Παρασκευή 11 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δημιουργεί μόνιμο «κανάλι επικοινωνίας» ερευνητών με επιχειρήσεις

Την ουσιαστική εφαρμογή του νέου νόμου Πλαισίου και τη μετατροπή του πανεπιστημίου σε μια επιχείρηση με έσοδα από τα ερευνητικά προγράμματα και τα «μαγαζάκια των ερευνητικών του προϊόντων», που θα συμβάλλει στους στρατηγικούς στόχους και τις επιλογές του κεφαλαίου, επιβεβαίωσε χτες ο πρύτανης του ΑΠΘ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε για την έκθεση της Επιτροπής Ερευνών του ΑΠΘ με θέμα «Το ΑΠΘ στο ΝΟΗΣΙΣ: Συνάντηση Καινοτομίας, Εκπαίδευσης & Πολιτισμού» που θα πραγματοποιηθεί από τις 18 έως τις 20 Γενάρη.

Στην έκθεση θα παρουσιασθούν οι ερευνητικές προσπάθειες, τα νέα προϊόντα και οι πρωτοποριακές εφαρμογές που αναπτύσσονται από τις ερευνητικές ομάδες του ΑΠΘ, καθώς και οι πιστοποιημένες και υψηλής ποιότητας εξειδικευμένες υπηρεσίες που παρέχονται από τα εργαστήρια του πανεπιστημίου.

Οι θεματικές ενότητες στις οποίες θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα και τα καινοτόμα «προϊόντα» αφορούν τομείς όπως Νέα Υλικά - Προηγμένες Τεχνολογίες, Ιατρική - Κτηνιατρική, Αρχαιολογία - Πολιτισμός, Αγροτική Ανάπτυξη - Τρόφιμα, Τηλεπικοινωνίες - Πληροφορική, Περιβάλλον - Ενέργεια, Εκπαίδευση - Γλωσσομάθεια και τέλος Students Corner.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ μίλησε για κενό ανάμεσα στην παραγωγή της γνώσης και στην σύνδεσή της με την οικονομία και την αξιοποίησή της και σημείωσε ότι το πανεπιστήμιο μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα. Αυτό το σκοπό έρχεται να επιτελέσει η έκθεση της Επιτροπής Ερευνών. Δηλαδή, «να δημιουργηθεί ένα μόνιμο κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των ερευνητών και των εν δυνάμει χρηστών της αγοράς, ένας δίαυλος συνεργασίας ανάμεσα στο δημόσιο τομέα και την οικονομία», σημείωσε.

Στην κατεύθυνση αυτή, η Επιτροπή Ερευνών εξέδωσε έναν κατάλογο διαπιστευμένων, πιστοποιημένων και εργαστηρίων παροχής υπηρεσιών του ΑΠΘ. Στην ίδια κατεύθυνση το Πανεπιστήμιο έχει ξεκινήσει ένα νέο θεσμό το «ΑΠΘ την Κυριακή», όπου τα ερευνητικά εργαστήρια του Πανεπιστημίου ανοίγουν για να δίνεται η δυνατότητα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς να «γνωρίσουν» το ΑΠΘ και να συνεργαστούν στο μέλλον με τις μονάδες του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν, οι χρηματοδοτήσεις των προγραμμάτων που διαχειρίζεται η Επιτροπή Ερευνών, την τελευταία 5ετία 2008-2012, ανήλθαν περίπου στα 250 εκατ. ευρώ.

Οπως τονίσθηκε, είναι διπλάσιες από την τακτική δημόσια χρηματοδότηση του πανεπιστημίου. Ενδεικτικά φέτος οι εισροές από ερευνητικές δραστηριότητες άγγιξαν τα 60 εκατ. ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ