Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΕΙ
Παρέμβαση για το σχέδιο «Αθηνά»

Με μια αναλυτική ανακοίνωση - παρέμβαση σχετικά με το σχέδιο «Αθηνά» που είναι στα σκαριά και προβλέπει συγχωνεύσεις - καταργήσεις Τμημάτων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ παίρνει θέση και τονίζει μεταξύ άλλων:

«Τα παραπλανητικά λόγια για "εξορθολογισμό" της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, για "εξοικονόμηση πόρων", "χωροταξική αναδιάρθρωση", με δήθεν "ακαδημαϊκά κριτήρια", δεν μπορούν να κρύψουν ότι το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, όπως και παλαιότερα ο "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ" για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εντάσσεται στο γενικότερο πλάνο της άρχουσας τάξης να μειώσει ακόμα παραπέρα τη δημόσια δαπάνη για την Ανώτατη Εκπαίδευση και ταυτόχρονα να διαμορφώσει εκπαιδευτικά ιδρύματα που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου σε συνθήκες οικονομικής κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος. Αποτελεί τη συνέχεια των πολιτικών "διεύρυνσης" της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της προηγούμενης δεκαετίας, που "επιχορηγήθηκαν" από την ΕΕ μέσω των περίφημων ΕΠΕΑΕΚ. Πολιτικών που εφάρμοσαν τα κυβερνητικά κόμματα με τη συμβολή πρυτανικών αρχών και τη στήριξη των φιλοκυβερνητικών συνδικαλιστικών παρατάξεων, στρώνοντας το δρόμο για την αποσύνδεση πτυχίου - επιστημονικού αντικειμένου, αλλά και την ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης και στοχεύοντας σταθερά στην παραγωγή φθηνού και μερικώς καταρτισμένου επιστημονικού δυναμικού».

Η ΔΗΠΑΚ ξεκαθαρίζει: «Απορρίπτουμε το σχέδιο ΑΘΗΝΑ όχι επειδή αποδεχόμαστε την τρέχουσα διάρθρωση και τις παθογένειες της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Δεν αποδεχόμαστε όμως αυτή η κατάσταση να γίνει το πρόσχημα για την ολοκληρωτική παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της ιδιωτικής κερδοφορίας και το τσάκισμα των δικαιωμάτων εργαζομένων και φοιτητών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Η απάντηση των πανεπιστημιακών δασκάλων δεν πρέπει να είναι η αναζήτηση "τοπικών αναπτυξιακών" λύσεων ούτε ο "επιστημονικός σωβινισμός" και η πολεμική μεταξύ των Δημόσιων Ιδρυμάτων. Η επίθεση στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση βρίσκεται σε ενιαίο πλαίσιο με την επίθεση στη Δημόσια Υγεία, στην Περίθαλψη, στην Κοινωνική Πρόνοια και ενιαία πρέπει να αντιμετωπισθεί. Οι συμμαχίες του κινήματος σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ πρέπει να αναζητηθούν στο λαϊκό κίνημα και όχι στους τοπικούς παράγοντες, το πολιτικό προσωπικό και τις πολιτικές δυνάμεις που ΣΥΝΕΒΑΛΑΝ, ΣΤΗΡΙΞΑΝ, ΨΗΦΙΣΑΝ, ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ το σύνολο του νομικού πλαισίου και των πολιτικών που έχουν οδηγήσει τα ΑΕΙ και ολόκληρη την κοινωνία στη σημερινή βαρβαρότητα.

Η απάντηση στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ είναι η διεκδίκηση Ανώτατης Εκπαίδευσης».

Η ΔΗΠΑΚ τονίζει ότι «το κίνημα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ πρέπει άμεσα να απαιτήσει:

  • Να στηριχθεί η λαϊκή οικογένεια που σπουδάζει τα παιδιά της. Κατάργηση κάθε μορφής διδάκτρων σε οποιοδήποτε επίπεδο. Δωρεάν στέγαση/σίτιση για όλους όσους σπουδάζουν μακριά από τις οικογένειές τους. Επίδομα για όσους φοιτητές δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις των σπουδών.
  • Να μην εγκαταλείψει κανένας φοιτητής τις σπουδές του για οικονομικούς λόγους. Αμεση οικονομική ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας και της δωρεάν διανομής συγγραμμάτων. Να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη συνέχιση των σπουδών στο αντικείμενο και στο Τμήμα που εισήχθηκαν.
  • Να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση των ΑΕΙ για την αντιμετώπιση των μεγάλων αναγκών λειτουργίας τους. Να καλύψει το κράτος όλες τις απώλειες από το «κούρεμα» των ταμειακών υπολοίπων των ΑΕΙ, των ασφαλιστικών ταμείων και των νοσοκομείων.
  • Να κατοχυρωθεί οριστικά η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού. Νέο ακαδημαϊκό μισθολόγιο με ενσωμάτωση όλων των επιδομάτων στο βασικό μισθό και κλιμάκωση των μισθών αναλογικότερα προς τις κατώτερες βαθμίδες, με βάση τις 2.000 ευρώ για τη χαμηλότερη βαθμίδα. Καθιέρωση της σύνταξης στο 80% του μισθού του τελευταίου εργασιακού έτους.
  • Να διορισθούν άμεσα τα εκλεγμένα μέλη ΔΕΠ. Να μην εφαρμοστεί καμία μορφή "εφεδρείας" στο δημόσιο. Μόνιμη και σταθερή δουλειά του διοικητικού και λοιπού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Να μην επιτραπεί η λειτουργία Ιδιωτικών Πανεπιστημίων υπό τη μορφή κολεγίων, να καταργηθούν οι νόμοι 4009/11 και 4076/12, το "εθνικό πλαίσιο" επαγγελματικών προσόντων, και κάθε μορφή επιχειρηματικότητας στα ΑΕΙ.
  • Να μην εφαρμοστεί η εξίσωση των τρίχρονων σπουδών με τις τετράχρονες και πεντάχρονες των ΑΕΙ».

Μπροστά στην κρίσιμη καμπή που βρίσκεται η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι αναγκαίο το κίνημα στα ΑΕΙ να απαιτήσει τη ριζική ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Να πολιτικοποιήσει το περιεχόμενο των διεκδικήσεων απαιτώντας επιστημονικό σχεδιασμό και κεντρικό προγραμματισμό της Ανώτατης Εκπαίδευσης που θα στηρίζει την οικονομική, κοινωνική, επιστημονική, μορφωτική ανάπτυξη της χώρας και θα στοχεύει στην κάλυψη των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών του ελληνικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ