Σάββατο 9 Μάρτη 2013 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
Για τη μεταφορά μαθητών και εκπαιδευτικών

Κινητοποιήσεις σε Καστοριά και Πειραιά

Από την κινητοποίηση των μαθητών στην Καστοριά
Από την κινητοποίηση των μαθητών στην Καστοριά
Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες μαθητές της Καστοριάς, διεκδικώντας την απρόσκοπτη δωρεάν μεταφορά όλων των μαθητών, από και προς τα σχολεία. Στην Καστοριά, όπως και στους άλλους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά, Κοζάνη, Φλώρινα), από τη Δευτέρα σταμάτησε η μεταφορά των μαθητών, καθώς οι μεταφορείς διεκδικούν άμεση καταβολή όσων χρημάτων τους οφείλει το κράτος και να μην εφαρμοστεί η μονομερής μείωση 20% που αποφάσισε το υπουργείο για τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει για το τρέχον έτος.

Εξαιτίας αυτής της πολιτικής, εκατοντάδες μαθητές αναγκάζονται να μην πάνε σχολείο ή να επιβαρύνονται με το κόστος μεταφοράς. Στο ψήφισμά τους, οι μαθητές σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Διεκδικούμε τη δωρεάν και ασφαλή μεταφορά όλων των μαθητών και όλες τις ώρες της μέρας. Το ζήτημα αυτό είναι μέρος της κρατικής υποχρέωσης για παροχή Ενιαίας, Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας, αναγκαίας για όλους, χωρίς διακρίσεις. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούμε άμεσα ν' αυξηθούν οι δαπάνες για την Παιδεία και το σχετικό κονδύλι για τη μεταφορά των μαθητών».

Στον Πειραιά

Το δικαίωμα των μαθητών στην ασφαλή, δωρεάν μεταφορά και τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση της τιμής του εισιτηρίου και της προσθήκης δρομολογίων για τους εκπαιδευτικούς που υπηρετούν στα γύρω νησιά βρέθηκαν στο επίκεντρο της κινητοποίησης που διοργάνωσε χτες η ΕΛΜΕ Πειραιά. Οι εκπαιδευτικοί, μαζί με εκπροσώπους γονέων και ναυτεργατικών σωματείων έκαναν παραστάσεις διαμαρτυρίας στην έδρα της εταιρείας Hellenic Seaways, στην Περιφέρεια και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, από τη ναυτιλιακή εταιρεία δεν υπήρξε καμία δέσμευση, ενώ ο αρμόδιος Περιφερειάρχης παραδέχτηκε τα προβλήματα, έκανε λόγο για χρέη από την πλευρά της πολιτείας προς τους μεταφορείς, ωστόσο δήλωσε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται, ώστε να εξασφαλιστεί η μεταφορά τους μέχρι τον Ιούνη. Από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας δεν υπήρξε κάποια δέσμευση στο αίτημα για μείωση των τιμών στα εισιτήρια για τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται σε Γαλατά, Πόρο, Μέθανα, Αίγινα, Σπέτσες και Υδρα και την προσθήκη των αναγκαίων δρομολογίων συμβατικών πλοίων, ώστε να διευκολύνονται στις μετακινήσεις τους οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής.

Η ΕΛΜΕ δηλώνει ότι θα επιμείνει στην καταγραφή των αναγκών σε δρομολόγια και θα επανέλθει για το θέμα με νέα κινητοποίηση, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η οποία «σκοντάφτει» και στα συμφέροντα των πλοιοκτητών οι οποίοι, όπως εκτιμά το ΔΣ της ΕΛΜΕ, θα δρομολογούν πλοία ανάλογα με το κέρδος τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγωνιστικά διεκδικούν το δικαίωμα σε δωρεάν μεταφορά(2014-09-30 00:00:00.0)
Παρέμβαση αύριο στη Βουλή για τους μαθητές της Κεφαλονιάς(2014-02-26 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις για σίτιση - μεταφορά - περίθαλψη(2014-01-31 00:00:00.0)
Ημέρα δράσης για τις ανάγκες των μαθητών(2014-01-29 00:00:00.0)
Ο αγώνας των ναυτεργατών είναι και δικός μας(2013-02-08 00:00:00.0)
«Μοιρασμένο» σε αίθουσες διαφορετικών εκπαιδευτηρίων!(2010-11-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ