Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Οχι» στο νέο εργατοπατερισμό του ΣΥΡΙΖΑ

Καταγγελία, με αφορμή την επίθεση της «Ενωτικής Αντιμνημονιακής Συνεργασίας»

Απύθμενο είναι το θράσος της Ενωτικής Αντιμνημονιακής Συνεργασίας, της παράταξης που υποστηρίχθηκε από το ΣΥΡΙΖΑ και μέρος της ΠΑΣΚΕ. Καταγγέλλει ότι το ΠΑΜΕ «στοιχήθηκε πλήρως πίσω από την ΠΑΣΚΕ» στην εκλογή των οργάνων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Ετσι τη συμφέρει να ερμηνεύει τη σταθερή θέση του ΠΑΜΕ σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για συγκρότηση αντιπροσωπευτικού προεδρείου με συμμετοχή όλων των παρατάξεων.

Θυμίζουμε ότι η νέα Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που προέκυψε από τις αρχαιρεσίες του 31ου Συνεδρίου του, συγκροτήθηκε την προηγούμενη βδομάδα. Τις θέσεις του προέδρου, του Ταμία και του Οργανωτικού Γραμματέα πήρε η ΠΑΣΚΕ, του αντιπροέδρου η ΔΑΚΕ, του Γενικού Γραμματέα το ΠΑΜΕ. Η Ενωτική Αντιμνημονιακή Συνεργασία (ΕΑΣ) αρνήθηκε να πάρει τη θέση του Αναπληρωτή Γραμματέα που της αναλογεί με βάση τη δύναμή της και διεκδίκησε τις θέσεις του Προέδρου και του Οργανωτικού Γραμματέα.

Η ΕΑΣ, λοιπόν, καταγγέλλει ότι «ενώ υπήρχε η δυνατότητα εκλογής προέδρου στο ΕΚΘ που θα σηματοδοτούσε ρήξη με τη μνημονιακή πολιτική και αλλαγή πορείας για το ΕΚΘ, το ΠΑΜΕ επέλεξε να ψηφίσει τον εκλεκτό της ΠΑΣΚΕ, με τη ΔΑΚΕ να σέρνεται αμήχανη πίσω του. Επέλεξε να μη στηρίξει την όποια ενωτική επιλογή ρήξης με τη μνημονιακή πολιτική, δεν τόλμησε καν να διεκδικήσει δικό του πρόεδρο του ΕΚΘ, αλλά αποφάσισε να δώσει πλήρη στήριξη στην ΠΑΣΚΕ».

Για την ιστορία, θυμίζουμε ότι στη νέα διοίκηση του ΕΚΘ η Εργατική Ενότητα έχει 8 έδρες (124 ψήφους), η ΠΑΣΚΕ 13 (205 ψήφους), η ΔΑΚΕ 5 (83 ψήφους) και η Ενωτική Αντιμνημονιακή Συνεργασία 5 (71 ψήφους).

Ομως, η προσπάθεια των συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και του μέρους της εργοδοτικής ΠΑΣΚΕ που συνεργάζεται μαζί του, να εμφανιστεί σαν «νέα», «ελπιδοφόρα», σαν «δύναμη κάθαρσης» του συνδικαλιστικού κινήματος, είναι μια απάτη.

Αυτές οι δυνάμεις, μέχρι χτες, και συνεχίζουν και σήμερα, συναποφάσιζαν για την κατρακύλα και τη σήψη του κινήματος.

Για χρόνια κατέβαιναν μαζί σε κοινά ψηφοδέλτια με ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ στην πλειοψηφία των Α' βάθμιων σωματείων, μαζί ψήφιζαν όλες τις αποφάσεις στο ΕΚΘ, μαζί πρωτοστάτησαν και συγκάλυψαν απίστευτες νοθείες στις αρχαιρεσίες σωματείων (π.χ. το Συνδικάτο Ιματισμού Θεσσαλονίκης μέσω του οποίου μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ προσπαθούν να διασπάσουν την ταξική Ομοσπονδία του κλάδου και να στήσουν νέα διασπαστική εργοδοτική Ομοσπονδία).

Πρόσφατα, άλλωστε, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, υπενθύμισε κάτι που είναι γνωστό σε όλους, ότι με ψήφους της ΠΑΣΚΕ, η Αυτόνομη Παρέμβαση καταλάμβανε έδρες που δεν της αναλογούσαν, στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΚΘ και της ΓΣΕΕ.

Υπηρετούν την ίδια πολιτική μέσα στους χώρους δουλειάς, μαζί υπογράφουν συμβάσεις για μείωση μισθών, εφαρμόζοντας τα μνημόνια μέσα στους χώρους δουλειάς, σιωπούν για απολύσεις, για την ευέλικτη εργασία που σπάει κόκαλα.

Το νέο που προτείνουν είναι πολύ παλιό

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του «καινούργιου» που φέρνουν, αποτελεί η περίπτωση του Σωματείου της ΕΥΑΘ από το οποίο προέρχεται ο συνδικαλιστής που ήθελαν να εκλέξουν πρόεδρο του ΕΚΘ. Αν και οι εκλογές στο σωματείο είχαν προκηρυχθεί να γίνουν πριν από το Συνέδριο του ΕΚΘ, επειδή δεν τους έβγαιναν τα κουκιά, τις ανέβαλαν παρανόμως για αργότερα. Το Σωματείο αυτό αποδέχθηκε εγγράφως τις μειώσεις μισθών που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο των περικοπών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπως έκανε και η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ.

Ενα είναι σίγουρο. Θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό. Προσπαθούν να ελέγξουν οργανωτικά το κίνημα, ώστε να είναι έτοιμοι σε περίπτωση διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το παίζουν αντάρτες ενώ θέλουν να γίνουν ΠΑΣΚΕ στη θέση της ΠΑΣΚΕ.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, με ανακοίνωσή της, σημειώνει ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει σε παζάρια και εκβιασμούς κάτω και πάνω από το τραπέζι στα οποία πρωτοστάτησε το ψηφοδέλτιο της Ενωτικής Αντιμνημονιακής Συνεργασίας που υποστηρίχθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και μέρος της ΠΑΣΚΕ. Καταγγέλλει ότι η αποχώρηση των «αντιμνημονιακών» από τη συνεδρίαση της διοίκησης του ΕΚΘ ήταν στημένη και καθοδηγημένη εδώ και καιρό.

Ξεκαθαρίζει ότι όποιο προγραμματικό χάος χωρίζει το ΠΑΜΕ από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, το ίδιο χάος το χωρίζει από το νέο εργατοπατερισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επίσης ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με αυτούς που συνεργάζονται με όσους δηλώνουν εθνικοσοσιαλιστές (Κολλάς) ή με δοτούς προέδρους της ΓΣΕΕ (Ραυτόπουλος) που υπέγραφαν το πάγωμα των μισθών.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, να απομονώσουν τον παλιό και νέο εργατοπατερισμό. Να δυναμώσουν τα συνδικάτα, να οργανωθούν, να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, όποιος κι αν είναι ο πολιτικός εκφραστής της.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ