Τρίτη 25 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περί βίας στα ΑΕΙ

Τις προηγούμενες μέρες, ο αστικός Τύπος και τα δελτία ειδήσεων κατακλύστηκαν από παχυλούς τίτλους για τη «βία στα πανεπιστήμια». Δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθούν να εμφανίσουν τα ΑΕΙ ως έρμαια εγκληματικών συμμοριών. Κι αυτή η προσπάθεια, που απομονώνει και στη συνέχεια τσουβαλιάζει συγκεκριμένα περιστατικά, για να καταλήξει εμφανίζει τα ιδρύματα ως χώρους όπου λίγο - πολύ κινδυνεύει η ζωή καθηγητών και φοιτητών, δεν είναι τυχαία. Είναι ενορχηστρωμένη, συνειδητή και συμβαδίζει με την προσπάθεια επιβολής, στην πράξη και στη ζωή των ιδρυμάτων, όλων των αντιδραστικών αλλαγών που έχουν νομοθετηθεί τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια προπαγάνδα που αναπτύχθηκε με κυβερνητική κατεύθυνση, με τις γνωστές δηλώσεις προηγούμενων υπουργών περί «μειοψηφιών» που λυμαίνονται τα ΑΕΙ και την αμέριστη στήριξη της συνδικαλιστικής ηγεσίας των πανεπιστημιακών σ' αυτή την κατεύθυνση.

Αν και η εικόνα που παρουσίαζαν και παρουσιάζουν για τα ιδρύματα απέχει πολύ από την πραγματικότητα και την καθημερινότητα καθηγητών και φοιτητών, η προπαγάνδα τους αξιοποίησε και αξιοποιεί πραγματικά περιστατικά, είτε προβοκατόρικες ενέργειες συγκεκριμένων ομάδων μέσα στα ιδρύματα είτε τη δράση συγκεκριμένων παρατάξεων που δίνουν πάτημα στην προπαγάνδα περί «βίας». Για να στηθεί, δηλαδή, αυτή η βρώμικη προπαγάνδα έχει παίχτες κι από τις δυο πλευρές: Και από αυτούς που επενδύουν στη βία για να προωθήσουν ένα πανεπιστήμιο όπου θα κυριαρχούν η καταστολή και ο νόμος των πολυεθνικών και των μάνατζερ... αλλά και από αυτούς που δήθεν αντιμάχονται τις αντιδραστικές αλλαγές με ενέργειες, όμως, εκφυλιστικές, μακριά από κάθε συλλογική διαδικασία και από τις διαθέσεις της μάζας των φοιτητών.

Εχουν τεράστιες ευθύνες, λοιπόν, όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις στους φοιτητές που για χρόνια εξέθρεψαν τον εκφυλισμό και οδήγησαν σε διάλυση το φοιτητικό κίνημα, με συλλόγους που δε λειτουργούν, με εκλογές όπου κυριαρχούν τα ρουσφέτια και οι εκβιασμοί, με συλλογικές διαδικασίες όπου η μάζα των φοιτητών που δεν είναι μέλη παρατάξεων ουσιαστικά δεν έχει λόγο κ.τ.λ. ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο σ' αυτό τον εκφυλισμό και τη διάλυση του φοιτητικού κινήματος, ενώ οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ και ΣΥΡΙΖΑ ανέχτηκαν και σιγόνταραν πλευρές αυτής της νοσηρής κατάστασης. Αν το φοιτητικό κίνημα δεν είχε αυτή την εικόνα διάλυσης θα μπορούσε να μπει μπροστά και να απομονώσει τις ομάδες εκείνες που δρουν προβοκατόρικα μέσα στα ιδρύματα δίνοντας τροφή στην προπαγάνδα περί βίας. Ταυτόχρονα έχουν τις ευθύνες τους και μια σειρά διοικήσεις ιδρυμάτων που όχι απλά «έκλεισαν τα μάτια», αλλά έδωσαν και χώρο μέσα στα ιδρύματα σε εξωπανεπιστημιακές προβοκατόρικες ομάδες.

Σήμερα, λοιπόν, όσοι σαν χορωδία ζητούν να παρθούν μέτρα κατά της βίας στα ΑΕΙ και όσοι προσπαθούν να διαχωριστούν έχοντας συμβάλει και συνεχίζοντας να συμβάλλουν στον εκφυλισμό, παίζουν από διαφορετικές πλευρές, με μοιρασμένους ρόλους στο ίδιο έργο: Στην ταχύτατη εφαρμογή των αντιδραστικών αλλαγών στα ΑΕΙ και τη νομιμοποίησή τους στις λαϊκές συνειδήσεις. Οδεύουμε προς ένα πανεπιστήμιο όπου με αφορμή την παραμικρή κινητοποίηση θα ενεργοποιείται ο εισαγγελέας. Η αρχή έχει γίνει ήδη. Γι' αυτό χρειάζεται ο αγώνας για πανεπιστήμιο σε όφελος του λαού να ορθώνει αντιστάσεις σ' αυτή την πορεία που παίρνουν τα ΑΕΙ, που απαιτεί σε όλους τους χώρους την οργάνωση, ανάπτυξη πραγματικού κινήματος και στους φοιτητές και στους εργαζόμενους και στους πανεπιστημιακούς.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ