Παρασκευή 11 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι παλιές επικίνδυνες συνταγές δημαγωγίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στη Φλώρινα όπου περιοδεύει: «Τα αυτονόητα είναι ότι οι πολίτες εδώ ζητούνε να έχουν ίσα δικαιώματα και αυτή η κατά τ' άλλα ευλογημένη γη με τις πολύ σημαντικές παραγωγικές δυνατότητες που δίνει στη χώρα και είναι το ενεργειακό ντεπόζιτο, πρέπει να έχει την ανταποδοτικότητα που της αξίζει από το σύνολο της χώρας, με έναν διαφορετικό περιφερειακό σχεδιασμό που δεν θα τα κρατάει όλα για το κέντρο, αλλά θα δίνει ισοτίμως και στην περιφέρεια, γιατί οι πολίτες που ζουν εδώ πρέπει να ζήσουνε με αξιοπρέπεια».

Το πρόβλημα, όμως, της Φλώρινας ή της Ορεστιάδας ή της Λήμνου έχει να κάνει με το «αθηνοκεντρικό κράτος»; 'Η με το γεγονός ότι αυτές όπως και όλες οι άλλες περιοχές της χώρας, οι κάτοικοί της όπως και όλοι οι υπόλοιποι της χώρας που ανήκουν στα φτωχά λαϊκά στρώματα, μηδέ εξαιρουμένων όσων κατοικούν στην Αθήνα, στο «κέντρο», αντιμετωπίζουν την ίδια σκληρή επίθεση; Ποιο δικαίωμα απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι του κέντρου που το στερούνται οι εργαζόμενοι της περιφέρειας; Ποιος άνθρωπος του μόχθου ζει σήμερα με αξιοπρέπεια, με την έννοια της δυνατότητάς του να καλύπτει έστω στοιχειώδεις, για να μη μιλήσουμε για όλες τις σύγχρονες ανάγκες του; Κανείς, είναι η απάντηση. Ούτε στη Φλώρινα ούτε πουθενά αλλού στην επικράτεια της χώρας.

Αυτό το κράτος, το αστικό, η κυβέρνηση που δουλεύει για λογαριασμό των αστών και οποιαδήποτε άλλη τη διαδεχτεί που θα ασκήσει τη διαχείριση του συστήματος, δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα περισσότερο στην περιφέρεια απ' όσα γενναιόδωρα μοιράζουν και στο κέντρο: Φτώχεια, ανεργία, εξαθλίωση. Απ' όσα γενναιόδωρα παράγει το σύστημα που υπηρετούν. Γιατί όλα τα υπόλοιπα, που τα παράγει ο λαός με το μόχθο του σε κάθε γωνιά αυτής της χώρας, τα βάζουν στο χέρι οι κεφαλαιοκράτες. Και σ' αυτό τους βοηθούν και οι διαχειριστές τους. Αυτή είναι η δουλειά τους. Βιογραφικό γι' αυτή τη δουλειά έχει υποβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Βλογάνε τα γένια τους» και προκαλούν

Τουλάχιστον προκλητικές οι δηλώσεις του Φ. Κουβέλη, χτες, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Α. Μανιτάκη, και το γενικό στίγμα απ' τη συνάντηση όπως καταγράφεται σε δελτίο Τύπου της ΔΗΜΑΡ. Αντιγράφουμε απ' το δελτίο Τύπου: «Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο (...) η διαδικασία αξιολόγησης των ικανοτήτων και της επάρκειας του προσωπικού, το σχέδιο Κινητικότητας το οποίο θα οδηγήσει στην ορθολογική ανακατανομή του προσωπικού και οι ενέργειες που γίνονται για την πάταξη της γραφειοκρατίας». Και απ' τις δηλώσεις Κουβέλη: «Η προωθούμενη διοικητική μεταρρύθμιση θα προχωρήσει αποφασιστικά, είναι αναγκαίο για να εξασφαλιστεί ο εξορθολογισμός της Δημόσιας Διοίκησης (...) όπως την διεκδικούμε, ενταγμένη στην υπηρεσία του ελληνικού λαού, συνδεδεμένη αναμφισβήτητα με την αποτελεσματικότητα του κράτους. Οι αξιολογήσεις δομών και ικανοτήτων, όπως και οι προωθούμενες συγχωνεύσεις υπηρετούν τον εξορθολογισμό και την αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης προς όφελος του ελληνικού λαού».

Πρόκειται για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Γιατί αναμφισβήτητο είναι το γεγονός πως η διοικητική μεταρρύθμιση που προωθεί η συγκυβέρνηση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός κρατικού μηχανισμού ακόμα πιο φιλικού προς το μεγάλο κεφάλαιο. Στο πλαίσιο αυτό χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι χάνουν τη δουλειά τους και εξωθούνται στις στρατιές των ανέργων, ενώ όποιος άνθρωπος του μόχθου έχει την οποιαδήποτε συναναστροφή με το Δημόσιο έχει και ιδία γνώση της πραγματικότητας που μακράν απέχει απ' όσα ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Κατανοητή η ανάγκη τους να βλογάνε τα γένια τους, αλλά από εκεί ως την πλήρη παραποίηση των πραγματικών δεδομένων που διαμορφώνει και στο Δημόσιο η πολιτική τους υπάρχει χάσμα απροσμέτρητο.

Πρόκληση εφοπλιστικής «φιλευσπλαχνίας»

«Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω λάδι». Σε αυτήν τη γραμμή η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, αυτοί που απολαμβάνουν μια σειρά φοροαπαλλαγές (π.χ. αυτή στο πετρέλαιο, ενώ τα λαϊκά νοικοκυριά ξεπαγιάζουν), που τσακίζουν τα πληρώματα Ελλήνων ναυτεργατών, που στέλνουν δεκάδες λαϊκούς ανθρώπους στην ανεργία, αποφάσισαν να συνδράμουν τη δημοτική αρχή Αθήνας στην «ενίσχυση οικογενειών με ανήλικα παιδιά που πλήττονται από την οικονομική κρίση». Οτι «σε πρώτη φάση 500, και άμεσα, επιπλέον οικογένειες δημότες της Αθήνας, παραλαμβάνουν (...) κάθε μήνα δέμα βάρους 35 κιλών, που περιλαμβάνει βασικά είδη τροφίμων και πρώτης ανάγκης». Ακόμα ότι «η ενέργεια αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που έχει σαφή προσανατολισμό να ενισχύσει την οικογένεια, τα παιδιά και τους νέους και επικεντρώνεται σε περιοχές που έχουν πληγεί από τη δυσμενή συγκυρία (...) έχει ήδη προγραμματίσει ένα πλαίσιο ενεργειών κοινωνικής προσφοράς σε όλη τη χώρα συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση ευεργεσίας της ναυτιλιακής κοινότητας στον τόπο μας»...

Κατέχοντας τα βασικά μέσα παραγωγής στα χέρια τους, πλουτίζοντας από το μόχθο των εργατών, πετούν αραιά και πού ένα ξεροκόμματο. Δεν ξεπλένονται με ελεημοσύνες σε ανθρώπους που τους έχουν ωθήσει στην εξαθλίωση, ούτε η κατάσταση σώνεται με δυο πακέτα μακαρόνια, όσο τα πλατιά λαϊκά στρώματα δεν παίρνουν στα χέρια τους τον πλούτο που παράγουν.

Ο λαός να διεκδικήσει κάθε δημόσιο κτίριο

Με αφορμή την αστυνομική επέμβαση στη βίλα Αμαλία, τις συλλήψεις αλλά και τις επικείμενες επιχειρήσεις σε άλλα αντίστοιχα κτίρια στην Αττική, που ουσιαστικά προανήγγειλε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, «άνοιξε» μια μεγάλη συζήτηση σχετικά με αυτούς τους χώρους, τη χρήση τους και το πώς πρέπει να αξιοποιηθούν. Εμφανίστηκαν λοιπόν διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες, παράγοντες της Τοπικής Διοίκησης, που έκαναν λόγο για την ανάγκη να υπάρχουν σχολεία, χώροι αναψυχής, πολιτισμού και άλλα παρόμοια. Και πως έτσι πρέπει να αξιοποιούνται χώροι που τελούν εδώ και χρόνια υπό κατάληψη. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αναγκαιότητα να γίνουν σχολεία, παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, χώροι άθλησης, περίθαλψης. Αλλωστε, πολλές λαϊκές οικογένειες αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν τέτοιοι χώροι στους οποίους θα παρέχονται τέτοιες υπηρεσίες... Είναι όμως γνήσιο το ενδιαφέρον όσων εμφανίζονται τώρα, με αφορμή τη βίλα Αμαλία να ζητούν να γίνουν όλα αυτά που θα ωφελήσουν τα λαϊκά στρώματα;

Σε καμία περίπτωση. Γιατί οι δήμοι που δείχνουν να ενδιαφέρονται γι' αυτά τα κτίρια, παραχωρούν το ένα μετά το άλλο δικά τους κτίρια σε επιχειρηματίες για να κάνουν μπίζνες. Οι δήμοι σαν κομμάτι, τμήμα, του αστικού κράτους, παραχωρούν σε ιδιωτικά συμφέροντα ή αναθέτουν σε εταιρίες μια σειρά υπηρεσίες, κρίσιμες για τη ζωή της λαϊκής οικογένειας. Εμφανίζονται να ζητούν σχολεία, την ίδια στιγμή που μόνοι τους βάζουν λουκέτο σε παιδικούς σταθμούς και σε δομές πρόνοιας, επικαλούμενοι - προσχηματικά ή μη - αδυναμία να τούς λειτουργήσουν. Αρα, αυτό που ζητούν σήμερα οι δήμοι, όχι μόνο δεν θα το κάνουν, αλλά αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις υπονομεύουν οι ίδιοι την πιθανότητα χρηματοδότησης τέτοιων έργων που είναι χρήσιμα για το λαό, πατώντας πάνω σε ένα αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο και στις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης που απορρίπτουν την ένταξη έργων όπως σχολεία σε χρηματοδοτικά προγράμματα, τη στιγμή που εγκρίνονται χρηματοδοτήσεις, π.χ. μαρίνες, γήπεδα γκολφ και γενικά δραστηριότητες, έργα και προγράμματα που αποφέρουν κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο...

Τι πρέπει να γίνει; Τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες μεγαλουπόλεις της Αττικής και της χώρας, όπου κατοικούν εκατομμύρια λαϊκές οικογένειες, υπάρχουν δεκάδες δημόσια κτίρια και χώροι που παραμένουν αναξιοποίητοι και εγκαταλελειμμένοι. Και είναι γεγονός ότι οι ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Αυτά τα δημόσια κτίρια και οι χώροι, πρέπει να αξιοποιηθούν με ευθύνη των Δήμων για την αντιμετώπιση των καυτών και οξυμένων λαϊκών προβλημάτων στη στέγαση, την ιατρική φροντίδα και περίθαλψη των κατοίκων, τη δημιουργία παιδικών σταθμών, κέντρων απεξάρτησης, σχολείων, νηπιαγωγείων, ΚΑΠΗ κ.ά. Και ακριβώς επειδή δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη ότι οι σημερινοί δήμοι, ως τμήμα του αστικού κράτους, θα λειτουργήσουν σε μια τέτοια κατεύθυνση, επιβάλλεται να πιεστούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους, τους κατοίκους στις γειτονιές. Τέτοιες πρέπει να είναι οι διεκδικήσεις του εργατικού λαϊκού κινήματος.


Γιώργος ΜΙΧΑΗΛΑΡΗΣ

Οπως κι αν τον πουν είναι σάπιος καπιταλισμός

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Κλάους Σβαμπ, καθηγητής που ίδρυσε το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, μίλησε ενόψει της έναρξης των εργασιών του φόρουμ που θα γίνει από τις 23 έως τις 27 Γενάρη. Πρόκειται για το φόρουμ όπου οι ισχυροί του καπιταλισμού προτείνουν και σχεδιάζουν πώς θα πιουν το αίμα των λαών για να αυξήσουν τα κέρδη τους τα μονοπώλια.

Λέει λοιπόν ο Κλ. Σβαμπ: «Ο όρος καπιταλισμός δεν είναι πλέον κατάλληλος. Θα πρέπει να αντικατασταθεί από τον όρο επιχειρηματικότητα - μια επιχειρηματικότητα ορθολογική. Η εποχή του θριάμβου του καπιταλισμού έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

Να, λοιπόν, που οι πρυτάνεις της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ομολογούν ότι έχουν μεγάλα ζόρια. Ζόρια που εκφράζονται με τεράστιες συγκρούσεις επιχειρηματικών συμφερόντων, με δεδομένη την καπιταλιστική κρίση. Την ίδια στιγμή κλιμακώνεται η αντιλαϊκή επίθεση στους λαούς των καπιταλιστικών κρατών και, ταυτόχρονα, επιχειρούν να πλασάρουν όρους που θα αντικαταστήσουν τον καπιταλισμό.

Ο,τι κι αν κάνουν, ο καπιταλισμός είναι καπιταλισμός και φέρνει οικονομικές κρίσεις, εξαθλίωση, ανεργία, δυστυχία, πολέμους. Οποιον όρο κι αν λανσάρουν, η ουσία δεν αλλάζει.

Και αυτό που χρειάζεται να αντικατασταθεί και να πεταχτεί στα σκουπίδια είναι ακριβώς αυτό το σύστημα, το καπιταλιστικό, που έχει σαπίσει και αναδίνει την μπόχα του. Για να χτίσει ο λαός τη δική του εξουσία και να απολαμβάνει τον πλούτο που παράγει.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Τα προγράμματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόνο πανηγύρι δεν έστησε η «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», με αφορμή τις δηλώσεις που επρόκειτο να κάνουν χτες οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας για τα προγράμματα επιδότησης των εργοδοτών και ανακύκλωσης της ανεργίας των νέων. Διαστρέφοντας την αλήθεια με τον πιο βάναυσο και προκλητικό τρόπο προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση διαθέτει σχέδιο που δίνει «ευκαιρία απασχόλησης για 350.000 ανέργους».

Το όλο θέμα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το αντίθετο μάλιστα. Η ΕΕ, έχοντας ως δεδομένο ότι θα υπάρχει συνεχής αύξηση του αριθμού των ανέργων, εκπονεί, μαζί με τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών, διάφορα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης, που υποτίθεται ότι απευθύνονται προς εργαζόμενους και ανέργους. Στην ουσία με τα χρήματα των σχετικών προγραμμάτων εξασφαλίζεται για τους μεγαλοεπιχειρηματίες ιδιαίτερα φτηνό εργατικό δυναμικό, αφού θα εισπράττουν επιδοτήσεις για να απασχολούν νέους ανέργους, σπουδαστές Επαγγελματικών Σχολών και ΙΕΚ που θα εργάζονται ως μαθητευόμενοι για μια μπουκιά ψωμί, ή θα προσλαμβάνουν αποφοίτους Τεχνικής Εκπαίδευσης, φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι θα προσφέρουν κανονική εργασία, αλλά θα αμείβονται ως πρακτικά ασκούμενοι.

Βέβαια, το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Ετσι, αν κάποιος κάνει την αριθμητική πράξη και διαιρέσει τα κονδύλια που θα δοθούν για τα προγράμματα, δηλαδή τα 600 εκατομμύρια ευρώ, με τον αριθμό των 350.000 ατόμων που υποτίθεται ότι θα ωφεληθούν από αυτά, εύκολα θα διαπιστώσει ότι, στην καλύτερη περίπτωση, μιλάμε για ένα όφελος των 1.714 ευρώ κι ...έξω από την πόρτα.

Το βέβαιο είναι ότι ακόμα και αν κάποιος μπορέσει να αποσπάσει αυτό το ποσό, δε θα λύσει κανένα απολύτως πρόβλημα. Μόνο τα χαράτσια να σκεφτείς, έχουν καταβροχθίσει πολλαπλάσια ποσά. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα παραμύθια. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν ανάγκη από τέτοιου είδους προγράμματα διαχείρισης της φτώχειας και της ανέχειας. Εχουν ανάγκη από εργασία, δουλειά μόνιμη με σταθερό και αξιοπρεπές μεροκάματο, ώστε να μπορούν να τα βγάζουν πέρα. Ολα τα άλλα, όταν μάλιστα τα προτείνουν εκείνοι που ευθύνονται για τη σύγχρονη φτώχεια, αποτελούν πρόκληση και κοροϊδία.

Σαν έτοιμος από καιρό...

«Είναι εύλογη η επιθυμία του κ. Τσίπρα να οικοδομήσει ένα διεθνές προφίλ και να γίνει αποδεκτός στις σημαντικές χώρες ως η "εναλλακτική λύση" για την Ελλάδα. Ομως, για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να τιθασεύσει τις ακραίες συνιστώσες και να μετακινηθεί προς πιο μετριοπαθείς θέσεις. Ως ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης οφείλει να προβεί σε μια περισσότερο ρεαλιστική ανάγνωση της κατάστασης και να προτείνει εφικτές λύσεις. Ετσι θα αυξήσει την αξιοπιστία και αποδοχή του». Περιττές μάλλον οι υποδείξεις του αρθρογράφου της «Καθημερινής» προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του ταξιδιού του σε Ουάσιγκτον και Ν. Υόρκη στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαν έτοιμος από καιρό γι' αυτό το ταξίδι και έχει προ πολλού καταθέσει τα διαπιστευτήρια του για να γίνει αποδεκτός. Αλλωστε, δεν τον κάλεσε τυχαία το γνωστό ινστιτούτο Brookings, ένας από τους σημαντικότερους μηχανισμούς διαμόρφωσης της «κοινής γνώμης» και ανάδειξης ηγετών, εννοείται συμβατών με τις «αξίες» της ιμπεριαλιστικής υπερδύναμης. Προηγουμένως βέβαια είχε πάρει το πράσινο φως και τα κατάλληλα μηνύματα από τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν έκρυβε το θαυμασμό του για την πολιτική Ομπάμα σε συνδυασμό με τον αντιμερκελισμό του. Αβάσιμες είναι επίσης οι ανησυχίες του αρθρογράφου όσον αφορά «τις προειδοποιήσεις που έχει επανειλημμένα εκτοξεύσει (σ.σ. ο Α. Τσίπρας) κατά επίδοξων επενδυτών, ότι εάν έρθει στην εξουσία όλα θα επανεξεταστούν». Προφανώς δεν θυμάται ότι τέτοιες «προειδοποιήσεις» είχαν υπάρξει απ' όλους, δίχως εξαίρεση, επίδοξους διαχειριστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πριν αναλάβουν το τιμόνι της εξουσίας, ακριβώς γιατί ήθελαν να έχουν λυμένα τα χέρια τους στη «μοιρασιά της πίτας»...

Ανάπτυξη εξαθλίωσης του λαού

Οι τρεις άξονες για την ανάκαμψη (ρευστότητα, ιδιωτικοποιήσεις, διαρθρωτικές αλλαγές) που εξαγγέλθηκαν για ακόμα μια φορά με τυμπανοκρουσίες από την κυβέρνηση, μπορεί να προκαλούν δικαιολογημένα χαμόγελα και αισιοδοξία στα ντόπια και ξένα μονοπώλια, δεν πρόκειται όμως να βελτιώσουν στο ελάχιστο την κατάσταση του λαού. Αντίθετα, θα μεγαλώσουν τη φτώχεια και τη δυστυχία, ενώ κάθε άλλο παρά θα μειώσουν την ανεργία, όπως προκλητικά και θρασύτατα εμπαίζουν το λαό οι κυβερνώντες. Η επιπλέον ρευστότητα που υπόσχεται η κυβέρνηση μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, του επενδυτικού νόμου, του ΕΤΕΑΝ και της υλοποίησης συμφωνιών μέσω εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων υπολογίζεται στα 7 δισ. ευρώ. Τα δισ. αυτά κι άλλα τόσα και παραπάνω από την εξόφληση των χρεών του κράτους προς τους επιχειρηματικούς ομίλους - «προμηθευτές» του, θα πάνε κατευθείαν στους μονοπωλιακούς ομίλους. Επενδύσεις όταν γίνουν θα είναι «αποδοτικές» για το κεφάλαιο, θα είναι «στοχευμένες» ακριβώς σε τομείς της οικονομίας που διασφαλίζουν γρήγορη και υψηλή κερδοφορία. Δύναμη για το κεφάλαιο και συμφορά για το λαό είναι ο άλλος άξονας της ανάκαμψης, δηλαδή οι ιδιωτικοποιήσεις και το πλιάτσικο του φυσικού και ορυκτού πλούτου, που όπως έχει δείξει η ιστορική πείρα, φέρνουν περισσότερη ανεργία, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και μισθούς πείνας και πιο ακριβές υπηρεσίες. Οσο για τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, αυτές έχουν ήδη υλοποιηθεί μέσα από την καταβαράθρωση των μισθών, την κατάργηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η εναλλακτική λύση όμως δε βρίσκεται σε ένα άλλο μείγμα διαχείρισης, το οποίο μάλιστα θα είναι και προϊόν «σκληρής διαπραγμάτευσης» με την ΕΕ, όπως ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που δε βλέπει την ώρα να πάρει τα ηνία της εξουσίας. Η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος βρίσκεται στην αποδέσμευση από την ΕΕ και την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων από μια λαϊκή εξουσία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Για την ανακούφιση του λαού

Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα κόμματα της αστικής διαχείρισης, διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση διεξόδου απ' την κρίση προς όφελος του λαού. Ταυτόχρονα, δίνει αδιάκοπα τη μάχη, με όλες του τις δυνάμεις και από κάθε μετερίζι, για την ανακούφιση του λαού, όσο αυτό είναι δυνατόν στο έδαφος αυτού του συστήματος και στις σημερινές συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας εντάσσονται και οι τροπολογίες που κατέθεσε στο φορολογικό νομοσχέδιο, που συζητιέται από χτες στη Βουλή και αφορούν σε: Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Κατάργηση του έκτακτου ειδικού τέλους για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειες, δηλαδή το χαράτσι για τα σπίτια μας. Κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Πρόκειται για αιτήματα ελάφρυνσης των φτωχών λαϊκών στρωμάτων απ' τα βάρη που τους φορτώνει η πολιτική διαχείριση του καπιταλισμού, προ κρίσης και ιδιαίτερα μετά την κρίση, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, αφού πρόσθετα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα προχωράνε με ταχείς ρυθμούς, όπως η νέα φοροεπιδρομή στις τσέπες του λαού, που θα οδηγήσει στην εξαθλίωσή του. Το ΚΚΕ κάλεσε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν απέναντι σ' αυτές τις προτάσεις του, να απαντήσει κάθε κόμμα τι προτείνει πάνω σ' αυτές και να βγάλει ο λαός τα δικά του συμπεράσματα. Για όλα τα κόμματα, και τα κυβερνητικά και αυτά της αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ κάλεσε ταυτόχρονα το λαό να αξιοποιήσει αυτές τις προτάσεις και να τις κάνει υπόθεση της δικής του πάλης κόντρα και στο φοροληστρικό νομοσχέδιο και συνολικά στην αντιλαϊκή πολιτική.

Αλίμονο αν ο λαός περιμένει με σταυρωμένα χέρια, αν επιτρέψει να θεριεύουν στη συνείδησή του αυταπάτες ότι είναι δυνατόν να παρθεί έστω και το πιο μικρό μέτρο προς όφελός του, δίχως τη δική του αποφασιστική παρέμβαση και δίχως αμφισβήτηση συνολικά της αστικής διαχείρισης που τον συντρίβει. Οι προσπάθειες του ΚΚΕ, που καταβάλλονται με γνώμονα τα πραγματικά του συμφέροντα, θα είναι τόσο πιο αποτελεσματικές, όσο περισσότερο υποστηρίζονται από ένα ισχυρό εργατικό - λαϊκό κίνημα, αποφασισμένο να παρέμβει στις εξελίξεις, στοχοπροσηλωμένο στην προοπτική της ανατροπής της αστικής εξουσίας, της πολιτικής που εφαρμόζεται προς όφελός της.

Εχει σήμερα τεράστια σημασία οι αγώνες που αναπτύσσονται να συμπεριλάβουν ένα πακέτο αιτημάτων που απαντούν σε σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και μπορούν να παρεμποδίσουν μέτρα, να βελτιώσουν ουσιαστικά τη θέση του. Πάνω σε τέτοια αιτήματα στα επιμέρους μέτωπα πάλης έχουν συμφέρον να συναντηθούν όλοι, εργάτες και υπάλληλοι, φτωχοί αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι. Αυτός ο αγώνας θα είναι αποτελεσματικός και στο σήμερα, στο βαθμό που στοχοποιεί τον πραγματικό αντίπαλο, τροφοδοτεί τη συνειδητοποίηση των πραγματικών αιτιών της κρίσης και δημιουργεί προϋποθέσεις για αντεπίθεση, με περιεχόμενο και κατεύθυνση τέτοια που να χτυπά στην καρδιά του το σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αμφισβητώντας το, μαζί και την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ