Τετάρτη 9 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Δάνεια στο κεφάλαιο, φτώχεια για το λαό

ΚΑΪΡΟ.--

«Παραγωγικές» χαρακτήρισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, Μασούντ Αχμέτ, τις πρώτες συνομιλίες που είχε με την αιγυπτιακή ηγεσία, στις οποίες περιλαμβάνεται και ξεχωριστή συνάντηση με τον Πρόεδρο Μούρσι. Ο Αχμέτ υποστήριξε ότι η αιγυπτιακή ηγεσία εμφανίστηκε αποφασισμένη ως προς την εφαρμογή «ενός προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής» (βλέπε λιτότητας για το λαό) που θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα χρέους που έχει καθώς και τη δυσπιστία των αγορών. Οπως ανακοίνωσε, αποφεύγοντας να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις, εντός των επόμενων βδομάδων θα μεταβεί στο Κάιρο τεχνική ομάδα του ΔΝΤ για να συνεχίσει τις συζητήσεις σε «πιο συγκεκριμένο επίπεδο». Οι δηλώσεις του συνέπεσαν με τη νέα υποβάθμιση της αιγυπτιακής οικονομίας στην κατηγορία Β- από τον οίκο αξιολόγησης «Standard & Poor's».

Από την πλευρά του, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, σε συνέντευξή του στο CNN, επαναδιατύπωσε την αποφασιστικότητά του ως προς τη λήψη «πρωτοβουλιών» για την ανάκαμψη της αιγυπτιακής οικονομίας. Σε μια προσπάθεια να προκαταλάβει τυχόν λαϊκές αντιδράσεις ο Μούρσι δήλωσε ότι δε «συζητά προϋποθέσεις προκειμένου να δοθεί το δάνειο», αν και διαρροές από το ΔΝΤ έχουν καταστήσει σαφές ότι μεταξύ των «μέτρων προσαρμογής» συγκαταλέγονται οι περικοπές στα κρατικά επιδόματα τροφίμων - από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση μεγάλου τμήματος του αιγυπτιακού πληθυσμού -, η αύξηση των τιμών σε βασικά είδη τροφίμων αλλά και η αύξηση των έμμεσων φόρων.

Την υποστήριξη στις οικονομικές προσπάθειες της νέας αιγυπτιακής ηγεσίας υπό τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» επαναβεβαίωσε, χτες, και το Κατάρ διά του πρωθυπουργού του. Ο Σεΐκ Χαμάντ μπιν Τζάσιμ αλ Θάνι βρέθηκε στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μούρσι αλλά και με τον πρωθυπουργό Κχαντίλ. Σε δηλώσεις του, στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι το εμιράτο θα δώσει στην Αίγυπτο άλλα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια υπό τη μορφή δανείων και εγγυήσεων. Αλλα τόσα έχει, ήδη, δώσει και χρησιμοποιήθηκαν, κυρίως, για τη στήριξη των αποθεματικών ξένου συναλλάγματος, δηλαδή «ένεση» στο ντόπιο κεφάλαιο. Παρ' όλα αυτά, η αιγυπτιακή λίρα κατέγραψε νέο χαμηλό ρεκόρ ισοτιμίας απέναντι στο δολάριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ