Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Το σχέδιο «Αθηνά» θα μείνει στα χαρτιά

Φοιτητικό - σπουδαστικό συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία στη Βουλή κατά του σχεδίου «Αθηνά», παρά τη βροχή, πραγματοποίησαν, χτες το απόγευμα φοιτητές και σπουδαστές από την Αθήνα και τον Πειραιά, μετά αποφάσεις των Συλλόγων και των Συνελεύσεών τους. Εστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση πως το σχέδιο «Αθηνά», που καταργεί και συγχωνεύσει τμήματα και είναι συνέχεια του νόμου - πλαίσιο «θα μείνει στα χαρτιά».

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές συγκεντρώθηκαν στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια, όπου έγιναν ομιλίες. Ο Αποστόλης Κύρλας, απ' το τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων του ΤΕΙ Πειραιά, τόνισε πως το σχέδιο «Αθηνά» είναι «το τελευταίο επεισόδιο του σίριαλ της διάλυσης των ΤΕΙ, της μετατροπής τους σε ΙΕΚ και παραμάγαζα των μονοπωλίων. Είναι συνέχεια του νόμου - πλαίσιο, των Συμβουλίων Διοίκησης. Μαζί με τα παραπάνω μάς δυσκολεύει τις σπουδές, αφού 3.000 σπουδαστές θα μεταφερθούν απ' το ΤΕΙ Αθήνας στο ΤΕΙ Πειραιά και άλλοι 4.000 απ' το ΤΕΙ Πειραιά στο ΤΕΙ Αθήνας».

«Απορρίπτουμε το σχέδιο "Αθηνά", που στόχο έχει να προσαρμόσει ακόμα περισσότερο τις σχολές μας στις ανάγκες για αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι ένας ακαδημαϊκός χάρτης για το πανεπιστήμιο - επιχείρηση και το ΤΕΙ ΑΕ». Νωρίτερα χαιρέτισε ο Θανάσης Ψυχογιός εκ μέρους των φοιτητών των ξενόγλωσσων τμημάτων της Φιλοσοφικής Αθήνας, που συγχωνεύονται.

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία στη Βουλή, μέσω της οδού Σταδίου και οι φοιτητές και οι σπουδαστές φώναξαν συνθήματα όπως τα παρακάτω: «Το σχέδιο "Αθηνά" θα μείνει στα χαρτιά, μας θέλει σκλάβους για τ' αφεντικά», «Οι σπουδαστές δεν είναι πελατεία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία», «"Το σχέδιο "Αθηνά" να απορριφθεί, δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή». Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και σπουδαστές απ' το ΤΕΙ Χαλκίδας.

Αντιπροσωπεία των φοιτητών και των σπουδαστών παρέδωσε το υπόμνημα των Συλλόγων και των Επιτροπών Αγώνα που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, σε όλα τα κόμματα πλην της Χρυσής Αυγής. Στο υπόμνημα τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως με το σχέδιο «Αθηνά»:

  • «Θέλουν να κάνουν τα προγράμματα σπουδών σούπα, να πετάξουν την όποια επαγγελματική ειδίκευση εκτός πτυχίου, την οποία θα αγοράζουμε στη συνέχεια με πιστοποιητικά επί πληρωμή από τα ίδια τα τμήματα.
  • "Κόβουν" και "ράβουν" τα επιστημονικά αντικείμενα με στόχο να τα προσαρμόσουν στις στοχεύσεις των επιχειρηματικών ομίλων για αύξηση των κερδών τους, δηλαδή θέλουν να μαθαίνουμε λίγα για να πληρωνόμαστε και να απαιτούμε ακόμα λιγότερα.
  • Θέλουν να μετατρέψουν τα ΑΕΙ -ΤΕΙ πλήρως σε μαγαζιά που θα πουλάνε γνώση "με το κομμάτι" με τα πιστοποιητικά και τα πτυχία - κουρελόχαρτα σε σπουδαστές πελάτες.
  • Μετατρέπουν ουσιαστικά τα ΤΕΙ σε ΙΕΚ.
  • Χιλιάδες σπουδαστές από 50 τμήματα "μετακομίζουν" σε άλλες πόλεις.
  • Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές μεταφέρονται σε άλλα τμήματα και ιδρύματα απ' αυτά που εισήχθησαν.
  • Οι ελλείψεις σε καθηγητές, αίθουσες, εργαστήρια και υποδομές πολλαπλασιάζονται».

Οι φοιτητές και σπουδαστές διεκδικούν να μην εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά, κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών, να εξασφαλιστεί ότι θα ολοκληρώσει τις σπουδές του απερίσπαστος κι εντελώς δωρεάν. Καμία απόλυση προσωπικού και προσλήψεις καθηγητών σε μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας, κατάργηση του νόμου - πλαίσιο κ.ά.

Στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποίηση ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» έκαναν χτες το μεσημέρι και σπουδαστές εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Συγκεντρώθηκαν στον κόμβο των Μαλγάρων και άνοιξαν συμβολικά τις μπάρες των διοδίων. Επίσης, σήμερα συνεχίζουν με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους και πλατιά εξόρμηση στην πόλη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ