Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΥΨΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΓΚΟΛΑΝ
Αδεια πετρελαϊκής εξόρυξης προκαλεί νέα ένταση

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Αδεια εξόρυξης πετρελαίου στα κατεχόμενα υψώματα του Γκολάν χορήγησε το ισραηλινό υπουργείο Ενέργειας και Υδάτινων Πόρων, πριν καν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση, προκαλώντας εκ νέου και θέτοντας τα θεμέλια για περαιτέρω ένταση της βίας, των περιφερειακών αντιπαραθέσεων αλλά και των ενδο-ιμπεριαλιστικών αντεγκλίσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και κλιμάκωση στη γειτονική Συρία. Τα υψώματα του Γκολάν καταλήφθηκαν από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του «πολέμου των έξι ημερών» τον Ιούνη του 1967.

Ο συριακός στρατός, κατά τον πόλεμο του 1973, επανακατέλαβε ένα τμήμα τους. Το υπόλοιπο, όμως, κομμάτι παραμένει υπό ισραηλινή κατοχή και προσαρτήθηκε το 1981, μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά εύφορο τμήμα γης, με πολλούς υδάτινους πόρους. Εχει, ήδη, αξιοποιηθεί από την ισραηλινή κατοχή, με βάση τους εποικισμούς, για γεωργικές καλλιέργειες, άντληση νερού αλλά και παραγωγή αιολικής ενέργειας με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Οι έρευνες και οι διαδικασίες εξόρυξης πετρελαίου και αερίου είχαν «παγώσει» επί 20ετίας από την ισραηλινή κατοχική δύναμη στο πλαίσιο της διαδικασίας έμμεσου «διαλόγου» που είχε αρχίσει μεταξύ Συρίας - Ισραήλ και στον οποίο περιλαμβανόταν και το ζήτημα της επιστροφής των Γκολάν στη Συρία.

Σύμφωνα με τη χτεσινή ανακοίνωση, η άδεια εξόρυξης δόθηκε στην αμερικανο-ισραηλινή εταιρεία «Genie Energy», της οποίας επικεφαλής είναι ο πρώην υπουργός και πρώην επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Θρησκευτικού Κόμματος», Εφραίμ Εϊτάν. Η εταιρεία είναι θυγατρική της αμερικανικής IDT, που έχει έδρα το Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ και επικεφαλής τον επιχειρηματία Χάουαρντ Τζόνας, που ήταν ένας από τους βασικούς χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του Μπέντζαμιν Νετανιάχου το 2007. Σύμφωνα με πληροφορίες, που φιλοξενούν τόσο ισραηλινές όσο και λιβανικές εφημερίδες, μεταξύ των μετόχων της εταιρείας συγκαταλέγονται ο Αμερικανός πρώην αντιπρόεδρος Ντικ Τσένεϊ, ο μεγιστάνας των ΜΜΕ, Ρούπερτ Μέρντοχ, και ο μεγαλοτραπεζίτης, Τζέικομπ Ροτσάιλντ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ