Σάββατο 16 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ
Απειλές σε ό,τι ενοχλεί τους «επενδυτές»

Ευθείες απειλές στο εργατικό - λαϊκό κίνημα από τον Αντ. Σαμαρά, στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο για το ΕΣΠΑ

Κυβέρνηση και ΕΕ ληστεύουν το λαό για να μπουκώσουν με χρήμα το κεφάλαιο. Αυτό το μηχανισμό υπηρετούν και τα ΕΣΠΑ, για τα οποία τα μονοπώλια έχουν ήδη βγάλει μαχαίρια
Κυβέρνηση και ΕΕ ληστεύουν το λαό για να μπουκώσουν με χρήμα το κεφάλαιο. Αυτό το μηχανισμό υπηρετούν και τα ΕΣΠΑ, για τα οποία τα μονοπώλια έχουν ήδη βγάλει μαχαίρια
Μήνυμα κλιμάκωσης του αυταρχισμού και της καταστολής σε βάρος των λαϊκών αγώνων, προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως τα άγρια μέτρα που έχουν ψηφιστεί και δρομολογηθεί από κοινού με την τρόικα (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ), έστειλε ο πρωθυπουργός, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εξαθλιώσει το λαό για να ανακάμψει η κερδοφορία των μονοπωλίων.

«Οσοι μπλοκάρουν δρόμους και επενδύσεις θα μας βρουν απέναντί τους», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου για να κάνει μια νέα επίδειξη πυγμής απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, που στοχοποιεί για ακόμα μια φορά ως εμπόδιο στην καπιταλιστική ανάκαμψη - ανάπτυξη. Η εφαρμογή της πυγμής και του «νόμου και της τάξης» επιχειρείται να δικαιολογηθεί στο όνομα της προσέλκυσης των επενδύσεων, που τάχα θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας.

Ο πρωθυπουργός δε δίστασε μάλιστα να κακοποιήσει βάναυσα την πραγματικότητα για να δικαιολογήσει τη μετωπική επίθεση κατά του λαού. «Πρέπει να σώσουμε θέσεις εργασίας και αυτό δεν μπορεί να γίνει όταν μπλοκάρουμε την οικονομία μας», ισχυρίστηκε προκλητικά. Στο ίδιο ύφος συμπλήρωσε υποκριτικά ότι «η ανεργία έχει προσλάβει εφιαλτικές διαστάσεις με αδιανόητα ποσοστά», ζητώντας στην πραγματικότητα συστράτευση και ανοχή του λαού στα άγρια μέτρα, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας.

«Εχουμε σημάνει συναγερμό», τόνισε, υποστηρίζοντας ότι οι δύο στόχοι που έχει μπροστά της η κυβέρνηση είναι «η ανεργία και η ύφεση» και συμπλήρωσε: «Εχουμε εξασφαλίσει τη δανειοδότηση, την παραμονή της χώρας στο ευρώ και όλοι πρέπει να φροντίσουμε για τη διασφάλιση της ομαλότητας στην οικονομία και την κοινωνία».

Την ίδια στιγμή εξέφρασε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να στηρίξει με κάθε μέσο τους «επενδυτές», δηλαδή τους εγχώριους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους: «Οσοι θέλουν ανάκαμψη της οικονομίας θα είμαι δίπλα τους και θα τους βοηθήσουμε. Θα σπάσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια γιατί πρέπει να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας», ήταν το εύληπτο μήνυμα που έστειλε στα μεγάλα αφεντικά, διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος «κάθε μέρα δίνει αγώνα να τιθασεύσει τη γραφειοκρατία», δηλαδή την κατάργηση κάθε εμποδίου για την επέκταση των μονοπωλίων σε νέα πεδία κερδοφορίας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αυγάτισε στα 44 δισ. (!) τα κοινοτικά κονδύλια που προορίζονται για την Ελλάδα για τα επόμενα επτά χρόνια, όταν αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής πανηγύριζαν ότι απέσπασαν 18,5 δισ. από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Οσο κι αν είναι το ποσό, αποσιωπούν ότι αυτά θα κατευθυνθούν σχεδόν στο σύνολό τους για να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων. Αποκρύπτουν επίσης ότι η εκταμίευση αυτών των κονδυλίων έχει συνδεθεί με την εφαρμογή του μνημονίου και συνολικά της αντιλαϊκής στρατηγικής «Ευρώπη 2020», γεγονός που τα μετατρέπει σε έναν επιπλέον μοχλό εκβιασμού του λαού για να περάσουν τα μέτρα που τον εξαθλιώνουν.

Διορίζουν και υφυπουργό

Προκειμένου να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων, αποφασίστηκε να διοριστεί νέος υφυπουργός στο υπουργείο Ανάπτυξης με αρμοδιότητα το ΕΣΠΑ. Στη θέση αυτή τοποθετήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Κυρ. Βιρδιδάκης, ο οποίος ορκίζεται σήμερα.

Στη δική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, διαβεβαίωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να μη χαθεί ούτε ένα σεντ που προορίζεται για τους μεγαλοεπιχειρηματίες μέσω και του νέου ΕΣΠΑ (2014 - 2020). Σημειώνοντας ότι έχει γίνει ήδη σχετική προετοιμασία, προσδιόρισε το επόμενο φθινόπωρο ως καταληκτικό χρονικό όριο για την πλήρη ετοιμότητα εφαρμογής του νέου ΕΣΠΑ. Αυτό περιλαμβάνει και την κατάθεση του σχετικού «αναπτυξιακού» σχεδιασμού στις Βρυξέλλες.

Μέχρι τότε προβλέπεται: Να γίνει, αρχές του Μάρτη, ένα συνέδριο για το θέμα με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού. Να συσταθεί Συντονιστική Επιτροπή Χάραξης Πολιτικής με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργείων και των Περιφερειών. Υποστηρικτικά θα λειτουργεί μια Τεχνική Επιτροπή Συντονισμού Κατάρτισης του Προγράμματος. Επίσης, θα γίνουν διαβουλεύσεις με τους «κοινωνικούς εταίρους». Τέλη του Μάη θα γίνει το 2ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, όπου θα παρουσιαστεί η κατανομή των πόρων στα ντόπια και ξένα μονοπώλια.

Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός ζήτησε «σκληρή δουλειά» από τους υπουργούς, προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί του κυβερνητικού έργου και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των προαπαιτούμενων μέτρων, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία χαλάρωση. «Μη μου φέρνετε προβλήματα, φέρτε μου λύσεις», ήταν το σύνθημά του.

Προανήγγειλε ότι την επόμενη βδομάδα θα πραγματοποιήσει κύκλο επαφών με τους υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τη Δευτέρα το απόγευμα θα γίνει νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της συγκυβέρνησης, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό του κυβερνητικού σχήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ