Παρασκευή 21 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Προϋπολογισμός φορομπηξίας ενάντια στις λαϊκές ανάγκες

Προϋπολογισμό φορομπηξίας σε όλο της το... μεγαλείο, θηλιά στο λαιμό των ήδη καταχρεωμένων λαϊκών νοικοκυριών της πρωτεύουσας, με παραπέρα συρρίκνωση βασικών κοινωνικών υπηρεσιών κατάρτισε και υπερψήφισε (και) για το 2013, στο δημοτικό συμβούλιο, η εκλεγμένη με στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ δημοτική αρχή Αθήνας. Στο ίδιο αντιλαϊκό πλαίσιο κινούνται το Επιχειρησιακό και Τεχνικό Πρόγραμμα, που δεν έχουν καμία σχέση με τις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες, είναι απολύτως ανεπαρκή ως προς την ικανοποίηση άμεσων προτεραιοτήτων, όπως σχολεία, πράσινο, ελεύθεροι χώροι.

Ενδεικτικά: Στα συνολικά 615,170 εκατ. πραγματικά προϋπολογισθέντα έσοδα, μόλις 98,451 εκατ. είναι το σύνολο των κρατικών επιχορηγήσεων (μόλις το 16% του προϋπολογισμού). Περίπου 12 εκατ. είναι πρόσοδοι από κινητή και ακίνητη περιουσία του Δήμου, επομένως 504,730 εκατ. προϋπολογίζονται ως έσοδα από φόρους, τέλη, δικαιώματα, παράβολα, πρόστιμα κλπ (το 82% των εσόδων του προϋπολογισμού).

Αναφορικά με τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής χαρακτηριστικό είναι ότι για το Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας (ΔΒΑ, λειτουργεί τους παιδικούς σταθμούς του Δήμου) το 2011 προϋπολογίστηκαν 40 εκατ., για το 2012 32,3 εκατ., για το 2013 προϋπολογίζουν ακόμα παρακάτω, 26,5 εκατ. (-18%). Για δε Πολιτισμό και Αθλητισμό το 2012 ήταν 30,5 εκατ. και για το 2013 προϋπολογίζουν 25,5 (-16,4%). Εξίσου αποκαλυπτικό το γεγονός ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα ανέρχεται σε μόλις 21 εκατ. ευρώ, με όλα κι όλα 3,3 εκατ. για σχολικά κτίρια, 4,8 για κοινόχρηστους χώρους (σε γειτονιές όπου π.χ. δεν υπάρχει ούτε παγκάκι), για πράσινο και περιβάλλον προϋπολογίζονται μόλις 486 χιλιάδες ευρώ που δεν φτάνουν ούτε για τη συντήρηση του υπάρχοντος λειψού πρασίνου.

Προϋπολογισμός, επιχειρησιακό και τεχνικό πρόγραμμα καταψηφίστηκαν από τους δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ. Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, καταγγέλλοντας τα προαναφερόμενα επίσης τόνισε στην τοποθέτησή του: «Οι πολιτικές επιλογές της δημοτικής διοίκησης ταυτίζονται με την πολιτική των κυβερνήσεων που αυτά τα χρόνια διαχειρίστηκαν την κρίση σε βάρος του λαού. Στήσατε έναν προϋπολογισμό πάνω στη φορολεηλασία σε βάρος του λαού, σε πρόστιμα τέλη και χαράτσια για να στηρίξετε εκεί τη λειτουργία του δήμου. Εναν προϋπολογισμό γενικευμένης συρρίκνωσης των κοινωνικών υποδομών που σε συνδυασμό και με τη μείωση του προσωπικού (με συνταξιοδοτήσεις και απολύσεις) ανοίγει δρόμο για ιδιωτικοποιήσεις κρίσιμων υπηρεσιών. Προϋπολογισμό που με βάση και τις κυβερνητικές κατευθύνσεις που έχουν ήδη δοθεί θα τροποποιήσετε προς τα κάτω μες στο χρόνο».

Κατήγγειλε τη δημοτική αρχή για μια σειρά ανακρίβειες και εντυπωσιασμούς, π.χ. για διόγκωση των μερίδων που μοιράζονται σε άστεγους, τα παιδιά που φιλοξενούνται στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς (4.826 αντί 5.500 όπως διατείνεται ο δήμαρχος). Ζήτησε κεντρικό συντονισμό των φορέων του δήμου (ΚΥΑΔΑ, «Κόμβος Αλληλεγγύης» κλπ) που παρέχουν βοήθεια σε άστεγους και απόρους, να μην υπονομεύεται η λειτουργία τους, να διεκδικήσει ο δήμος τα κονδύλια που δίνει η κυβέρνηση σε ΜΚΟ. Κατήγγειλε τη μείωση στα κονδύλια για τις σχολικές επιτροπές και τα σχολεία, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα οργανόγραμμα για τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων), ζήτησε κατάργηση με άμεση μείωση των εισφορών των δημοτών για είσοδο στους δημοτικούς αθλητικούς χώρους. Στηλίτευσε το γεγονός ότι δεν προβλέπονται ουσιαστικά κονδύλια για τα δημοτικά ιατρεία που μπορούν τώρα, άμεσα και επαρκώς να στηρίξουν τις στρατιές των ανασφάλιστων. Υπέβαλε συγκεκριμένα αιτήματα όπως να αξιοποιηθούν χώροι του δήμου για δημοτικά ιατρεία, π.χ. Φρουραρχείο στο σταθμό Λαρίσης ή Δημοτική Αγορά Κυψέλης. Να μην κλείσουν οι παιδικές δημοτικές κατασκηνώσεις στον Αγ. Ανδρέα, όπως φανερά μεθοδεύεται. Επίσης κατήγγειλε ότι στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2012 δόθηκαν μηδενικά κονδύλια για πάρκα, οδοποιία, πλατείες, πράσινο, δημοτικά ιατρεία κλπ, δείγμα ότι όλες οι προβλέψεις για το 2013 είναι στον αέρα.

Τέλος υπογράμμισε: «Θα επιμείνουμε και στη διάρκεια της χρονιάς, το 2013 να δοθεί στην πράξη προτεραιότητα σε εκείνες τις δομές, τις κοινωνικές υπηρεσίες που μπορούν να δώσουν έστω μιαν ανάσα ανακούφισης στη λαϊκή πλειοψηφία που υποφέρει από την πολιτική που και εσείς υπηρετείτε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ