Παρασκευή 22 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αιματηρή έκρηξη στη Δαμασκό

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Ισχυρότατη έκρηξη συγκλόνισε μία από τις καλύτερα φυλασσόμενες συνοικίες της συριακής πρωτεύουσας, το πρωί χτες, όταν, όπως όλα δείχνουν, καμικάζι ανατινάχθηκε με το παγιδευμένο αυτοκίνητό του σε στρατιωτικό σημείο ελέγχου στην κεντρική συνοικία Μαζράα, πολύ κοντά στην έδρα του κόμματος Μπάαθ, του προέδρου Ασαντ, και τη ρωσική πρεσβεία. Τουλάχιστον 53 - κατά ορισμένες άλλες πληροφορίες 59 - άνθρωποι σκοτώθηκαν - μεταξύ των οποίων και άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας - και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε μεγάλη εμβέλεια.

Ακολούθησε επίθεση με όλμους κοντά στο κτίριο όπου στεγάζεται η έδρα του Γενική Επιτελείου στρατού, χωρίς να προκληθούν θύματα, ενώ πηγές προσκείμενες στους αντικαθεστωτικούς υποστηρίζουν ότι σημειώθηκαν άλλες δύο εκρήξεις στη Δαμασκό με 13 νεκρούς και αρκετούς τραυματίες. Η κρατική τηλεόραση και το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΣΑΝΑ» απέδωσαν τη βομβιστική επίθεση σε «τρομοκράτες που σχετίζονται με την αλ Κάιντα», φωτογραφίζοντας τις εξτρεμιστικές ισλαμιστικές αντικαθεστωτικές οργανώσεις, όπως είναι το «Μέτωπο αλ Νούσρα».

Την επίθεση κατήγγειλε και ο αντικαθεστωτικός συνασπισμός «Εθνική Συριακή Συμμαχία», που συνεδριάζει στο Κάιρο, χαρακτηρίζοντας «εγκληματική» τη στόχευση αμάχων αν και απέδωσε την ευθύνη «για το σύνολο της αιματοχυσίας» στο καθεστώς Ασαντ. Για άλλη μια φορά, η Συμμαχία επανέλαβε την ετοιμότητά της για διάλογο «στον οποίο δεν χωρά ο ίδιος ο Ασαντ», ενώ ο επικεφαλής της Κχάτιμπ αναμένεται στη Μόσχα την επόμενη βδομάδα και ανακοινώθηκε η παράταση, μέχρι τα τέλη του χρόνου, της θητείας του ειδικού απεσταλμένου ΟΗΕ και Αραβικού Συνδέσμου, Λακχντάρ Μπραχίμι.

Τέλος, η διοίκηση του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» στην περιοχή της Χομς επιβεβαίωσε ότι «έπληξε» θέσεις μαχητών της σιιτικής λιβανικής «Χεζμπολάχ» εντός Συρίας, αλλά όχι σε λιβανικό έδαφος και επανέλαβε το αίτημα για αποχώρηση των μαχητών της οργάνωσης. Η «Χεζμπολάχ» δεν έχει προβεί σε σχόλιο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκληρές μάχες βορείως της Δαμασκού(2013-11-21 00:00:00.0)
Διαψεύδονται οι ισχυρισμοί αντικαθεστωτικών για ανάκτηση εδαφών(2013-08-07 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και στα κατεχόμενα Γκολάν(2013-06-07 00:00:00.0)
Εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις(2013-05-21 00:00:00.0)
Ετοιμη για συνομιλίες η κυβέρνηση(2013-02-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ