Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η «απελευθέρωση» εξοντώνει μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους δικηγόρους

Συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Από τη συνάντηση στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό
Με αντιπροσωπεία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας συναντήθηκε, την περασμένη Παρασκευή, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι συνέπειες που θα έχει για την πλειοψηφία των δικηγόρων η «απελευθέρωση» του επαγγέλματος προς όφελος των μεγάλων δικηγορικών γραφείων.

Μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Είναι ολοφάνερο ότι και στο χώρο των δικηγόρων επιβεβαιώνεται η αδικία και η εχθρική στόχευση του μέτρου που λέγεται απελευθέρωση επαγγελμάτων, απελευθέρωση υπηρεσιών, με δεδομένο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων θα αναγκαστεί να βρεθεί και έξω από το επάγγελμα. Και αυτό ανεξάρτητα από την κρίση, πολύ περισσότερο σε συνθήκες κρίσης, απ' τη στιγμή που στόχος είναι όλη η δικηγορική ύλη να συγκεντρωθεί στα χέρια λίγων μεγάλων εταιρειών, οι οποίες συνδέονται με τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ.

Επιπλέον, ένα μεγάλο μέρος των δικηγόρων, είτε είναι μισθωτοί, είτε αυτοαπασχολούμενοι, αντιμετωπίζουν πρόσθετα προβλήματα που έχουν σχέση πέρα από το εισόδημά τους, με το Ασφαλιστικό, αφού τα Ταμεία Υγείας κ.λπ. γκρεμίζονται μέσα σ' αυτή τη γνωστή διαδικασία που λέγεται ΕΟΠΥΥ. Επιβεβαιώσαμε στους αντιπροσώπους των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας ότι εμείς θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των δικηγόρων, που αυτή τη στιγμή βρίσκονται κοντά στην εξαθλίωση και θα υπερασπιστούμε και εκείνους που σε ένα μικρό χρονικό διάστημα θα βρεθούν σε πολύ άσχημη μοίρα.

Είναι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν μέλλον μπροστά τους να είναι δικηγόροι, σε μεσαίες, νεότερες και πολύ νεαρές ηλικίες. Θεωρούμε ότι και ο χώρος των δικηγόρων πρέπει να συντονίζεται και με τους άλλους εργαζόμενους, παίρνοντας υπόψη ότι κάθε κλάδος, βεβαίως, έχει τα ιδιαίτερα αιτήματα, αλλά ο εχθρός και η επίθεση έχει ενιαία χαρακτηριστικά».

Χωρίς μια παράσταση οι μισοί δικηγόροι

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Γιάννης Αδαμόπουλος σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Είναι κοινός τόπος ότι οι δικηγόροι δέχονται μια ολομέτωπη, άδικη επίθεση. Με το καινούριο φορολογικό νομοσχέδιο, μαζί με τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες στοχοποιούνται τη στιγμή που στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας από τους 22.000 δικηγόρους, οι 11.000 δικηγόροι δεν έχουν ούτε μια παράσταση στα δικαστήρια, δεν έχουν δηλαδή καθόλου εισόδημα, πλην όμως, αν είναι πάνω από τριετία θα κληθούν να πληρώσουν για το ανύπαρκτο εισόδημά τους φόρο.

Ολα αυτά τα μέτρα όχι δεν οδηγούν δήθεν σε άνοιγμα του επαγγέλματος αλλά σε κλείσιμο του επαγγέλματος και στη συγκέντρωση της δικηγορικής ύλης σε συγκεκριμένα μεγάλα δικηγορικά γραφεία ή μεγάλες δικηγορικές εταιρείες.

Παράλληλα, για το χώρο της Δικαιοσύνης εκθέσαμε στην Αλ. Παπαρήγα ότι αντιμετωπίζεται δυστυχώς από τους κυβερνώντες ως ένας εισπραχτικός μηχανισμός και όχι ένας διαχρονικός θεσμός απονομής του Δικαίου. Γίνεται απλησίαστη η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη για τους φτωχούς πολίτες, τη στιγμή που αυξάνονται τα παράβολα. Είναι γνωστό ότι δεκαπλασιάστηκε το παράβολο της υποβολής της έγκλησης, εισήχθη παράβολο για την άσκηση ενδίκων μέσων. Ο πολίτης πρέπει ακώλυτα να έχει το δικαίωμα να πάει σε δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας. Αυξήθηκε κατακόρυφα το δικαστικό ένσημο.

Το τραγικό, που κατά τη γνώμη μας βάλλει ευθέως στην καρδιά της Δικαιοσύνης είναι ότι αντιμετωπιζόμενος ως εισπραχτικός μηχανισμός δόθηκε η δυνατότητα εξαγοράς μέχρι πέντε χρόνια σε αυτούς που καταδικάζονται, ανεξάρτητα αν έχουν καταδικαστεί για κακούργημα ή πλημμέλημα. Δηλαδή, ένας ο οποίος έχει διαπράξει ένα σοβαρό ποινικό αδίκημα - κακουργηματική πράξη - για παράδειγμα μια ληστεία, έναν βιασμό, με ένα ελαφρυντικό, αν καταδικαστεί σε πέντε χρόνια τι λέει; Παρανόμησα, πληρώνω και φεύγω».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ