Σάββατο 15 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Θάνατος εργάτριας λόγω επικίνδυνης εργασίας

Η εταιρεία «Σάμσουνγκ» παραδέχτηκε και αναγκάστηκε να αναγνωρίσει την ευθύνη της

ΣΕΟΥΛ.--

Σάλο προκαλεί στη Νότια Κορέα και όχι μόνον η παραδοχή της κρατικής Υπηρεσίας Αποζημίωσης και Πρόνοιας Εργαζομένων πως μία 36χρονη εργαζόμενη σε εργοστάσιο κατασκευής μικροεπεξεργαστών της εταιρείας ηλεκτρονικών «Σάμσουνγκ» έπαθε καρκίνο του μαστού, εξαιτίας των απαράδεκτων και σκληρών συνθηκών εργασίας.

Είναι η δεύτερη φορά που αναγνωρίζεται η άμεση σχέση καρκίνου και εργασίας στα εργοστάσια μικροεπεξεργαστών της «Σάμσουνγκ» στη Ν. Κορέα. Μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αρμόδια υπηρεσία του νοτιοκορεατικού υπουργείου Εργασίας στις αρχές Δεκέμβρη σημειώνεται ότι «υπάρχει σημαντική αιτιακή σχέση» ανάμεσα στον καρκίνο μαστού που έπαθε η 36χρονη εργάτρια και στη φύση της εργασίας της στη διάρκεια πενταετούς απασχόλησής της σε εργοστάσιο της «Σάμσουνγκ» κοντά στη Σεούλ.

Οπως έγινε γνωστό, η άτυχη γυναίκα που πέθανε τον περασμένο Μάρτη, έπειτα από τρία μαρτυρικά χρόνια πάλης με τον καρκίνο, εργαζόταν κατά το διάστημα 1995 - 2000 τουλάχιστον 12 ώρες τη μέρα - κάνοντας συχνά νυχτερινές βάρδιες... - δίχως προστατευτικό ρουχισμό, δίχως ανιχνευτές ραδιενέργειας, πλήρως εκτεθειμένη σε ποικίλες καρκινογόνες ουσίες και χημικά...Στο σκεπτικό απόφασης της αρμόδιας υπηρεσίας σημειώνονται επίσης τα αποτελέσματα διεθνών ερευνών που συσχετίζουν την εκδήλωση καρκίνου του μαστού στις γυναίκες όταν εργάζονται συχνά κατά τις νυχτερινές ώρες...

Η απόφαση της υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας δημοσιοποιήθηκε χτες, οπότε αποφασίστηκε και το ποσό αποζημίωσης που θα δοθεί από την εταιρεία στους συγγενείς του θύματος και το οποίο ισούται με τους μισθούς και τα επιδόματα τεσσάρων χρόνων. Εκπρόσωπος της εταιρείας δε σχολίασε την απόφαση, σημείωσε εντούτοις ότι δε θα ασκήσει έφεση και θα καταβάλει την αποζημίωση.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές δεκάδες Νοτιοκορεάτες που ήταν εργαζόμενοι στα εργοστάσια ηλεκτρονικών της «Σάμσουνγκ» και ασθένησαν από νόσους όπως διάφοροι τύποι καρκίνου, σκλήρυνση κατά πλάκας, αναιμία κ.λπ., έχουν καταθέσει αιτήσεις για αποζημιώσεις, διαμαρτυρόμενοι για τις ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ