Σάββατο 29 Δεκέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΖΩΝΗ ΣΕΝΓΚΕΝ
Οργιο καταστολής σε βάρος μεταναστών και προσφύγων

Το όργιο καταστολής στα σύνορα (εξωτερικά και εσωτερικά) της ΕΕ σε βάρος προσφύγων και μεταναστών επιβεβαιώνει άλλη μία έκθεση, αυτή τη φορά αναφορικά με τα αποτελέσματα εφαρμογής της Συνθήκης Σένγκεν. Οι χιλιάδες συλλήψεις, οι μετακινούμενοι συνοριοφύλακες προς ανάληψη δράσης όπου κριθεί σκόπιμο, η συγκέντρωση πληροφοριών αποτελούν βασικά στοιχεία της απάνθρωπης αντιμεταναστευτικής πολιτικής των ευρωενωσιακών μονοπωλίων. Οσων κλείνουν σήμερα τη στρόφιγγα εισαγωγής φτηνών εργατών εκτός ΕΕ, καθώς έχουν τώρα αρκετούς ντόπιους εξαθλιωμένους από την καπιταλιστική κρίση να ξεζουμίσουν για πενταροδεκάρες.

Στη ζώνη Σένγκεν μετέχουν 26 χώρες, δηλαδή όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ πλην Βρετανίας, Ιρλανδίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Κύπρου, συν ορισμένες χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Λιχτενστάιν). Οπως κομπάζει η Κομισιόν, «ο χώρος ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν επιτρέπει σε περισσότερους από 400 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ από 26 ευρωπαϊκές χώρες και σε συνεχώς αυξανόμενο αριθμό πολιτών τρίτων χωρών να μετακινούνται χωρίς να υπόκεινται σε έλεγχο στα εσωτερικά σύνορα». Στην πραγματικότητα η περιλάλητη αυτή ελευθερία συνοδεύεται από άγριο πογκρόμ κατά μεταναστών και προσφύγων. Ανθρώπων κυνηγημένων από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, πόλεμο, πείνα, αυταρχικά καθεστώτα, που αναζητούν μια καλύτερη ζωή στον «παράδεισο», όπως τους διαφημίστηκε, της ΕΕ, της Ευρώπης, όπου προσπαθούν να εισέλθουν με κάθε μέσο και τρόπο, «παράνομα» όπως ορίζουν οι κυβερνώντες.

Σε αυτό το πλαίσιο, στις 23/11 η Κομισιόν ενέκρινε τη δεύτερη εξαμηνιαία ανασκόπηση της λειτουργίας του λεγόμενου χώρου Σένγκεν. Καλύπτει την περίοδο από 1/5/2012 έως 31/10/2012. Ανάμεσα σ' άλλα αναφέρει: «Μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2012, επισημάνθηκαν περίπου 23.000 παράνομες συνοριακές διελεύσεις, σημειώθηκε, επομένως, μείωση κατά 44% σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2011, στο αποκορύφωμα της αραβικής άνοιξης (σ.σ. κι αυτούς τους κυνηγημένους, την εξέγερση των οποίων για τα δικά τους συμφέροντα χειροκροτούσαν τα μονοπώλια, παράνομους τους έβγαλαν). Ωστόσο, οι περιπτώσεις παράνομης μετανάστευσης στα χερσαία σύνορα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αυξήθηκαν κατά 29%. Το 56% των κρουσμάτων σημειώθηκε πράγματι σ' αυτό το τμήμα των συνόρων, το οποίο εξακολουθεί να αποτελεί το κυριότερο σημείο εισόδου της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ. Μετά την αποστολή 1.800 περίπου συνοριοφυλάκων, τον Αύγουστο του 2011 (επιχείρηση "Shield"), οι έλεγχοι σ' αυτό το τμήμα των συνόρων βελτιώθηκαν σημαντικά, και οι ελληνικές αρχές κοινοποίησαν αισθητή μείωση του αριθμού των παράνομων συνοριακών διελεύσεων που σημειώνονται στην περιοχή του Εβρου. Καταβλήθηκαν επίσης προσπάθειες για να βελτιωθούν οι διαδικασίες συγκέντρωσης πληροφοριών σχετικά με τις μεταναστευτικές ροές εντός του χώρου Σένγκεν. Η Επιτροπή θα εξακολουθήσει να διερευνά τρόπους για τη βελτίωση της συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων σχετικών με τις παράνομες μεταναστευτικές κινήσεις».

Σημειωτέον ότι η Συνθήκη Σένγκεν προβλέπει πως όποιος μετανάστης συλλαμβάνεται χωρίς «χαρτιά» και διατάσσεται να εγκαταλείψει τη χώρα όπου συνελήφθη, καταχωρείται αυτομάτως στο ηλεκτρονικό σύστημα Σένγκεν ως «ανεπιθύμητος», «επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» αλλοδαπός και δεν μπορεί να ταξιδέψει σε κανένα κράτος της ΕΕ. Γι' αυτό οι περισσότεροι μετανάστες δε θέλουν να καταγραφούν και όχι γιατί είναι όλοι εγκληματίες, όπως λέει η αστική προπαγάνδα δίνοντας πάτημα στη δράση κάθε είδους φασιστοειδών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ