Πέμπτη 20 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Εισαγγελική παρέμβαση ενάντια στους φοιτητές των εστιών

Αντιμέτωποι με την κρατική καταστολή βρίσκονται οι οικότροφοι φοιτητές των εστιών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) οι οποίοι επί δύο μήνες τώρα αγωνίζονται ενάντια στο νέο κανονισμό λειτουργίας των εστιών που πετά έξω από τις εστίες δεκάδες φοιτητές και φορτώνει το κόστος λειτουργίας τους στις εργατικές λαϊκές οικογένειες.

Χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Ευάγγελος Μαδεμλής έδωσε εντολή στην Αστυνομία να επέμβει στη Φοιτητική Εστία του ΠΑΜΑΚ που τελεί υπό κατάληψη από τους φοιτητές. Ο εισαγγελέας ζητά να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος όσων συμμετέχουν στην κατάληψη και να τους αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα αδικήματα που θα διερευνηθούν είναι αυτά της διατάραξης οικιακής ειρήνης, της παράνομης βίας και της πρόκλησης διακεκριμένων φθορών.

Η παρέμβαση του εισαγγελέα έγινε μετά από έγγραφη ενημέρωση του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ Γ. Χατζηδημητρίου.

Στο μεταξύ, δικογραφία κατά παντός υπευθύνου σχηματίστηκε από τις αστυνομικές αρχές για το περιστατικό που σημειώθηκε στο ΠΑΜΑΚ, την Τρίτη, στη διάρκεια της κινητοποίησης των εστιακών φοιτητών στο γραφείο του αντιπρύτανη ακαδημαϊκών υποθέσεων. Ο αντιπρύτανης είχε καταγγείλει ότι φοιτητές «τον περικύκλωσαν και τον κράτησαν σε ομηρία για τέσσερις ώρες ζητώντας να αποσύρει τις αλλαγές στον κανονισμό λειτουργίας της Φοιτητικής Εστίας».

Μετά την καταγγελία, ξεκίνησαν αστυνομικές έρευνες και προσαγωγές φοιτητών οι οποίοι όμως δεν αναγνωρίστηκαν από τον παθόντα ως «πρωταγωνιστές» του επεισοδίου και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, Εισαγγελία και Αστυνομία, παρεμβαίνουν για δεύτερη φορά, με στόχο να καταστείλουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Θυμίζουμε ότι στις 30 Νοέμβρη, η Αστυνομία και πάλι με εισαγγελική εντολή, κατόπιν γραπτής ενημέρωσης του πρύτανη του ΑΠΘ, είχε επέμβει στο πανεπιστήμιο και συνέλαβε απεργούς εργαζόμενους που δουλεύουν στο ΑΠΘ μέσω των εργολάβων.

Η τρικομματική κυβέρνηση, τότε, εφάρμοσε το νόμο - πλαίσιο που καταργεί το άσυλο, για να «σπάσει» τον αγώνα των απεργών στο ΑΠΘ. Τώρα ενεργοποιούνται οι ίδιοι μηχανισμοί για να χτυπηθεί ο αγώνας των φοιτητών που παλεύουν για το δικαίωμα στη δωρεάν στέγαση για όλους. Σε κάθε περίπτωση αποκαλύπτεται περίτρανα γιατί θέλουν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Για να χτυπήσουν όλους όσους αγωνίζονται, εργαζόμενους και φοιτητές. Να διασφαλίσουν την «ομαλή λειτουργία» της επιχείρησης «Πανεπιστήμιο», στο πλαίσιο της οποίας χτυπιέται και η φοιτητική μέριμνα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org