Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΞΑΝΘΗ
Διώκεται συνδικαλιστής που υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην απεργία

Κινητοποίηση συμπαράστασης οργανώνει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ την Πέμπτη στις 7 μ.μ.

Συλλαλητήριο συμπαράστασης στον Γιώργο Πυργελή, στέλεχος του ΠΑΜΕ, που διώκεται για τη συμμετοχή του στην περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο «Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ» στις 15 Δεκέμβρη του 2010, διοργανώνει η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ, την επόμενη Πέμπτη 13 Δεκέμβρη, στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο Γ. Πυργελής, δικάζεται την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης. Κατηγορείται για παράνομη βία, μετά από μήνυση που κατέθεσε ο διευθυντής προσωπικού της επιχείρησης.

Με τη δίκη αυτή «επιδιώκεται να χτυπηθεί το δικαίωμα του συνδικαλιστικού κινήματος στην περιφρούρηση των κινητοποιήσεών του. Οσοι εργάζονται ιδιαίτερα στον ιδιωτικό τομέα, γνωρίζουν καλά τι σημαίνει "δικαίωμα στην απεργία", "δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση γνώμης", μέσα στα γκέτο των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Μια κατάσταση που με τα νέα μέτρα με τη διαθεσιμότητα - απολύσεις επεκτείνεται και στο Δημόσιο. Η έκφραση της ταξικής αλληλεγγύης είναι καθήκον κάθε εργαζόμενου, κάθε συνδικάτου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜΕ. Επίσης τονίζει ότι το αστικό κράτος, η εργοδοσία και η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, επιδιώκουν να χτυπήσουν το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το μοναδικό τους αντίπαλο και αποκούμπι των εργαζομένων.

Η εταιρεία «Συστήματα Sunlight ΑΒΕΕ», του Π. Γερμανού, απασχολεί 400 εργαζόμενους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το εργοστάσιο στην Ξάνθη, είναι ένα από τα εργασιακά γκέτο του νομού, όπου απαγορεύεται στην πράξη το δικαίωμα στο συνδικαλισμό. Δεν υπάρχει σωματείο, και όταν κάποιοι εργαζόμενοι γράφτηκαν στο κλαδικό σωματείο εκδιώχθηκαν από την εργοδοσία.

Παρά τη διαρκή κερδοφορία της, που συνεχίζεται και εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης, τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις με παράλληλη εντατικοποίηση της δουλειάς (εργασία και το Σάββατο) για τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Επίσης έχει μειώσει τους μισθούς κατά 19%.

Ψηφίσματα αλληλεγγύης

Τη συμπαράστασή τους στο στέλεχος του ΠΑΜΕ που διώκεται, εκφράζουν με ψήφισμά τους τα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης, Εργατοϋπαλλήλων Επεξεργασίας Γάλακτος Ξάνθης, Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ξάνθης, η ΓΣ του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης και το ΔΣ της Ενωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Θράκης (ΕΜΔΥΔΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ). Στο ψήφισμά τους σημειώνουν: «Οι μεγάλοι απεργιακοί αγώνες ενάντια στα αντεργατικά μέτρα των αστικών κυβερνήσεων που μετατρέπουν σε κόλαση τη ζωή της εργατικής λαϊκής οικογένειας δεν ποινικοποιούνται. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι αποφασισμένο με κάθε τρόπο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των εργαζομένων. Οι διώξεις δεν τρομοκρατούν αλλά ατσαλώνουν ακόμα πιο πολύ την εργατική τάξη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ