Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Επικίνδυνο για τον πολιτισμό

Η θέση του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Το «δημόσιο χαρακτήρα του πολιτισμού νομιμοποιώντας επενδυτές - ιδιώτες στη διαχείριση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, εις βάρος του αρχαιολογικού έργου και των μνημείων» καταργεί το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις, που κατέθεσε πρόσφατα η συγκυβέρνηση, όπως υπογραμμίζει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) σε σχετική ανακοίνωσή του.

«Λίγους μόνο μήνες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη "Βελτίωση της επιχειρηματικότητας" στην Ελλάδα, ένα νέο - συμπληρωματικό στο προηγούμενο - σχέδιο νόμου φαίνεται να δίνει τη χαριστική βολή στα απομεινάρια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, έτσι όπως αυτή μετατράπηκε από ζωντανό τμήμα ενός υπουργείου σε έναν υποστελεχωμένο φορέα της ΓΓ Πολιτισμού», λένε οι αρχαιολόγοι και προσθέτουν ότι με το νομοσχέδιο «γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία, καθώς και ο Αρχαιολογικός Νόμος, παρέχοντας άνευ όρων "γην και ύδωρ" στους κατασκευαστές και θυσιάζοντας την προστασία των μνημείων στο βωμό των "επενδύσεων"».

Συγκεκριμένα, στην παρ. 2 του άρθρου 5, «οι εισηγήσεις της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας "αντικαθίσταται" από Προεδρικά Διατάγματα κατόπιν υποβολής κοινής πρότασης των δύο αρμόδιων υπουργείων (Ανάπτυξης - Πολιτισμού). Κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, θα καθορίζουν "τους ειδικούς όρους ανάδειξης και προστασίας αρχαιοτήτων και άλλων μνημείων, που ενδεχομένως να εντοπίστηκαν κατά την υλοποίηση της επένδυσης ή να υφίσταντο πριν την έναρξή της". Μάλιστα, μετά από την έκδοση των ανωτέρω Προεδρικών Διαταγμάτων δεν απαιτείται έκδοση άλλης απόφασης από τις Αρχαιολογικές Υπηρεσίες. Είναι ξεκάθαρο ότι η προτεινόμενη διάταξη υποβαθμίζει την Αρχαιολογική Υπηρεσία, παρακάμπτει τον αρχαιολογικό νόμο και κυρίως αντιβαίνει στις διατάξεις του Συντάγματος περί προστασίας της πολιτισμικής κληρονομιάς».

Επίσης, το νομοσχέδιο «προβλέπει μεταθέσεις, μετατάξεις, αποσπάσεις και αλλαγές ως προς την ανάθεση καθηκόντων από τα αρμόδια υπουργεία σε άλλα υπουργεία και υπηρεσίες (...) μετατρέποντας τους αρχαιολόγους σε υπαλλήλους - και τυπικά - του υπουργείου Ανάπτυξης. Η στελέχωση της Γενικής Γραμματείας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων με άτομα διαφόρων ειδικοτήτων φανερώνει ξεκάθαρα τον ρόλο της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Ειδικά για τον τομέα πολιτισμού αποβλέπει στην επίσπευση της αρχαιολογικής έρευνας και στην ταχύτερη αντιμετώπιση των "εμποδίων" που προκύπτουν απ' αυτήν. Η σύσταση της γραμματείας από 70 άτομα που θα αποτελέσει το "μικρό" και "ευέλικτο" σχήμα, που θα απλοποιήσει τις γραφειοκρατικές και άλλες δυσκολίες, ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για την πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Οι αποφάσεις της γραμματείας για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων και της πολιτισμικής κληρονομιάς ενδέχεται να υποκαταστήσουν τις γνωμοδοτήσεις του ΚΑΣ, οι οποίες στηρίζονταν κατά κύριο λόγο στον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο και θα λαμβάνονται πλέον κάτω από τις πιέσεις δήμων, των επενδυτών - ιδιωτών κ.ά, οι οποίοι και επιζητούν ταχύτατες αυξήσεις κερδών από τις επενδύσεις τους».

Ο ΣΕΚΑ «καταγγέλλει ως αντισυνταγματική την διάταξη περί λήψης κοινών αποφάσεων από τον υπουργό Ανάπτυξης και Παιδείας για την προστασία των αρχαιοτήτων και των μνημείων. Θεωρεί το εν λόγω νομοσχέδιο επικίνδυνο για τα μνημεία της χώρας και ζητεί την άμεση απόσυρση των σχετικών διατάξεων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Ταφόπλακα» στην πολιτιστική κληρονομιά(2013-02-26 00:00:00.0)
Εξω οι ιδιώτες από την πολιτιστική κληρονομιά!(2012-11-14 00:00:00.0)
«Χοάνη» για ιδιωτικοποίηση του πολιτισμού!(2008-09-23 00:00:00.0)
Ημερίδα για το νέο Μουσείο Ακρόπολης(2008-07-11 00:00:00.0)
«Ο πολιτισμός δεν είναι εμπόρευμα»(2004-12-16 00:00:00.0)
"Στείρος" και αποσπασματικός(1998-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ