Πέμπτη 14 Μάρτη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ανησυχητικές ενδείξεις

ΓΕΝΕΥΗ.--

Σημαντικές ανισότητες στον τομέα της Υγείας σε 53 χώρες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας αλλά και ανησυχητικές ενδείξεις στο επίπεδο ζωής και υγείας των λαών εφόσον συνεχιστούν οι περικοπές στον τομέα της Υγείας διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, η τελευταία έκθεση του ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας του ΟΗΕ, που βέβαια αντιμετωπίζει τεχνοκρατικά ένα ζήτημα άκρως πολιτικό και απότοκο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

«Η Εκθεση Ευρωπαϊκής Υγείας για το 2012: Χαρτογραφώντας το δρόμο για την Ευημερία», που εκδίδεται ανά τριετία, κάνει λόγο για αύξηση κατά πέντε χρόνια από το 1980 του μέσου όρου προσδόκιμου ζωής, που ανήλθε το 2010 στα 76 χρόνια. Στην Ισπανία παρατηρείται το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, που φθάνει τα 82,2 χρόνια, και το χαμηλότερο στο Καζαχστάν, που φθάνει στα 68,7 χρόνια. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι στο μέλλον το προσδόκιμο θα μειωθεί.

Ως συχνότερες αιτίες θανάτου αναφέρονται πρώτα οι μεταδοτικές ασθένειες (π.χ., φυματίωση, HIV, αφροδίσια νοσήματα), έπειτα τα καρδιαγγειακά νοσήματα (με τα ισχαιμικά επεισόδια να έρχονται πρώτα σε ποσοστό περίπου 50%) και, τέλος, ο καρκίνος (κατά 20%).

Τα ποσοστά αυτοκτονιών μειώθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του '90 έως το 2010 μεταξύ 25% και 40% αλλά από το 2008 (χρονιά εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης) παρατηρείται σημαντική επιβράδυνση με τάση αύξησης. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η πρόβλεψη των συντακτών της έκθεσης για το δημογραφικό πρόβλημα στη Γηραιά Ηπειρο πως έως το 2050 πάνω από το 25% του πληθυσμού θα είναι ηλικίας άνω των 65 ετών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ