Παρασκευή 15 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ομιλία του Νίκου Σοφιανού στο Συνέδριο της ΕΝΠΕ

Ο Ν. Σοφιανός στο βήμα του συνεδρίου της ΕΝΠΕ

Eurokinissi

Ο Ν. Σοφιανός στο βήμα του συνεδρίου της ΕΝΠΕ
Στο συνέδριο της ΕΝΠΕ χαιρέτισε εκ μέρους του ΚΚΕ, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.

Στην ομιλία του, ο Ν. Σοφιανός τόνισε:

«

Μπαίνουμε στον τέταρτο χρόνο της κρίσης και οι συνέπειες από την πολιτική που τη διαχειρίστηκε είναι τόσο μεγάλες που δεν κρύβονται και δεν αντιμετωπίζονται με ωραία λόγια και περιγραφές. Ποιος από εδώ μέσα πιστεύει ότι θα βρουν δουλειά 1,5 εκατομμύριο άνεργοι από το νέο μειούμενο ΕΣΠΑ, από τις επισκέψεις στο Κατάρ από τα επικοινωνιακά παιχνίδια ή από τα εγκαίνια αγωγού που δεν ξέρουμε ακόμα ποια πηγή θα δώσει το φυσικό αέριο για να περάσει; Ποιος πιστεύει, αλήθεια, από εδώ μέσα ότι θα φύγουν από τα όρια της φτώχειας 3,5 εκατομμύρια Ελληνες όταν αυτοί υπολογίζονται με δείκτες του 2011 και είμαστε στο 2013; 'Η ποιος πιστεύει ότι θα βρουν να πληρώσουν το χαράτσι και τη φοροληστεία ένας κόσμος που ήδη κατά 50% δεν πληρώνει; Υπάρχει ανάγκη, επίσης, να πούμε ότι αυτή η πολιτική που φορτώνει τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες του λαού δεν αντιμετωπίζεται και είναι αυταπάτη αν νομίζει η συγκυβέρνηση ότι θα αντιμετωπιστεί με το "νόμος και τάξη", με το δόγμα και την πρακτική των "άκρων", με την καταστολή και τις επιστρατεύσεις. Η οργή, η αγανάκτηση, η απελπισία, όλα αυτά τα συναισθήματα που πλημμυρίζουν την πλειοψηφία του λαού μας μπορούν να εκφραστούν με όρους κινήματος. Μπορούν να δημιουργήσουν μια αναχαίτιση αυτής της πολιτικής και των συνεπειών της.

Γνωρίζουμε το συσχετισμό που είναι αρνητικός. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν σήμερα μια σειρά δεδομένα. Αλλά σας καλούμε να προβληματιστείτε άσχετα με το τι ψηφίσατε ή τι λέτε ότι θα ψηφίσετε στις εκλογές όταν έρθουν, για βασικές θέσεις που έβαλε το ΚΚΕ και συνεχίζει να βάζει: Είναι ο κ. Μέργος ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών που είπε έτσι μια κουβέντα για να περνά η ώρα; Οτι τα 580 ευρώ είναι υψηλός για κατώτατος μισθός στην Ελλάδα. Μα, ήρθε ο κ. Ρεν χτες για να πει ότι στο Μνημόνιο 3 στο πρώτο τρίμηνο του 2014 πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι κατώτατοι μισθοί, και όταν μιλούν για αναπροσαρμογή ποιος πιστεύει ότι αυτή η αναπροσαρμογή θα είναι προς τα πάνω; Είναι λοιπόν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που δείχνουν ότι την κρίση της οικονομίας του συστήματος την αξιοποίησαν και συνεχίζουν να την αξιοποιούν για να πέσει όσο γίνεται πιο κάτω η τιμή της εργατικής δύναμης, για να ισοπεδωθούν εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, για να τελειώνουν με ό,τι υπολείμματα κοινωνικής πολιτικής υπήρχαν. Και το ξέρετε πολύ καλά, γιατί διαχειρίζεστε αυτά τα υπολείμματα κοινωνικής πολιτικής. Ξέρετε πολύ καλά, επίσης, ότι μπορεί να είναι ανέκδοτο σήμερα πριν από δυο χρόνια για τους δεκατρείς μικρούς πρωθυπουργούς για τις δεκατρείς μικρές κυβερνήσεις, είναι ανέκδοτο μέσα στα κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που δίνονται στις Περιφέρειες, κάτω από εκατό αν εξαιρέσουμε τα κονδύλια για τους μισθούς των εργαζομένων, παρ' όλα αυτά ο ρόλος της Περιφέρειας και των Δήμων είναι σε αυτά τα πλαίσια, να κινηθούν, να ενταχθούν, και εδώ υπάρχει η ευθύνη της αντίδρασης.

Επιτρέψτε μας να αναδείξουμε και μία άλλη πλευρά: Εχει κοντά ποδάρια μια αντιπολίτευση στη συγκυβέρνηση που αναζητά μια στον πολλαπλασιαστή του ΔΝΤ, μια στην ανικανότητα διαπραγμάτευσης, μια στο πνεύμα μειοδοσίας, στη διαπλοκή και την αδιαφάνεια τις αιτίες της κρίσης. Κι οι αιτίες αυτές δεν μπορεί να κρυφτούν και μια τέτοια αντιπολίτευση ουσιαστικά στοχεύει στην εναλλαγή των διαχειριστών. Και από διαχειριστές ένα μέρος του λαού μας πραγματικά έχει χορτάσει. Πιστεύουμε ότι οι συνομιλητές του ΔΝΤ και του κ. Σόιμπλε, είτε συνομιλούν μαζί τους στην Ελλάδα όταν έρχονται, είτε τους επισκέπτονται στην έδρα τους, προσπαθούν μάταια να διαχωρίσουν αυτήν τη βαρβαρότητα που σήμερα ζει η πλειοψηφία του λαού μας, από αυτά που την καθορίζουν, δηλαδή την ΕΕ, το νόμισμά της, την αναγνώριση του χρέους, την αποδοχή και τη διαχείριση της οικονομίας της αγοράς, της οικονομίας του κεφαλαίου.

Εμείς πιστεύουμε ότι είναι εφικτή μια φιλολαϊκή έξοδος από την κρίση. Και χρειάζεται η πιο πλατιά λαϊκή συμμαχία, αλλά με κατεύθυνση της πάλης την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κατάργηση της ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής που παράγουν τον πλούτο, αυτόν τον πλούτο που γίνεται στικάκια, που γίνεται καταθέσεις, που ταξιδεύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Οι εκπρόσωποί μας της "Λαϊκής Συσπείρωσης" θα αναπτύξουν συγκεκριμένα θέσεις, προτάσεις και αιτήματα στη συνέχεια του συνεδρίου. Εμείς θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα στηρίξουμε τις διεκδικήσεις σας για τους απαιτούμενους θεσμοθετημένους πόρους, ότι θα στηρίξουμε τις αντιδράσεις σας στη συρρίκνωση κοινωνικών υποδομών που σχεδιάζονται και επεκτείνονται, και φυσικά θα καταθέσουμε τη διαφωνία μας σε οποιαδήποτε μεθόδευση για παράταση θητείας των αιρετών που εκλέχτηκαν στις εκλογές του 2010».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org