Πέμπτη 14 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Με συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό 87%, οι πολίτες της Βιέννης απέρριψαν σε άτυπο δημοψήφισμα την ιδιωτικοποίηση δημοτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών -ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, νοσοκομεία, δημοτικές κατοικίες, δημόσια μέσα συγκοινωνίας-, ενώ με ποσοστό 72% τάχτηκαν εναντίον της υποψηφιότητας της αυστριακής πρωτεύουσας για την ανάληψη των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2028.

ΜΟΣΧΑ.-- Συνομιλίες με τη ρωσική GAZPROM είχαν χτες εκπρόσωποι της κινεζικής πετρελαϊκής κρατικής εταιρείας CNPC, στο πλαίσιο των προσπαθειών να καταλήξουν μέχρι το τέλος του 2013 για τη συμφωνία παροχής φυσικού αερίου από το ρωσικό κολοσσό στην Κίνα, τα επόμενα 30 χρόνια. Στις συνομιλίες κυριάρχησαν τα θέματα των εμπορικών και τεχνικών παραμέτρων αναφορικά με τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κίνα. Στα «αγκάθια» της συμφωνίας εμφανίζεται να είναι η τιμή, ωστόσο η Ρωσία δείχνει να ενισχύει τη θέση της στον ενεργειακό χάρτη, όλο και περισσότερο.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Η αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε χτες την τριμερή διακυβερνητική συμφωνία (Αλβανία - Ελλάδα - Ιταλία) για το έργο του αγωγού φυσικού αερίου «Trans Adriatic Pipeline» (TAP).

ΣΑΝΓΚΑΗ.-- Τους 6.000 έφτασαν οι νεκροί χοίροι που επιπλέουν στον ποταμό Χουανγκσπού, στην περιοχή της Σαγκάης στην Κίνα, με τις αρχές να δηλώνουν ακόμα αδυναμία να καταλάβουν από πού προέρχονται. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις ενδέχεται τα ψόφια ζώα να πέταξαν στο νερό κτηνοτρόφοι από την επαρχία Ζετσιάνγκ.

ΤΥΝΙΔΑ.-- Υπέκυψε τελικά στα σοβαρά εγκαύματα που είχε υποστεί ο νεαρός Αντέλ Κχέντχρι, υπαίθριος πωλητής τσιγάρων, ο οποίος αυτοπυρπολήθηκε, την Τρίτη το μεσημέρι, στην κεντρικότερη λεωφόρο της τυνησιακής πρωτεύουσας, στην Χαμπίμπ Μπουργκίμπα.

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.-- Στις 8 Απρίλη θα πραγματοποιηθεί η εκταφή του κομμουνιστή Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο δηλητηρίασής του από το δικτατορικό καθεστώς του Αουγκούστο Πινοτσέτ. Ο Νεδούρα πέθανε 12 ημέρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος του 1973 που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Αυστηρή προειδοποίηση προς την Κίνα απήθυνε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «να ακολουθήσει τους διεθνείς κανόνες και να σέβεται τις διεθνείς συμβάσεις», καθώς για μία ακόμη φορά έχρισε την Κίνα ως υπεύθυνη για κυβερνοεπιθέσεις που δέχονται αμερικανικές επιχειρήσεις ή κρατικές υποδομές. Επίσης κάλεσε το Κογκρέσο να ενισχύσει την ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής.

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.-- Ο σουηδικός ενεργειακός όμιλος «Vattenfall» ανακοίνωσε την περικοπή 2.500 θέσεων εργασίας μέχρι τα τέλη του 2014 στα πλαίσια του προγράμματος «εξυγίανσης και περιστολής του κόστους». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, 400 θέσεις εργασίας θα περικοπούν στη Σουηδία, 500 στην Ολλανδία και 1.500 στη Γερμανία.

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.-- Το σερβοβοσνιακό κοινοβούλιο εξέλεξε χτες, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, τη νέα κυβέρνηση της σερβοβοσνιακής οντότητας με επικεφαλής την Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, στενή συνεργάτη του αρχηγού της Ενωσης Ανεξάρτητων Σοσιαλδημοκρατών (SNSD) Μίλοραντ Ντόντικ.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Χιλιάδες κάτοικοι της Πρίστινας και άλλων πόλεων του Κοσσυφοπεδίου διαδήλωσαν χτες για τους «φουσκωμένους» λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και για τη «διαφθορά και απάτη» των αρχών. Διαδήλωση για τους ίδιους λόγους είχαν πραγματοποιήσει και στις 26 Φλεβάρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από τις ΗΠΑ(2022-03-09 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2018-09-11 00:00:00.0)
Συνάντηση Πούτιν - Βούτσιτς με ευρεία ατζέντα(2017-12-20 00:00:00.0)
Προσοδοφόρα για το κεφάλαιο ενεργειακά «παιχνίδια»(2015-05-08 00:00:00.0)
Πολιτική στήριξη στη σερβική αστική τάξη(2013-04-11 00:00:00.0)
Ανεβαίνει η ένταση(2007-02-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ