Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για τη διαχείριση των απορριμμάτων

Ξεκάθαρη θέση εναντίωσης στην ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων που προωθεί η συγκυβέρνηση, με σοβαρές συνέπειες στο λαϊκό εισόδημα και στο περιβάλλον, έλαβαν οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής την περασμένη Τρίτη, οπότε και συζητήθηκε το θέμα.

Σημειώνουμε ότι το θέμα έφεραν στο Σώμα για συζήτηση οι σύμβουλοι του ΚΚΕ, επ' αφορμής και της δρομολογημένης κατασκευής των 4 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Διαδικασία που θα επιτρέψει στους επιχειρηματικούς ομίλους που θα αναλάβουν τα έργα να κερδοσκοπήσουν σε βάρος της τσέπης των εργαζομένων, αλλά και της υγείας τους, αφού φαίνεται ότι προκρίνεται η ιδιαιτέρως επικίνδυνη καύση ως μέθοδος επεξεργασίας.

Τοποθετούμενος εκ μέρους των συμβούλων του ΚΚΕ, ο Ι. Κοκκινόπουλος επανέλαβε την αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην ιδιωτικοποίηση των σκουπιδιών. Κατέθεσε δε τη θέση του ΚΚΕ, ώστε:

  • Να σταματήσει κάθε παραπέρα ενέργεια για την κατασκευή των μονάδων σύμμεικτων απορριμμάτων που προβλέπονται στα ισχύοντα ΠΕΣΔΑ, στην Αττική και σε όλη τη χώρα.
  • Να διαμορφωθεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις νέος Εθνικός (Κεντρικός) Σχεδιασμός και με βάση αυτόν να καταρτιστούν τα αναθεωρημένα ΠΕΣΔΑ, που θα υλοποιηθούν με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες: Τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης, την απόλυτη διασφάλιση όλων των εργαζομένων στο υπόψη αντικείμενο, ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας τους με πλήρη δικαιώματα, τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών.
  • Για την περίπτωση της Αττικής να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής, οι χωροθετήσεις να αναζητηθούν εκτός του Θριάσιου, χωρίς να αποκλείονται και εκτός Αττικής περιοχές, στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας. Στο μεταξύ, να προωθηθούν άμεσα δράσεις ήπιας ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή (περιλαμβανομένων και των οργανικών) στην Αττική και γενικότερα.

Της ιδιωτικοποίησης υπεραμύνθηκε ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός και πρόεδρος του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), ο οποίος φρόντισε να συσκοτίσει από την ουσία του ζητήματος, εξαντλώντας το σώμα με μια μακροσκελή τοποθέτηση για όλο το ιστορικό του ζητήματος.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org