Τετάρτη 9 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Μαχών συνέχεια

Χωρίς δυνατότητα παροχής τροφής σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο Σύρους το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΜΜΑΝ.--

Την πρόταση της συριακής ηγεσίας για «διάλογο» προς όλες «τις πατριωτικές δυνάμεις που απορρίπτουν την ξένη επέμβαση» επανέλαβε, χτες, ο υπουργός Πληροφοριών της Δαμασκού, Ομράν αλ Ζούχμπι. Απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει το ότι εκτός των αντικαθεστωτικών, την πρόταση Ασαντ για «ευρεία διάσκεψη» απέρριψε και ο Εθνικός Συντονισμός για τη Δημοκρατική Αλλαγή, που αναγνωρίζεται ως αντιπολιτευτική οργάνωση τόσο από τη συριακή ηγεσία όσο και από τις Ρωσία και Κίνα, με τις οποίες έχει πραγματοποιήσει αρκετές επαφές.

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι σκληρές μάχες στα προάστια πέριξ της Δαμασκού, ενώ αναζωπυρώθηκαν οι μάχες και στον προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ, στα νότια της πρωτεύουσας. Σε πολιορκία παραμένει η στρατιωτική βάση Ταφτανάζ, στο βορρά, όπου οι ισλαμιστικές οργανώσεις που μάχονται εκεί «Μέτωπο αλ Νούσρα» και «Αχράρ αλ Σχαμ» υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν και ένα ελικόπτερο, κάτι που δεν επιβεβαιώνεται. Στην ίδια επαρχία, στο Ιντλίμπ, ο στρατός εκδίωξε αντικαθεστωτικούς μαχητές από την πόλη Μαστούμα.

Στα ανατολικά, στην πόλη Ντάιρ αλ Τζουρ, αντικαθεστωτικοί έβαλαν κατά πολιτικού αεροσκάφους την ώρα που προσγειωνόταν σε τοπικό αεροδρόμιο, διατεινόμενοι ότι «είχαν πληροφορίες για μεταφορά πολεμικού υλικού». Στην ίδια περιοχή, έγινε καταγγελία ότι οι ισλαμιστές μισθοφόροι του «αλ Νούσρα» εκτέλεσαν τουλάχιστον τρεις Σύρους στρατιώτες. Συνέχεια στο «σίριαλ» των χημικών όπλων έσπευσε, χτες, να δώσει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος χαρακτήρισε το «πυρηνικό οπλοστάσιο του Ιράν» και το «χημικό της Συρίας» ως μοναδικές απειλές για τον πλανήτη.

Από την πλευρά του, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου, ανακοίνωσε ότι αδυνατεί να παράσχει τρόφιμα σε περίπου 1 εκατομμύριο από τους 1,5 εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένους Σύρους, καθώς η σφοδρότητα των μαχών σε Χομς, Χαλέπι, Ταρτούς και Καμισχλί, το υποχρέωσε να αποσύρει τους εργαζόμενούς του. Τραγικές είναι και οι συνθήκες σε πολλούς από τους καταυλισμούς που έχουν στηθεί για τους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες, με τη χειρότερη κατάσταση να επικρατεί στην Ιορδανία, όπου έχει καταφύγει η πλειοψηφία των Σύρων που πέρασαν τα σύνορα. Ενδεικτικό είναι ότι χτες το πρωί, στον καταυλισμό Ζαατάρι σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ προσφύγων και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις καθώς οι πρώτοι διαμαρτύρονταν για το γεγονός ότι καταστράφηκαν από την κακοκαιρία οι σκηνές τους και όσες κουβέρτες είχαν και ότι βρίσκονται πλήρως εκτεθειμένοι στη χιονοθύελλα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ