Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΑΕΕ
Από... Γενάρη τα επιδόματα ανεργίας

Ούτε ένα ευρώ δεν έχει καταβληθεί από τα προβλεπόμενα από τον ΟΑΕΕ επιδόματα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς τα συγκεκριμένα ποσά που συγκεντρώθηκαν από την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων του Οργανισμού από το 2011, κατά περίπου 10 ευρώ το μήνα, κατευθύνθηκαν για την πληρωμή συντάξεων.

Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό της πολιτικής καταλήστευσης των ασφαλιστικών ταμείων για την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων απέναντι σε τρόικα και κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα υπογραφεί υπουργική απόφαση με την οποία θα προβλέπεται η καταβολή των επιδομάτων από το Γενάρη. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκκρεμεί η αποσαφήνιση των κριτηρίων για το ποιοι είναι δικαιούχοι του συγκεκριμένου επιδόματος, το ύψος του, καθώς και τη διάρκεια καταβολής του.

Ο Γιάννης Βρούτσης υπέγραψε την εγκύκλιο, ο ΟΑΕΕ ξεπέρασε τα αιώνια προβλήματα ρευστότητας και από την Πρωτοχρονιά οι άνεργοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα εισπράττουν ένα πενιχρό επίδομα ανεργίας της τάξης των 250 ευρώ το μήνα.

Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τις κρατήσεις των μισθών όλων όσοι έχουν ακόμη δουλειά οι οποίοι πληρώνουν την περίφημη «εισφορά αλληλεγγύης εδώ και 2 χρόνια, από την 1/1/2011. Τώρα έχουν μαζευτεί κάποια χρήματα που μπορούν να ανακουφίσουν τους ανέργους ελεύθερους επαγγελματίες και εμπόρους με ένα ποσό της τάξης των 3.000 ευρώ ετησίως.

Tο επίδομα ανεργίας αυτής της κατηγορίας δηλαδή, είναι κατά πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο επίδομα ανεργίας των μισθωτών...

Κανένα εφησυχασμό δεν πρέπει να προκαλεί η προαναγγελία του υπουργού Εργασίας ότι από Γενάρη θα καταβληθούν τα επιδόματα στους άνεργους επαγγελματίες, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας, συμπληρώνοντας ότι παραμένει ανοιχτό το ζήτημα των κριτηρίων που θα καθιερωθούν.

Το ΕΕΑ ζητάει η καταβολή του επιδόματος να έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Γενάρη του 2012, απ' όταν θα έπρεπε να καταβάλλεται. Παράλληλα, ζητάει να ενημερωθούν με ακρίβεια οι επαγγελματίες για το ποσό που έχει μέχρι τώρα συγκεντρωθεί από την εισφορά των 10 ευρώ/μήνα στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας, και για το ποιο ακριβώς τμήμα αυτού του ποσού δόθηκε για την πληρωμή συντάξεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ