Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Νέες εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής»

-- Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΚΕ: «ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1917 "Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη"». (Συλλογικό βιβλίο. Σύντομη και περιεκτική παρουσίαση της ιστορικής πορείας του εργατικού κινήματος της Ρωσίας, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τη νίκη της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης τον Οχτώβρη του 1917. Αρρηκτα δεμένη με αυτήν την πορεία είναι η ανάπτυξη και δράση του επαναστατικού εργατικού κόμματος, της συνειδητής και οργανωμένης πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, του κόμματος των Μπολσεβίκων. Δίχως την καθοδήγηση αυτού του κόμματος δε θα μπορούσε να οδηγηθεί η επαναστατημένη εργατική τάξη στη νίκη).

-- ΚΣ της ΚΝΕ «Αλήθειες και ψέματα για το σοσιαλισμό (2. Για τη σοσιαλιστική εξουσία)» (η αντικομμουνιστική - αντισοσιαλιστική προπαγάνδα μιλά για δήθεν έλλειψη «ελευθερίας και δημοκρατίας» κατά την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας. Επίκεντρο της επίθεσής της είναι η επαναστατική εργατική εξουσία, το κράτος της εργατικής τάξης, η δικτατορία του προλεταριάτου, ο ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος. Οι κεφαλαιοκράτες τρέμουν μήπως η εργατική τάξη συγκροτηθεί ως κυρίαρχη τάξη και τους βάλει στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Σ' αυτό το βιβλίο παρουσιάζονται οι γενικές αρχές της δικτατορίας του προλεταριάτου, τα ψέματα και διαστρεβλώσεις της αλήθειας, τα στοιχεία της πραγματικότητας στις χώρες όπου οικοδομήθηκε ο σοσιαλισμός τον 20ό αιώνα, με τα εξής κεφάλαια: Το ψευτοδίλημμα «δημοκρατία ή ολοκληρωτισμός». Δικτατορία του προλεταριάτου: ανώτερου τύπου δημοκρατία. Δικτατορία του Προλεταριάτου ή «Δικτατορία του Κόμματος»; «Υπάρχει ελευθερία στο σοσιαλισμό»; Το τρίτο και τελευταίο μέρος της έκδοσης, θα κυκλοφορήσει προσεχώς).

-- Νίκος Κυρίτσης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ιδρυση - Μονάδες - Αξιωματικοί - Δυνάμεις - Απώλειες - Κοινωνική σύνθεση)» (Το βιβλίο είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας, που δίνει πληροφορίες για την ίδρυση, ανάπτυξη και στρατιωτική οργάνωση του ΔΣΕ. Παρουσιάζεται εξελικτικά η ίδρυση αντάρτικων ομάδων, συγκροτημάτων, περιφερειακών Αρχηγείων και Περιοχών, μέχρι την ίδρυση του Γενικού Αρχηγείου Ανταρτών, στις 28 Οκτώβρη 1946. Με τη διαταγή αρ. 19, στις 27/12/1946 μετονομάζονται τα αντάρτικα σώματα σε Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Με διαταγές του ΓΑ καθορίστηκε η δύναμη και ο εξοπλισμός κάθε ομάδας, διμοιρίας, λόχου, τάγματος. Δίνονται, επίσης, πληροφορίες για τους διοικητές και τα επιτελεία όλων των αρχηγείων και των ταξιαρχιών. Με ιδιαίτερη διαταγή δημιουργήθηκαν οι 9 μεραρχίες του ΔΣΕ. Αναφέρονται οι σχολές αξιωματικών, η προαγωγή αξιωματικών επ' ανδραγαθία, οι επιμελητείες, οι μεταφορές, διαβιβάσεις, η διαφώτιση, η υγειονομική υπηρεσία. Παρουσιάζονται μεγάλες μάχες, η στρατηγική και τακτική των δύο αντίπαλων στρατών, η κοινωνική καταγωγή, η σύνθεση των δυνάμεων του ΔΣΕ, ο αριθμός των δυνάμεων του ΔΣΕ, οι απώλειες και τα τμήματα που πέρασαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες και την ΕΣΣΔ).

-- Ο'Χένρι «10 ιστορίες της Νέας Υόρκης» (μετάφραση Βασιλεία Παπαρήγα). Ο διάσημος διηγηματογράφος σ' αυτό το βιβλίο ασχολείται με τη ζωή στην πόλη, κυρίως στη Νέα Υόρκη, στις αρχές του 20ού αιώνα. Τα πρόσωπα συνιστούν τη μεγάλη ετερόκλητη μάζα της Νέας Υόρκης. Από τη μια μεριά, το προλεταριάτο, της ακμάζουσας και αναπτυσσόμενης μεγαλούπολης, που ζει στην ανέχεια, ενώ διάφορα εξαιρετικά περιστατικά που διακόπτουν την καθημερινή ρουτίνα του. Από την άλλη, οι ανερχόμενοι αστοί, οι παρακμάζοντες φεουδάρχες του Νότου, οι πρώην μαύροι σκλάβοι και νυν απόκληροι, η χρυσή εποχή της καπιταλιστικής ανάπτυξης των ΗΠΑ στις αρχές του 20ού αιώνα. Ενα βιβλίο που με ακρίβεια και καταλυτικό χιούμορ μεταφέρει το κοινωνικό και ιστορικό αποτύπωμα μιας ολόκληρης χώρας, σε μια καθοριστική για την ιστορική εξέλιξή της εποχή).

-- Νίκος Κατηφόρης «Οταν σκάβαμε τον ουρανό» (μυθιστόρημα για τα χρόνια της κατοχής, της αντίστασης, των εμφυλιακών διώξεων, της τρομοκρατίας του κράτους και παρακράτους, των φυλακών, εκτελέσεων, αλλά και της συνέχειας των αγώνων του λαού μας).

-- Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή «Παιδιά της Αθήνας» (επανέκδοση του πολυδιαβασμένου μυθ-ιστορήματος που αποτυπώνει συγκλονιστικά και συγκινητικά τον αγώνα μιας οργάνωσης «Αετόπουλων» στη συνοικία Ατλας Θυμαρακίων, που συμμετέχει στην ΕΑΜική Αντίσταση. Μια ομάδα παιδιών που πολεμάνε τους Γερμανούς κατακτητές και τους προδότες συνεργάτες τους, που διακινδυνεύοντας και τη ζωή τους «διδάσκουν» τις αξίες της αλληλεγγύης, της αγωνιστικότητας, της πειθαρχίας και ονειρεύονται ένα μέλλον λεύτερο και χωρίς εκμετάλλευση. Ονειρο που έμεινε απραγματοποίητο. Γι' αυτό ο αλησμόνητος συγγραφέας καλεί τους αναγνώστες να γράψουν αυτοί, με τον αγώνα τους, το σωστό επίλογο αυτής της ιστορίας...).

-- Ταμάρα Καζανζίδου «Τα βιβλία της Μαρίας» (βιβλίο για παιδιά. Μια μαγική περιπέτεια τόλμης, ευαισθησίας και αλληλεγγύης, που μαθαίνει τα παιδιά να αγαπάνε τα βιβλία. Ζωγραφιές: Zωή Kυτοπούλου). «Η Λιχουδοχώρα» (παραμύθι. Σε ένα μακρινό πλανήτη ζουν οι εργατικοί Λιχούδηδες, οι αχόρταγοι κοιλαράδες και παιχνιδιάρηδες φρουτόδρακοι... Οι Λιχούδηδες δουλεύουν για τους κοιλαράδες: Φτιάχνουν γλυκά, μαζεύουν φρούτα και ονειρεύονται να φάνε τούρτα. Οι κοιλαράδες φροντίζουν μόνον την κοιλάρα τους, ώσπου οι προετοιμασίες για τα γενέθλια της χαζοβιόλας πριγκίπισσας οδηγούν σε μια μεγάλη μάχη...που έκανε άνω κάτω τη Λιχουδοχώρα. Σχέδια: Ιάκωβος Βάης. Χρώμα: Κωνσταντίνος Ρουγγέρης).

-- Αντώνης Λαμπρινίδης «Ο τρελός κι ο γνωστικός» (αστείο παραδοσιακό παραμύθι της Μάνης, για τη συμπεριφορά δύο αδελφών, του Τρελού και του Γνωστικού. Καθημερινά περιστατικά, προκαλούν αυθόρμητο γέλιο, καθώς ο Τρελός δίνει λύσεις σε προβλήματα της ζωής).


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ