Παρασκευή 11 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
φωτό 1

Πέρασαν 19 χρόνια που «έφυγε» για πάντα ο αγωνιστής του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ σύντροφος ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ.

Στη μνήμη του, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Κυψέλης.

Η σύζυγος, τα παιδιά του

***

φωτο 1

Στη μνήμη του ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΜΑΝΗ από το Σταυράκι Ιωαννίνων και του Γιάννη Ντίνου από το Ροδοτόπι Ιωαννίνων η οικογένεια Χρήστου Λύκου προσφέρει στο ΚΚΕ 50 μέσω της ΚΟ Αρτας.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΣΙΔΕΡΗ, που συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση και παρέμεινε μέλος του ΚΚΕ, αγωνιστής πάντοτε στο πλευρό των εργαζομένων, παρότι ως εργάτης ήταν κυνηγημένος από την εργοδοσία εξαιτίας της δράσης του και της πίστης του στο σοσιαλισμό, η κόρη του, Κατερίνα, προσφέρει στο ΚΚΕ 50 ευρώ.

***

φωτό

Στη μνήμη του συζύγου, πατέρα, παππού, συντρόφου και μαχητή, ΜΙΧΑΛΗ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ, αγωνιστή σε όλη του τη ζωή, από την ΕΠΟΝ, τον ΕΛΑΣ, τον ΔΣΕ και τις εξορίες μέλους του Κόμματος. Χρόνια στις φυλακές πολιτικός κρατούμενος, καταδικάστηκε για δήθεν κατασκοπεία στις δίκες του 1960 μαζί με αρκετά μέλη της ΚΕ στα στημένα δικαστήρια που καταδίκαζαν κάθε μέλος του ΚΚΕ που αγωνίζονταν. Συμμετείχε στην απόδραση από τα Βούρλα. Σεμνός σύντροφος, κομμουνιστής ανιδιοτελής χαρακτήρας ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του προσφέρει 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Μενιδίου.

***

φωτό 1

Στη μνήμη της συζύγου του, ΡΟΥΛΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑΣ, ο σύντροφος Ρούλιος Αριστείδης προσφέρει, δεύτερη δόση, για την Οικονομική Εξόρμηση, 100 ευρώ, μέσω της ΝΕ Νότιας Δωδ/σου του ΚΚΕ.

***

φωτο 3

Στη μνήμη των κομμουνιστών αγωνιστών ναυτεργατών: ΔΙΑΚΡΟΥΣΗ ΔΙΟΝΥΣΗ, ΝΙΚΟΥ ΟΡΦΑΝΟΥ, ΠΑΝΤΕΛΗ ΣΥΡΙΓΑ, ΣΤΕΛΙΟΥ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ, ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΔΕΣΤΟΥΝΗ, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ναυτεργατών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ
Π.Τ.

***

φωτό 1

Συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από τη γέννηση του Μεσσήνιου Επαναστάτη, ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΡΑΒΟΥ. Ο δικηγόρος Βασίλης Μπράβος, ανώτερο στέλεχος του ΚΚΕ, γεννήθηκε στο Μελιγαλά Μεσσηνίας το 1912. Υπηρέτησε το Κόμμα από υπεύθυνες θέσεις. Υπήρξε πολιτικός καθοδηγητής και Γραμματέας της Οργάνωσης του ΚΚΕ στο 9ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Μεσσηνίας. Υπεύθυνος Γραφείου Πληροφοριών του 9ου Συντάγματος και προϊστάμενος της ΟΠΛΑ Ν. Μεσσηνίας με έδρα το χωριό Ανδρούσα. Ηταν Λαϊκός Επίτροπος του Ανταρτοδικείου του 9ου Συντάγματος που καταδίκασε το Σεπτέμβρη του 1944 στην Καλαμάτα, τους συνεργάτες των Γερμανών, δήμαρχο Καλαμάτας, διοικητή Χωροφυλακής Μεσσηνίας και εισαγγελέα Καλαμάτας. Ελαβε μέρος στις μάχες της αδούλωτης Αθήνας το Δεκέμβρη του '44 με το 9ο Σύνταγμα. Μετά τη Βάρκιζα, όταν άρχισαν οι διώξεις των αγωνιστών, με εντολή του Κόμματος κατέφυγε στο Μπούλκες, επικεφαλής καταδιωκομένων Μεσσήνιων, στελεχών. Εκεί ήταν μέλος στο τμήμα Διαφώτισης στην Κομματική Σχολή στελεχών και μέλος της Σύνταξης της εφημερίδας «Η Φωνή του Μπούλκες». Το Μάη του 1947 επιστρέφει στην Ελλάδα, επικεφαλής πολιτικός επίτροπος, με το ψευδώνυμο Μοράβας, 15μελούς αποστολής ανωτέρων πολιτικοστρατιωτικών στελεχών του ΚΚΕ, για να στελεχώσουν τα τμήματα του ΔΣ Πελοποννήσου, και μένει στη Ρούμελη για τρεις μήνες. Στην προσπάθεια να βρει πέρασμα στον κορινθιακό για Πελοπόννησο, μαζί με τους ΓΚΙΚΑ ΦΡΑΓΚΟ και ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ που θα αποτελούσαν την τριμελή ηγεσία της 3ης Μεραρχίας του ΔΣ Πελοποννήσου, πέφτει σε ενέδρα στρατού και χωροφυλακής στο χωριό Πεντώριο Δωρίδας και τραυματίζεται με το σύντροφό του Φράγκο. Οι δήμιοι, επειδή δεν κατάφεραν να τους πάρουν λέξη από το στόμα, αποκεφάλισαν τους αγωνιστές. Την επόμενη μέρα, στις 24 Δεκέμβρη 1947, τα σώματά τους τα έθαψαν στο νεκροταφείο της Αγίας Ευθυμίας, οι σύντροφοί τους της ηρωικής αποστολής. Μετά το χαμό του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΡΑΒΟΥ που προορίζονταν για ηγέτης της 3ης Μεραρχίας του ΔΣ Πελοποννήσου, το ΚΚΕ έστειλε τον ΣΤΕΦΑΝΟ ΓΚΙΟΥΖΕΛΗ, επικεφαλής αποστολής των στελεχών, ο οποίος και ανέλαβε την ηγεσία της 3ης Μεραρχίας.

ΝΙΚ. ΟΡΦΑΝΟΣ
ΝΙΚ. ΟΡΦΑΝΟΣ
Στη μνήμη του ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΡΑΒΟΥ (Μοράβα) και των μελών της αποστολής: ΓΚΙΚΑ ΦΡΑΓΚΟΥ (Μήτσος Ζωγόπουλος), ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΟΥΤΡΗ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΠΑΡΤΣΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ, ΜΑΝΩΛΗ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΓΙΑΝΝΗ ΚΑΤΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ, ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ, ΝΙΚΟΥ ΜΑΖΕΜΕΝΟΥ, ΝΙΚΟΥ ΠΟΛΥΚΡΑΤΗ, ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΥ και ΣΠΥΡΟΥ ΜΠΟΥΣΙΟΥ, για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, σύντροφοι από το Γαλαξίδι προσφέρουν 50 ευρώ.


ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

ΡΟΥΛΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
ΡΟΥΛΙΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΡΑΒΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΗΣ

ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ
ΔΕΣΤΟΥΝΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ