Σάββατο 2 Μάρτη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
NOTIA AΦΡΙΚΗ
Αντιδράσεις για τους αστυνομικούς - βασανιστές

Η βαρβαρότητα όπως καταγράφτηκε σε βίντεο
Η βαρβαρότητα όπως καταγράφτηκε σε βίντεο
ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.--

Εντείνονται στη Νότια Αφρική οι αντιδράσεις από το νέο απροκάλυπτο κρούσμα δολοφονικής βίας με θύμα νεαρό Μοζαμβικανό ταξιτζή και δράστες αστυνομικούς που συχνά στοχοποιούν εργάτες που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες δουλειάς και οικονομικούς μετανάστες που αναζητούν μία ευκαιρία καλύτερης ζωής.

Χτες, οι νοτιοαφρικανικές αρχές έθεσαν σε διαθεσιμότητα τους οκτώ αστυνομικούς που εμπλέκονται άμεσα στην υπόθεση βασανισμού και δολοφονίας του 27χρονου Μοζαμβικιανού ταξιτζή Μίντο Μασία και απήγγειλαν κατηγορία ανθρωποκτονίας, ενώ η Επίτροπος Αστυνομίας της χώρας Ρία Πιγιέγκα, καταδίκασε το συμβάν διατάσσοντας ένορκη διοικητική έρευνα.

Το περιστατικό βάναυσης αστυνομικής βίας καταγράφηκε, ως γνωστόν, από τη βιντεοκάμερα κινητού τηλεφώνου αυτόπτη μάρτυρα και σημειώθηκε γύρω στις 7 το πρωί της περασμένης Τρίτης στην πόλη Ντέιβεντον. Αστυνομικοί σταμάτησαν για «έλεγχο» τον 27χρονο μετανάστη από τη Μοζαμβίκη επειδή λέγεται πως εμπόδιζε την κυκλοφορία, στη συνέχεια του έβαλαν χειροπέδες πισθάγκωνα, χειροδίκησαν εναντίον του και τον έδεσαν στο πίσω μέρος μίνι βαν της αστυνομίας. Λίγα λεπτά αργότερα, το λεωφορείο άρχισε να τρέχει σέρνοντας πανικόβλητο τον 27χρονο Μασία. Το θύμα βρέθηκε νεκρό, ώρες μετά, σε κελί των φυλακών της πόλης φέροντας σοβαρές κακώσεις σε όλο το σώμα. Μάλιστα, οι αστυνομικοί είχαν ισχυριστεί ότι το θύμα είχε πεθάνει εξαιτίας άγριας επίθεσης που δέχθηκε από συγκρατούμενούς τους στο κελί κράτησής του ώσπου τα ψέματα τους κατέρρευσαν από τη δημοσιοποίηση του βίντεο στο διαδίκτυο από νοτιοαφρικανικά ΜΜΕ.

Το νέο κρούσμα αστυνομικής βαρβαρότητας έρχεται να προστεθεί σε πολλά άλλα με πιο χαρακτηριστικό αυτό της στυγερής δολοφονίας 34 απεργών - μεταλλωρύχων στο ορυχείο πλατίνας Μαρικάνα, εργατών που απεργούσαν για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και αξιοπρεπείς μισθούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ