Σάββατο 9 Φλεβάρη 2013 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΑΜΑΡΑΣ
Πανηγύρια - πρόκληση για το λαό

Κρύβει ότι από τα λεφτά που εξασφάλισε ούτε ένα σεντ δεν πρόκειται να πάει για τις λαϊκές ανάγκες

Σε άκρατη θριαμβολογία επιδόθηκε ο πρωθυπουργός για το μερίδιο των κονδυλίων από το επόμενο ΕΣΠΑ, αποσιωπώντας όμως ότι σχεδόν στο σύνολό τους θα πάνε για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, εγχώριων και ξένων.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, ο Αντ. Σαμαράς παρουσίασε σαν μεγάλη και αναπάντεχη επιτυχία ότι μετά τα παζάρια που έγιναν, η Ελλάδα θα πάρει την επταετία 2014 - 2020, 14,5+2 δισ. από τα κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού. Από το τρέχον ΕΣΠΑ (2007 - 2013) είχε αποσπάσει 20,5 δισ. ευρώ για τα ντόπια και ξένα μονοπώλια.

Με προφανή στόχο να παρατείνει την ανοχή του λαού στα άγρια αντιλαϊκά μέτρα και να στηρίξει τη θριαμβολογία του, ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε ότι τα χρήματα που παίρνει τελικά η Ελλάδα είναι «πολύ περισσότερα απ' ό,τι αρχικά προέβλεπε η πρόταση Μπαρόζο», όταν τα συνολικά κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επταετία 2014-2020 ήταν μεγαλύτερα και ξεπερνούσαν το 1 τρισ. ευρώ. Αλλά και από τη συμβιβαστική πρόταση του Χ. Βαν Ρομπάι, όταν ο κοινοτικός προϋπολογισμός ήταν πιο κάτω (στα 973 δισ. ευρώ περίπου).

«Πετύχαμε το μέγιστο δυνατό και ακόμη περισσότερο» καυχήθηκε ο Αντ. Σαμαράς, αποδίδοντας την επιτυχία στις διαπραγματεύσεις που έκανε ο ίδιος και η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα όσα είπε, η Ελλάδα λαμβάνει 14,5 δισ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ, συν τα 1,8 δισ. ευρώ για την «αγροτική ανάπτυξη», όσο ήταν και πριν. Επιπρόσθετα, άλλα 2 δισ. ευρώ εκτιμά ότι θα διατεθούν στη χώρα μετά το 2016, αφού η ελληνική πλευρά ισχυρίζεται ότι πέτυχε την υιοθέτηση σχετικής τροπολογίας, που προβλέπει την αναθεώρηση των ποσοστών συμμετοχής μιας χώρας στα προγράμματα όταν αντιμετωπίζει συνθήκες βαθιάς ύφεσης. «Στο άρθρο 54 γίνεται ευθεία αναφορά στην Ελλάδα», τόνισε, εκτιμώντας ότι έτσι «ανοίγει ο δρόμος να πάρουμε 2 δισ. μετά από δύο χρόνια, τελικά δηλαδή 16,5 δισ. από το νέο ΕΣΠΑ».

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο για τη συνέντευξη Τύπου του Αντ. Σαμαρά από τις Βρυξέλλες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Σημαντικότερα είναι αυτά στα οποία δεν αναφέρεται ο πρωθυπουργός. Ο φιλομονοπωλιακός προσανατολισμός της κοινοτικής χρηματοδότησης, το βάθεμα των ανισότιμων σχέσεων των κρατών - μελών και η όξυνση των αντιθέσεων στο εσωτερικό της ΕΕ, που αποτυπώνονται στο συμβιβασμό για το νέο προϋπολογισμό, ο οποίος είναι ο πρώτος μειωμένος έναντι του προηγούμενου στην ιστορία της ΕΕ. Κουβέντα δεν είπε ο πρωθυπουργός για την πιθανότητα επιβολής ποινών στα κράτη - μέλη με αναστολή πιστώσεων, που θα αξιοποιηθεί σαν μοχλός για να επιταχυνθούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ