Σάββατο 16 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Πάλη ενάντια στην αιτία

Μήνα το μήνα, με κάθε ανακοίνωση για την ανεργία, επαναλαμβάνεται στον αστικό Τύπο από τη μια το κλάμα για τους ανέργους και από την άλλη η παρότρυνση για επενδύσεις.

Το κλάμα για τους άνεργους είναι κάλπικο και η παρότρυνση για επενδύσεις είναι απλά προάγγελος για νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο, για δημιουργία και νέων ανέργων με επέκταση της «απασχολησιμότητας» και ένταση της εκμετάλλευσης.

Η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Είναι γέννημα και θρέμμα της πολιτικής που στηρίζει την παραγωγή και την αναπαραγωγή των κερδών του κεφαλαίου. Οποιος ισχυρίζεται ότι θα δώσει λύση χωρίς να βάλει εμπόδιο στην επιδίωξη των καπιταλιστών να μειώνουν την τιμή πώλησης της εργατικής δύναμης αξιοποιώντας γι' αυτό το σκοπό και τον εφεδρικό στρατό των ανέργων, εμπαίζει τους άνεργους.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει τονίσει ότι πραγματική λύση στο πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να δοθεί στα πλαίσια του κυρίαρχου συστήματος. Μόνο μια άλλη εξουσία, με μια άλλη οικονομία, ταγμένη να υπηρετεί τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα, μπορεί να απαντήσει στο πρόβλημα της ανεργίας. Σ' αυτό το στρατηγικό στόχο υποτάσσει το ΚΚΕ την καθημερινή πολιτική του δράση, βάζοντας παράλληλα μέσα από το λαϊκό κίνημα αιτήματα και στόχους πάλης που μπορούν σήμερα να προστατεύσουν και να ανακουφίσουν τους χιλιάδες άνεργους που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική.

Παρουσιάζοντας τη συνολική πρότασή του και για την ανεργία το ΚΚΕ σημειώνει ότι η πάλη πρέπει να αναπτύσσεται ενιαία: Από τη μια μεριά για να ανοίγει ο δρόμος για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και από την άλλη για να διεκδικείται η προστασία των ανέργων, προστασία συνολικά των δικαιωμάτων της λαϊκής οικογένειας.

Η πρόταση πάλης που έχει παρουσιάσει το ΚΚΕ - και η οποία εξαφανίζεται από τα αστικά μέσα ενημέρωσης - υποστηρίζει γενναία μέτρα προστασίας των ανέργων σε συνδυασμό με την ανάδειξη της επιτακτικής ανάγκης για μαζικές προσλήψεις, τώρα, σε τομείς που έχουν σχέση με την κοινωνική υποδομή, δημόσια έργα, αλλά και την κάλυψη διαπιστωμένων κενών, στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας (έργα διαχείρισης νερού, αντισεισμικής θωράκισης, σχολικών κτιρίων, Κέντρων Υγείας, τέτοιων που απαιτούνται, και άλλα κτίρια κοινωνικής πολιτικής).Δηλαδή σε τομείς που χρειάζονται προσωπικό αλλά το μειώνουν και σε έργα που καλύπτουν λαϊκές ανάγκες, αλλά που δεν τα κάνουν γιατί δεν δίνουν κέρδη.

Ειδικότερα για την προστασία των ανέργων πρέπει: Το επίδομα ανεργίας να παρέχεται σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος ανεργίας να αντιστοιχεί στο 80% του βασικού μισθού. Για όλη τη διάρκεια της ανεργίας οι άνεργοι και τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειάς τους να δικαιούνται πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Μια σειρά ακόμα μέτρα για ειδικά μειωμένα τιμολόγια για το ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο μπορούν να ανακουφίσουν τα νοικοκυριά που πλήττονται από την ανεργία, ενώ αυτονόητο πρέπει να θεωρείται το πάγωμα των δανείων.

Τα αιτήματα για την προστασία των ανέργων θα πέφτουν στο κενό όσο δε συνδυάζονται με την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και το άνοιγμα του δρόμου για τη λαϊκή οικονομία.

Γιατί αυτή ακριβώς η πρόταση για τη λαϊκή οικονομία σημαίνει κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, άρα η ιδιοκτησία ανληκει στο λαό, σταματά η παραγωγή για το κέρδος και μαίνει στην υπηρεσία του λαού, άρα αναπτύσσετυαι συν4χώς για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Αρα διασφαλίζει την ενότητα, «ανάπτυξη και απασχόληση», με αναγνώριση του πρωταγωνιστικού ρόλου του εργαζόμενου, την αμοιβή του με βάση την εργασία που προσφέρει, την πλήρη ισότητα στις κοινωνικές παροχές ανεξαρτήτως εργασίας. Διασφαλίζει την πραγματικά ριζοσπαστική και καινοτόμα εξέλιξη, ο ελεύθερος χρόνος να αξιοποιείται για τον εργατικό έλεγχο, τον έλεγχο της νέας εξουσίας από τα κάτω προς τα πάνω, τον ζωτικό ελεύθερο χρόνο για την πολιτιστική ανάπτυξη, ξεκούραση. Διασφαλίζει την κατάργηση κάθε μορφής διάκρισης με βάση το φύλο, τις θρησκευτικές και άλλες αντιλήψεις, την εθνικότητα, τη γεωγραφική περιοχή που ζει, αν είναι στα αστικά κέντρα ή στην περιφέρεια.

Η φιλολογία που αναπτύχθηκε και χτες από τον αστικό Τύπο ότι θα δοθεί ανάσα στους ανέργους μέσα από την ενεργοποίηση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ κρύβει το γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο συνοδεύονται από προγράμματα εκμετάλλευσης των ανέργων, δεν είναι συμβολή στην αντιμετώπιση της ανεργίας, είναι ενίσχυση της δύναμης των καπιταλιστών για το παραπέρα τσάκισμα των εργατών.Είναι μερικά πογράμματα επανακατάρτισης, αλλά το ζητούμενο είναι θέσεις σταθερής εργασίας και τέτοιες δε διασφαλίζονται.

Οπως σημείωσε το ΚΚΕ, «άνεργοι και εργαζόμενοι πρέπει να βρεθούν τώρα μαζί στην οργάνωση και στη μάχη για την προστασία των ανέργων, για σταθερή εργασία για όλους με σύγχρονα δικαιώματα, για την απόκρουση της νέας σφαγής των μισθών και για να μην καταργηθούν η Εθνική και οι Κλαδικές Συμβάσεις» (από το πρώτο θέμα στον «Ριζοσπάστη»).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ