Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Οξυμένα προβλήματα

Πάνω από 30 τα κενά σε όλες τις ειδικότητες, δυσλειτουργίες και στη μεταφορά

Σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, δυσλειτουργίες στη μεταφορά των μαθητών, κίνδυνος να κλείσει το μοναδικό ειδικό δημοτικό σχολείο στο νομό, είναι τα σοβαρά προβλήματα που καταγγέλλει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Νομού Θεσπρωτίας για Νηπιαγωγεία και Δημοτικά του νομού.

Αιτία για την κατάσταση αυτή οι περικοπές των κονδυλίων και στην Παιδεία για να διασωθούν τα κέρδη του κεφαλαίου. Ενώ λοιπόν βρισκόμαστε στα μισά της σχολικής περιόδου, τα κενά των εκπαιδευτικών ξεπερνούν τα 30 σε όλες τις ειδικότητες, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες διδακτικές ώρες. Υπάρχουν σχολεία στη Θεσπρωτία στα οποία ορισμένα μαθήματα δεν έχουν καν ξεκινήσει, και άλλα στα οποία έχουν πραγματοποιηθεί ελάχιστες ώρες. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα στο 3ο Δημοτικό σχολείο Ηγουμενίτσας (διευρυμένου ωραρίου) όπου δε δόθηκαν βαθμοί πρώτου τριμήνου για τα Γερμανικά, γιατί αυτά δε διδάχθηκαν. Μόλις πριν 20 μέρες περίπου προσλήφθηκε ένας ωρομίσθιος. Επίσης στο 2ο Δημοτικό σχολείο Ηγουμενίτσας μόλις πριν 3 ημέρες ήρθε εκπαιδευτικός για τα Αγγλικά. Απουσιάζουν 6 ειδικότητες στη Μουσική και άλλοι 8 δάσκαλοι ειδικής αγωγής για την παράλληλη στήριξη, με αποτέλεσμα μαθητές με ειδικές ανάγκες να παραμένουν ακόμη και σήμερα στα σπίτια τους. Επιπλέον κινδυνεύει να μη λειτουργήσει Ειδικό Δημοτικό σχολείο, το μοναδικό στο νομό, αν δεν προσληφθεί μέχρι το Μάρτη εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής, αφού τις επόμενες ημέρες η διορισμένη σε αυτό εκπαιδευτικός βγαίνει σε άδεια λόγω κύησης.

Στα παραπάνω προστίθενται δυσκολίες στη μεταφορά των μαθητών, που αποβαίνουν σε βάρος και της διδασκαλίας, αφού τα κονδύλια για τις λειτουργικές δαπάνες είναι φέτος μειωμένα κατά 60%. Στο 2ο ολοήμερο Δημοτικό σχολείο στους Φιλιάτες τα μαθήματα ολοκληρώνονται στις 2 αντί για τις 4 το μεσημέρι, αφού μετά τις 2 δεν έχει λεωφορείο. Στο δε Μαργαρίτι της Θεσπρωτίας οι εκπαιδευτικοί μένουν πίσω και μετά το πέρας της διδασκαλίας τους κάποιες μέρες περιμένοντας να έρθει το λεωφορείο για να επιβιβαστούν τα παιδιά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ