Πέμπτη 7 Φλεβάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΛΙ
Μάχες στο βορρά

ΠΑΡΙΣΙ - ΜΠΑΜΑΚΟ.--

«Πραγματικό πόλεμο» χαρακτήρισε χτες ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Ζαν Ιβ Λε Ντριάν τις συγκρούσεις του γαλλικού στρατού και αφρικανικών δυνάμεων με ένοπλους ισλαμιστές που, αφενός περιορίζονται έξω από την πόλη Γκάο και άλλες βόρειες μεθοριακές περιοχές του Μάλι, αφετέρου όμως θα μπορούσαν μεσοπρόθεσμα να πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις και να διογκώσουν τα εμπόδια στην εξέλιξη της ιμπεριαλιστικής επέμβασης, που γίνεται με το πρόσχημά τους αλλά αποσκοπεί στον τεράστιο ορυκτό πλούτο της χώρας.

Ο Λε Ντριάν μάλιστα παραδέχτηκε ότι από τις πρώτες μάχες και αεροπορικές επιδρομές στις πόλεις Κόννα και Γκάο σκοτώθηκαν «αρκετές εκατοντάδες» ένοπλοι ισλαμιστές, ενώ αντίθετα οι απώλειες του γαλλικού στρατού περιορίζονται σε έναν νεκρό πιλότο ελικοπτέρου των ειδικών δυνάμεων και μερικούς τραυματίες...

Το ίδιο 24ωρο ο έτερος υπουργός της «σοσιαλιστικής» κυβέρνησης Ολάντ, ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς προέβλεψε πως η αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών από το Μάλι, που σήμερα ανέρχονται σε 4.000, θα μπορούσε να αρχίσει από τον Μάρτη, «εάν όλα πάνε καλά».

Πάντως, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ φαίνεται πως δίνει πίστωση χρόνου στους Γάλλους ιμπεριαλιστές μέχρι τέλος τρέχοντος μηνός προτού βάλει μπροστά την πρωτοβουλία του Παρισιού για την ανάπτυξη μιας «ειρηνευτικής» αποστολής κυανοκράνων, που επιδιώκεται να πάρει μεσοπρόθεσμα τη σκυτάλη από την ένοπλη αποστολή της «Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας» (ECOWAS), «AFISMA». Η πρόταση για την ανάπτυξη κυανοκράνων στο Μάλι συζητήθηκε μεταξύ άλλων προχτές στη Διάσκεψη των Βρυξελλών, συγκεντρώνοντας την υποστήριξη των περισσότερων Αφρικανών και Ευρωπαίων ηγετών.

Στο βορρά, πάντως, υπάρχουν και οι Τουαρέγκ του ένοπλου κινήματος MNLA που προσωρινά τουλάχιστον έχει αποκηρύξει αυτονομιστικούς στόχους, επιδιώκοντας να εξαργυρώσει με κάποιο τρόπο σε μελλοντικές συνομιλίες με τη μαλινέζικη κυβέρνηση στο Μπαμάκο την πρόσφατη απόφασή του να αντιταχθεί στους έως πρότινος συμμάχους του ισλαμιστές των οργανώσεων AQMI, MUJAO, Ansar Dine. Απώτερος στόχος; Να εξασφαλίσει το MNLA τα μέγιστα δυνατά προνόμια για τις νομαδικές κοινότητες των Τουαρέγκ, κάτι δηλαδή που διεκδίκησε και την περσινή άνοιξη, όταν κατέλαβε εκτενείς περιοχές του βορρά το λεγόμενο «ανεξάρτητο Αζαουάντ»... Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις εκπροσώπου του MNLA πως δυνάμεις του κινήματος έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την μεθοριακή πόλη Μενάκα και περιοχές που εκτείνονται έξω από την πόλη Γκάο. Ο ίδιος είπε ότι εκδιώχθηκαν ένοπλοι ισλαμιστές από τις περιοχές εκείνες στις οποίες δεν μπορεί να μεταβεί ο μαλινέζικος στρατός. Οι εξελίξεις αυτές γίνονται με τη συγκατάθεση των Γάλλων καθώς ο υπουργός Αμυνας Ζ.Ι. Λε Ντριάν έχει επιβεβαιώσει πως υπάρχουν «λειτουργικές σχέσεις» ανάμεσα στις γαλλικές επεμβατικές δυνάμεις και τους ένοπλους του κινήματος MNLA.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ