Τρίτη 19 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ
Αναδείχτηκε η ανάγκη κοινής δράσης εργατών - κτηνοτρόφων

Εγινε με αφορμή τις εξελίξεις στην ΑΓΝΟ και συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα

Η αναγκαιότητα οργάνωσης της κοινής δράσης εργατών και κτηνοτρόφων ενάντια στην επίθεση που δέχονται από τους βιομήχανους της γαλακτοβιομηχανίας, αλλά και ενάντια στη σχεδιαζόμενη μονοπώληση του κλάδου και στις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει για το σύνολο του πληθυσμού των γαλακτοπαραγωγικών περιοχών, αναδείχθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε την Κυριακή στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη, που οργάνωσαν η Λαϊκή Επιτροπή Λαγκαδά, το ΠΑΜΕ και η ΠΑΣΥ, συζητήθηκαν ειδικότερα οι εξελίξεις στην ΑΓΝΟ και γενικότερα στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας. Κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι παρουσίασαν τα δραματικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν καθώς είναι απλήρωτοι για μήνες από τους βιομήχανους, οι οποίοι εκβιάζουν να εκμεταλλεύονται τους εργάτες με μισθούς πείνας και να παίρνουν την παραγωγή των κτηνοτρόφων τζάμπα.

Ειδικότερα στην ΑΓΝΟ, οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για 3 μήνες και για 6 - 8 μήνες αντίστοιχα οι κτηνοτρόφοι. Η εργοδοσία έχει καταθέσει αίτηση για υπαγωγή της επιχείρησης στο άρθρο 99 για πτώχευση και ταυτόχρονα απειλεί με απολύσεις και μειώσεις μισθών, με «κούρεμα» των χρεών της προς τους κτηνοτρόφους κατά 85%.

Απέναντι στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, εργάτες και κτηνοτρόφοι αποφάσισαν να σταθούν ενωμένοι. Ετσι, στην αυριανή απεργία, εργάτες και κτηνοτρόφοι θα συγκεντρωθούν έξω από την πύλη της ΑΓΝΟ στο Λαγκαδά.

Γενικότερα σε ό,τι αφορά στα σχέδια μονοπώλησης του κλάδου, σημειώθηκε ότι θα συνοδευτεί από τσάκισμα μισθών και ΣΣΕ, ακόμη πιο χαμηλές τιμές για τους κτηνοτρόφους - παραγωγούς, τιμές καταναλωτή στα ύψη και ποιότητα προϊόντων ανεξέλεγκτη. Οι εξελίξεις θα είναι αρνητικές συνολικά για εργαζόμενους, κτηνοτρόφους, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες των περιοχών, για όλα τα λαϊκά νοικοκυριά.

Συγκροτήθηκε προσωρινή επιτροπή αγώνα - θα διευρυνθεί στη συνέχεια - προκειμένου να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης του εργαζόμενου λαού της περιοχής κάτω από ένα κοινό πλαίσιο πάλης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Να πληρωθούν άμεσα όσα χρωστούν οι επιχειρήσεις σε εργαζόμενους και κτηνοτρόφους. Καμιά μείωση στους μισθούς των εργαζομένων, καμιά απόλυση, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Καμιά μείωση, αλλά αντίθετα αυξήσεις στις τιμές παραγωγών, κόντρα στην πολιτική αφανισμού τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Να μη γίνουν υποχείρια αλλά να στηριχθούν ενάντια στα μονοπώλια. Μείωση τιμών και έλεγχος ποιότητας για τους καταναλωτές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ