Τετάρτη 9 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Καταγγέλλει την ανάπτυξη «Πάτριοτ»

Από πρόσφατη διαδήλωση κατά του πολέμου στη Συρία, που διοργάνωσε το ΚΚ Τουρκίας
Από πρόσφατη διαδήλωση κατά του πολέμου στη Συρία, που διοργάνωσε το ΚΚ Τουρκίας
ΑΔΑΝΑ.--

Κριτική στις δηλώσεις του κυβερνήτη των Αδάνων Χουσεΐν Αβνί Τζος, ο οποίος και υπερασπίστηκε την ανάπτυξη των πυραυλικών συστημάτων «Πάτριοτ» στη μεθόριο με τη Συρία, υποστηρίζοντας ότι δεν απειλούν καμία άλλη χώρα, αλλά ενισχύουν την ασφάλεια των συνόρων της χώρας, ασκεί με ανακοίνωσή του το ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ). Το ΤΚΡ, στην ανακοίνωσή του, σημειώνει ότι το θέμα των «Πάτριοτ» αφορά όλη την περιοχή, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Ιράν ότι μπορεί να προκαλέσει πολεμική ανάφλεξη. Τονίζει ότι η Τουρκία για την ασφάλειά της, δεν πρέπει να παρεμβαίνει στα εσωτερικά των γειτόνων της, προσθέτοντας ότι τόσο οι Πάτριοτ όσο και τα ξένα στρατεύματα που θα εγκατασταθούν στη χώρα τη μετατρέπουν σε πεδίο πολέμου.

Το ΤΚΡ στέλνει μήνυμα στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), ότι δε θα επιτρέψει να μετατραπεί η Τουρκία σε πεδίο πολέμου, σημειώνοντας ότι αν συνεχίσει η κυβέρνηση την πολιτική συγκέντρωσης όπλων και ξένων στρατιωτών στη χώρα, θα πληρώσει το τίμημα.

Προς εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη Συρία

Την ώρα που οι συστοιχίες των ΝΑΤΟικών πυραύλων εδάφους - αέρα «Πάτριοτ» αρχίζουν να τοποθετούνται στα τουρκικά εδάφη, κατά μήκος της τουρκο-συριακής μεθορίου, μεγαλώνουν οι ανησυχίες, πως παρά τις διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ, ετοιμάζεται η άμεση εμπλοκή του στις πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία, διευρύνοντας έτσι την ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «VESTI», σε ρεπορτάζ που μετέδωσε και στο οποίο παρουσιάζονται χάρτες που δείχνουν την εμβέλεια των συστημάτων «Πάτριοτ», υποστηρίζει πως η τοποθέτησή τους κοντά στα συριακά σύνορα, σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων, δίνει τη δυνατότητα ελέγχου σημαντικού μέρους του εναέριου χώρου της Συρίας, όπως π.χ. πάνω από την πόλη Αλέπο και το λιμάνι της Λατάκιας.

Να σημειώσουμε πως η Ρωσία έχει εκφράσει την ανησυχία της για την τοποθέτηση των ΝΑΤΟικών «Πάτριοτ» στην Τουρκία, εκτιμώντας πως αυτό θα οδηγήσει σε όξυνση της κατάστασης, ενώ αφήνει αιχμές ότι αυτή η εγκατάσταση συνδέεται με ΝΑΤΟικά σχέδια δημιουργίας «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων» για τη συριακή αεροπορία, κατά το σενάριο που εφάρμοσε το ΝΑΤΟ κατά την επέμβασή του στη Λιβύη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ