Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σταθερά στον αγώνα για την ανατροπή

Για πέμπτη συνεχή χρονιά, από τη στιγμή ξεσπάσματος της καπιταλιστικής κρίσης, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου αντεργατική επίθεση. Κυβέρνηση και τρόικα, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, ξεζουμίζουν τα λαϊκά στρώματα, φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στο λαό, υπερασπίζονται με κάθε μέσο τα συμφέροντα των μονοπωλίων, βαθαίνουν τις αντεργατικές - αντιλαϊκές ανατροπές. Ετσι, μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου (3ο μνημόνιο), από την 1/1/2013 περικόπτονται εκ νέου οι συντάξεις από 5% έως 20%, καταργείται το υπόλοιπο της 13ης και 14ης σύνταξης, μειώνονται τα εφάπαξ, σε ομάδες ασφαλισμένων αυξάνονται οι εισφορές. Η σύνταξη, μετά από μια ολόκληρη πενταετία (2009 - 2013) επώδυνων παρεμβάσεων, μετατρέπεται σε προνοιακό βοήθημα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η μέση σύνταξη που αποδίδεται - σε δωδεκάμηνη βάση - δεν ξεπερνά τα 542 ευρώ! Πάνω σε αυτό το ποσό, θα επιβληθούν οι νέες μειώσεις από την αρχή του έτους, που σε συνδυασμό με νέες παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί, όπως η ενοποίηση και ο νέος τρόπος υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ο στραγγαλισμός του ΕΟΠΥΥ και η παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας, δίνουν τη χαριστική βολή στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.

Την επίθεση στο συνταξιοδοτικό συμπληρώνουν οι παραπέρα ανατροπές που επιβλήθηκαν στις εργασιακές σχέσεις, με την εκ νέου υπονόμευση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, την κατάργηση του 5ήμερου, 8ωρου, 40ωρου, την επιχείρηση κατάργησης και της κυριακάτικης αργίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, το διακεκομμένο ωράριο και στα μεγάλα καταστήματα συνεχούς λειτουργίας. Ταυτόχρονα, λύνονται τα χέρια των επιχειρηματιών για ελεύθερες και φθηνές απολύσεις με τη νέα, μέσα σε τρία χρόνια, μείωση των αποζημιώσεων, αλλά και τη νομοθέτηση εκ μέρους του αστικού κράτους των κατώτερων μισθών και ημερομισθίων που βάζει ταφόπλακα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και συνολικά στις Συλλογικές Συμβάσεις με τους εργοδότες.

Η πεντάχρονη αυτή επίθεση και το περιεχόμενο των ανατροπών επιβεβαιώνει περίτρανα ότι δεν πρόκειται για αποσπασματικά μέτρα, αλλά για μελετημένες και στοχευμένες παρεμβάσεις, που συνιστούν μια συνολική στρατηγική εξόδου από την κρίση για λογαριασμό μιας χούφτας καπιταλιστών που ιδιοποιούνται όλο τον πλούτο και το μόχθο των λαϊκών στρωμάτων. Αυτή είναι η απάντηση του κεφαλαίου στην κρίση που δημιούργησε το ίδιο σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Γι' αυτό, η εργατική τάξη και τ' άλλα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να περιοριστούν σε μεμονωμένους και αποσπασματικούς αγώνες ενάντια στο ένα ή άλλο μέτρο, να μη συρρικνώσουν την πάλη τους, σε αποσπασματικές «λύσεις» - που έτσι και αλλιώς είναι δύσκολο και να επιτευχθούν σε συνθήκες κρίσης - αλλά να αντιπαραβάλλουν τη δική τους ολοκληρωμένη στρατηγική υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων τους. Τώρα, είναι η ώρα για να τεθεί το ζήτημα της πάλης όχι μόνο ενάντια στις συνέπειες του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, αλλά των ίδιων των βαθύτερων αιτιών που τις γεννούν. Της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και ιδιοποίησης στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Σε έναν τέτοιο αγώνα, στο έδαφος της υπεράσπισης των άμεσων και ζωτικών συμφερόντων και επιβίωσης του λαού, καλεί σήμερα την εργατική τάξη, τ' άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα το ΚΚΕ, αυτό το δρόμο φωτίζουν οι Θέσεις του για το 19ο Συνέδριο του Κόμματος. Σε αυτό το δρόμο, οι κομμουνιστές θα είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα και το νέο χρόνο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ