Σάββατο 8 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εξοργιστική κοροϊδία

Γρηγοριάδης Κώστας

Εξοργιστική γίνεται η κοροϊδία της τρικομματικής κυβέρνησης σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων στο θέμα της φορολόγησής τους. Εφτασε σε σημείο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθ. Τσαυτάρης, να δηλώνει «ότι προτεραιότητα της φορολογικής μεταρρύθμισης είναι να στηριχθεί μέσω του φορολογικού νομοσχεδίου η αναπτυξιακή προσπάθεια της γεωργίας»...

Από πότε το άγριο φοροχαράτσωμα της αγροτιάς μπορεί να αποτελεί αναπτυξιακή πολιτική;... Αν είναι δυνατόν! Ο Αθ. Τσαυτάρης δήλωσε επίσης «ότι ο φορολογικός συντελεστής του 13%, που θα μπει στα εισοδήματα του 2013, είναι ο μισός των υπολοίπων εισοδημάτων και προσιδιάζει πολύ προς τους συντελεστές φορολόγησης των μισθωτών, καθώς και ότι είναι από τους ευνοϊκότερους που θεσμοθετούνται με το νομοσχέδιο». Η τρικομματική κυβέρνηση δεν κάνει καμία χάρη στους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους. Φορολογούνται και πλήττονται εξίσου άγρια όσο και οι εργαζόμενοι, όσο και οι αυτοαποσχολούμενοι. Επίσης ο υπουργός δήλωσε ότι θα εξαιρεθούν από την τήρηση βιβλίων εξόδων - εσόδων τα πολύ μικρά αγροτικά εισοδήματα, αλλά ούτε και αυτό αποτελεί καμία παροχή, γιατί ήδη για εισοδήματα κάτω των 3.000 ευρώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις. Η ολέθρια πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης οδηγεί τους φτωχομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στην απόγνωση και την καταστροφή, όπως επίσης συμβαίνει με τους εργαζόμενους και τους φτωχούς αυτοαποσχολούμενους. Η φτωχή αγροτιά δεν αντέχει άλλα φορολογικά βάρη και έχει ένα ακόμα λόγο να αντιδράσει αγωνιστικά και να παλέψει σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Μια πολιτικής που κλέβει τον ιδρώτα της αγροτιάς για να ενισχυθούν τα κέρδη των μονοπωλίων.

Κυβερνητικός κατασταλτικός αβανταδόρος

Αβάντα στην κυβερνητική πολιτική ενίσχυσης των μηχανισμών καταστολής κάνει με χτεσινή της ανακοίνωση η Χρυσή Αυγή. Ζητά την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για νέο, βαρύ οπλισμό για την Αστυνομία και την ίδρυση νέων αστυνομικών μονάδων που θα διαθέτουν αυτόν τον οπλισμό. Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Δένδιας, έχει εξαγγείλει τη συγκρότηση ειδικά εκπαιδευμένης αστυνομικής μονάδας με τον κατάλληλο οπλισμό, η οποία θα λειτουργεί αποκεντρωμένα, με αυτοτελή διοίκηση, σαν μια ανεξάρτητη δύναμη.

Ολα αυτά θα γίνουν με πρόσχημα την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, το οποίο στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται με τον αμερικανονατοϊκό όρο ως «ασύμμετρη απειλή». Επιπλέον, το δελτίο τύπου της Χρυσής Αυγής αναφέρεται μόνο σε αλλοδαπούς κακοποιούς που δρουν με πλήρη εξάρτηση μάχης, «παραγνωρίζοντας» πως τους τελευταίους μήνες η Αστυνομία εξιχνίασε υποθέσεις ληστειών με βαρύ οπλισμό από συμμορίες όπου συμμετείχαν μόνο Ελληνες. Αλλωστε, το οργανωμένο έγκλημα δεν είναι εισαγόμενο, αλλά υπάρχει στη χώρα μας πριν έρθουν οι μετανάστες. Μόνο που χρησιμοποιείται και από αυτήν την κυβέρνηση για να ενισχυθούν οι κρατικοί μηχανισμοί καταστολής που κύριος στόχος τους είναι το χτύπημα του λαϊκού κινήματος και των αγώνων κατά της πολιτικής που κατεδαφίζει εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών.

Επιχειρηματικό εμπόριο ελπίδας

Την ίδια περίοδο που καθημερινά απολύονται νέοι εργαζόμενοι, άλλοι δουλεύουν για ελάχιστα ευρώ, την ίδια ώρα που το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα μικρομάγαζα, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς προκηρύσσει διαγωνισμό «Καινοτομίας - Επιχειρηματικής Ιδέας» «με σκοπό την ανάδειξη νέων επιχειρηματικών ιδεών», πουλώντας ολόκληρο το παραμύθι που λέει ότι... η επιχειρηματική ιδέα μπορεί να... σας σώσει.

Στο πρόγραμμα καλούνται νέοι ηλικίας 18-30 ετών, οι οποίοι θα «φιλοξενούνται σε εξειδικευμένους χώρους συνεργασίας («Κυψέλες») για διάστημα τεσσάρων μηνών, όπου θα συνεργάζονται με άλλους νέους στη διαμόρφωση των επιχειρηματικών τους ιδεών. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, θα τους χορηγείται υποτροφία - το ποσό της οποίας διαμορφώνεται ανάλογα με τον τόπο μόνιμης κατοικίας - ώστε να επικεντρωθούν απερίσπαστοι στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών τους σχεδίων».

Η κοροϊδία πάει σύννεφο. Ποιος νέος μπορεί σήμερα να γίνει επιχειρηματίας; Εδώ δεν μπορούσε και στην προ κρίσης περίοδο. Ο ανταγωνισμός με τα μονοπώλια ξεκληρίζει τους αυτοαπασχολούμενους. Γι' αυτό όλες αυτές οι δράσεις δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να πουλάνε κάλπικες ελπίδες για ένα μέλλον αβέβαιο, αντί για εξασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς με μισθούς και δικαιώματα που να ικανοποιούν όλες τις ανάγκες. Αλλά αυτός είναι ο καπιταλισμός. Βαρβαρότητα και κοροϊδία. Γι' αυτό πρέπει να ανατραπεί.

Για τις διαθεσιμότητες - απολύσεις

Αποφασισμένη να στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους δημοσίους υπαλλήλους και να τσακίσει τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, είναι η συγκυβέρνηση. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εξέδωσε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέσα στη βδομάδα, επιβάλλει τη διαθεσιμότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) των δήμων και των περιφερειών της χώρας που υπηρετούν σε διοικητικές θέσεις, με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). Παρακάμπτει με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση τα εμπόδια που προέκυψαν στην εφαρμογή των μέτρου της διαθεσιμότητας από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και την άρνηση δημάρχων και περιφερειαρχών να δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία. Υποκαθιστά έτσι τις υπηρεσίες δήμων και περιφερειών οι οποίες, με βάση το μέτρο, όφειλαν να καταρτίσουν λίστες των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων και να υπογράψουν τις σχετικές διαπιστωτικές πράξεις. Με τον τρόπο αυτό, τίθενται σε διαθεσιμότητα όλοι ανεξαιρέτως οι υπάλληλοι ΔΕ με διοικητικά καθήκοντα. Πρόκειται, σύμφωνα με το υπουργείο, για περίπου 650 με 700 εργαζόμενους στους δήμους και άλλους 350 στις περιφέρειες. Συνολικά το υπουργείο εκτιμά ότι περίπου 1.600 δημόσιοι υπάλληλοι πληρούν τους όρους της διαθεσιμότητας.

Οι αριθμοί αυτοί είναι μια παρωνυχίδα μπροστά στο κύμα των υπό διαθεσιμότητα που αναμένεται να επιφέρει, στην εξέλιξή του, το πρόγραμμα της λεγόμενης κινητικότητας του υπουργείου. Αυτό, στην ολοκλήρωσή του, στα τέλη του 2013, εκτιμάται ότι θα θέσει σε διαθεσιμότητα περισσότερους από 40.000 υπαλλήλους μέσω της αξιολόγησης, η οποίοι, εφόσον μετά από ένα χρόνο δε τοποθετηθούν σε άλλη θέση εργασίας - κάτι βεβαίως δύσκολο όταν καταργούνται οργανικές θέσεις - θα απολυθούν. Προφανώς, μια τέτοια εξέλιξη δε συνεπάγεται την... «αποκατάσταση του κύρους του δημοσιοϋπαλληλικού λειτουργήματος και της νομιμότητας στο δημόσιο», όπως έχει δηλώσει ο αρμόδιος υπουργός, Α. Μανιτάκης, για να δικαιολογήσει τις νέες στρατιές ανέργων που στην πορεία θα δημιουργηθούν. Και βέβαια, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αυτές τις μέρες, η κυβέρνηση ετοιμάζει το έδαφος για το πώς θα προχωρήσει το 2013...

Πρόκειται για μια σχεδιασμένη επιλογή που υπηρετεί την πολιτική να χτυπηθεί η μόνιμη δουλειά, να συγκροτηθεί μια κρατική διοίκηση πιο αυταρχική και συγκεντρωτική που θα υλοποιεί με αποτελεσματικότερο τρόπο τις επιλογές της κυρίαρχης αστικής τάξης. Στην κατεύθυνση αυτή θυμίζουμε ότι ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται, από το Μεσοπρόθεσμο, η απαγόρευση προσλήψεων μέχρι το 2016 σε όλους τους ΟΤΑ. Τα κενά σχεδιάζει η κυβέρνηση να καλυφθούν με συμβάσεις μίσθωσης έργου ακόμα και σε οργανικές θέσεις. Επίσης προβλέπεται η μείωση προσωπικού μέσω υποχρεωτικών μετατάξεων, που συνεπάγεται την υποβάθμιση έως και κατάργηση παρεχόμενων υπηρεσιών.

Με αυτή την έννοια και οι εξελίξεις στο συγκεκριμένο τομέα δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους που το μέτρο της διαθεσιμότητας τώρα πλήττει. Αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, που δέχονται ενιαία και συντονισμένη επίθεση τόσο στο δικαίωμα στη δουλειά, όσο και σε βασικές υπηρεσίες, όπως Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, για τις οποίες πληρώνουν και δεν έχουν. Γι' αυτό και απέναντι σε αυτόν τον ορυμαγδό των εξοντωτικών για το λαό μέτρων, απέναντι στην πολιτική του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας και παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, απαιτείται ενιαίος αγώνας όλων των κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Απαιτείται παλλαϊκός αγώνας.


Χριστίνα ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Εμπαιγμός του λαού για να αποδεχτεί τη φοροληστεία...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ για το περίφημο φορολογικό νομοσχέδιο συνεχίζονται και αυτή τη φορά οι «πληροφοριοδότες» ξεπερνούν κάθε όριο κοροϊδίας. Μέχρι και για ...έμμεση αύξηση του αφορολόγητου για τους μισθωτούς μιλάνε!

Δηλαδή, ούτε λίγο - ούτε πολύ, θέλουν να πιστέψουμε ότι υπάρχει περίπτωση ο λαός να πληρώσει λιγότερους φόρους και ότι κάνουν ό,τι μπορούν για την ελάφρυνσή μας. Προφανώς νομίζουν πως απευθύνονται σε χαζούς.

Το μόνο σίγουρο γι' αυτό το νομοσχέδιο είναι πως μειώνει τη φορολόγηση των μετόχων των μεγάλων εταιρειών, τουλάχιστον κατά 8 με 10 μονάδες, πράγμα το οποίο δεν αποτελεί φυσικά έκπληξη για κανέναν.

Οπότε αν δεν πρόκειται να πληρώσουν αυτοί - που ποτέ δεν πληρώνουν, αντιθέτως συνεχώς απαλλάσσονται για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας - τότε ...ποιος μένει να επωμισθεί τα βάρη; Είναι απλή, απλούστατη λογική.

Ούτε καν τις πάγιες τακτικές τους που θέλουν να στρέψουν το ένα κομμάτι του λαού εναντίον του άλλου δεν μπορούν να εφαρμόσουν: Ξέρετε, δημόσιοι υπάλληλοι εναντίον ιδιωτικών, μισθωτοί εναντίον αγροτών, αγρότες εναντίον αυτοαπασχολούμενων.

Ολοι θίγονται και όλοι φτωχαίνουν, προκειμένου να αποκομίζει νέα κέρδη το κεφάλαιο, είτε απευθείας, είτε μέσω των κρατικών ταμείων.

Α ΝΑΙ, ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που χάσατε το ...στίγμα του πρωθυπουργού βρίσκεται στη Βαυαρία και προσπαθεί, λέει, να «μεταστρέψει το κλίμα εναντίον της Ελλάδας». Συναντάται με Γερμανούς επενδυτές.

Προφανώς, κάπου μεταξύ μπύρας και λουκάνικων τους τάζει φθηνούς εργάτες, επιχειρηματική ασυδοσία, επιδοτήσεις, προνόμια, λειψούς περιβαλλοντικούς ελέγχους και ό,τι, τελοσπάντων, κάνει έναν «επενδυτή» χαρούμενο.

Επίσης, τους υπόσχεται ότι σύσσωμος ο ελληνικός λαός συμμετέχει ενεργά και συνειδητά στην προσπάθεια ... ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της χώρας και ευχαρίστως παραιτείται από στοιχειώδη δικαιώματά του.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο χέρι του λαού είναι να τον διαψεύσει...

Η «ευδαιμονία» του λαού ήταν η αιτία!!!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τώρα που ο Γραμματέας της ΔΗΜ.ΑΡ. μας πληροφόρησε τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους το κόμμα του στηρίζει τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, ησυχάσαμε... Για το καλό μας το κάνει, όχι γιατί αυτή η πολιτική ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μονοπωλίων να «σκαπουλάρουν» την κρίση με τη μικρότερη δυνατή ζημιά και να αποκομίσουν στη φάση της ανάπτυξης τα μέγιστα δυνατά κέρδη... Οπως ακριβώς είπε χαιρετίζοντας το Συνέδριο των «Οικολόγων - Πράσινων»: «Είμαι εδώ για να τιμήσω την προσπάθειά σας με ειλικρίνεια και να σας πω ότι από σας προσδοκούμε καθημερινή πολιτική συνοδοιπορία στη μείζονα κοινωνικό - πολιτισμική μεταρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα, και εννοώ τη στροφή της κοινωνίας από τον ευδαιμονισμό της άκριτης κατανάλωσης στην κριτική και λιτή ευδαιμονία της αλήθειας»...

Επειδή λοιπόν ο λαός είχε περιέλθει σε τέτοια φρικτή κατάσταση, η ΔΗΜ.ΑΡ. αποφάσισε να τον επαναφέρει στον ίσιο δρόμο. Πώς; Μα, βάζοντας πλάτες σε μια πολιτική που αφού εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα, εγγυάται ότι κανείς δε θα μπορεί εφεξής να επιδίδεται στην «άκριτη κατανάλωση» και θα πρέπει να αρκείται στη «λιτή ευδαιμονία της αλήθειας» της φτώχειας του. Τους χρωστάμε και ευχαριστώ δηλαδή που μας «μεταρρυθμίζουν» να συνηθίζουμε να ζούμε στην ανέχεια.

Το χαβά της η «Αυγή»...

«Αδιαφορία για τη διαφθορά» τιτλοφορεί σχόλιό της η χτεσινή «Αυγή», που αναφέρεται στο ΚΚΕ, όπου γράφει: «Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη τοποθέτηση του ΚΚΕ για την έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης. "Η διαφθορά δεν υπάρχει μόνο στο δημόσιο τομέα αλλά και στον ιδιωτικό, όπως δείχνει το παράδειγμα της Siemens, γενικά ολόκληρο το καπιταλιστικό σύστημα και στην Ελλάδα και παντού είναι σάπιο και το μόνο που του χρειάζεται είναι να το γκρεμίσουν οι λαοί", σχολίασε το ΚΚΕ, αποφεύγοντας να πει κάτι πιο συγκεκριμένο για την προνομιακή σχέση της Siemens με το ελληνικό δημόσιο, για τις συνέπειες που έχει η εκτεταμένη διαφθορά στην Ελλάδα στο εργατικό κίνημα σε σύγκριση με αυτό της Δυτικής Ευρώπης λόγου χάρη, αλλά και για τη διαφορετική στρατηγική που υπαγορεύεται απ' την κατάσταση αυτή»...

Οταν ντε και καλά πρέπει να επιτεθείς στο ΚΚΕ οδηγείσαι μοιραία σε ασυναρτησίες σαν τις παραπάνω. Τα ζητήματα που θέτει η «Αυγή» είναι προφανές ότι ξεφεύγουν απ' την αποστολή ενός σχολίου πάνω σε ένα ζήτημα της επικαιρότητας. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, αν καίγεται να πληροφορηθεί τι λέει το ΚΚΕ για την υπόθεση ΖΗΜΕΝΣ δεν έχει παρά να ανατρέξει στις άπειρες τοποθετήσεις στη Βουλή, στο πόρισμα που δημοσιοποίησε μετά το πέρας των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, για το οποίο η ΚΟ παραχώρησε και συνέντευξη Τύπου. Για να της φρεσκάρουμε τη μνήμη παραθέτουμε ένα μικρό απόσπασμα των δηλώσεων του εκπροσώπου του ΚΚΕ στην εξεταστική, Θ. Παφίλη: «Είναι τεράστιες οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για το σκάνδαλο της ΖΗΜΕΝΣ και επικίνδυνη για το λαό η πολιτική τους. Εχουν πολιτικές ευθύνες για το σύνολο του σκανδάλου. Προκύπτουν πολιτικές ευθύνες όλων όσοι από κυβερνητικές θέσεις χειρίστηκαν τις συμβάσεις της ΖΗΜΕΝΣ σε όλους τους σχετικούς τομείς που αυτές συνάφθηκαν και υλοποιήθηκαν».

... στην αντιΚΚΕ προπαγάνδα

Με το πόρισμα προτεινόταν «να συσταθεί επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης (σ.σ. η λεγόμενη Προανακριτική της Βουλής) για περαιτέρω διερεύνηση όλων των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων που κατά καιρούς χειρίστηκαν τη σύναψη συμβάσεων, την εκτέλεσή τους και την παραλαβή των έργων κατά τους τομείς αρμοδιότητάς τους, για την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών (πέραν των Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτου, που, όπως έχει αποδειχθεί, πήραν χρήματα από το ταμείο της ΖΗΜΕΝΣ»).

Ας αφήσει λοιπόν η «Αυγή» τις λαθροχειρίες περί αδιαφορίας του ΚΚΕ για τη διαφθορά. Αυτό που την «τσούζει» είναι ότι δεν αποπροσανατολίζει το λαό όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, χρεώνοντας στη διαφθορά ως και το προπατορικό αμάρτημα, για να βγάλει λάδι τον καπιταλισμό που τη γεννά. Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που έχει στρατηγική που απαντά στο φαινόμενο αυτό, ακριβώς γιατί στοχεύει στη «μήτρα» όπου εκκολάπτεται.

Τέλος, για τις συνέπειες που έχει η διαφθορά στο εργατικό κίνημα, μάλλον τα έχει μπερδέψει λίγο η «Αυγή», γιατί η κατάσταση του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα είναι καλύτερη απ' αυτή άλλων «αδιάφθορων» τάχα χωρών της Δυτικής Ευρώπης, και είναι καλύτερη γιατί εδώ υπάρχει ΚΚΕ. Γιατί δε μας λέει η «Αυγή» ποιες είναι αυτές; Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ, απ' όσο γνωρίζουμε, δεν εξέδωσε κάποιο σχετικό ντοκουμέντο και κανείς δεν του χρέωσε «αδιαφορία για τη διαφθορά», ας μας πει η «Αυγή» -κάτι περισσότερο θα ξέρει- για τον εργατοπατερισμό και τα εκφυλιστικά φαινόμενα συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών... Κι αν δεν ξέρει, ας ρωτήσει ορισμένους απ' αυτούς που στεγάζονται πλέον στο ΣΥΡΙΖΑ...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Δράση που ανοίγει δρόμους

Αν οι λαϊκοί άνθρωποι δε διεκδικήσουν «με τα ίδια τους τα χέρια» την ικανοποίηση των αναγκών τους, τότε παιδιά θα μένουν ατάιστα κι ανεμβολίαστα, άνθρωποι θα μένουν χωρίς θεραπεία, χωρίς τροφή, ρεύμα και νερό, σχολεία και οικογένειες θα παγώνουν χωρίς θέρμανση. Η δράση των Λαϊκών Επιτροπών στις γειτονιές όλης της χώρας έχουν ακριβώς αυτό το νόημα: Οργανώνονται πυρήνες παρέμβασης και αλληλεγγύης με δωρεάν μαθήματα σε παιδιά, διανομή τροφίμων, για να σφραγιστούν τα βιβλιάρια των ανέργων, να μην κόβεται το ρεύμα σε καμιά οικογένεια που δεν έχει να πληρώσει, να μη μένει κανένα σχολείο χωρίς πετρέλαιο, για την υπεράσπιση των δημόσιων δομών Υγείας χωρίς πληρωμές, για μέτρα προστασίας των ανέργων, κ.ά. Οχι «ό,τι ψίχουλο» περισσέψει από τις «φιλανθρωπίες των χορτάτων», ούτε στη λογική να «κάνουμε λίγο υπομονή», να «βάλουμε πλάτη» κ.λπ., αλλά με αγωνιστική διεκδίκηση από κρατικούς φορείς και τη συμμετοχή των εργαζομένων σ' αυτή τη διεκδίκηση, ταυτόχρονα με την ανάπτυξη ταξικής αλληλεγγύης.

Κανείς μόνος του. Δεν είναι ένα σύνθημα, είναι αναγκαιότητα που πηγάζει από την πραγματικότητα: Ο εργαζόμενος, ο άνεργος, ο αυτοαπασχολούμενος, ο φτωχός αγρότης, ο χρονίως πάσχων αγωνιούν καθημερινά να έχουν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν. Τα παιδιά τους, οι φοιτητές κι οι μαθητές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς βιβλία, τροφή, χωρίς τρόπο μετακίνησης στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, όλη μέρα κάτω από αντίξοες συνθήκες παράγουν την ενέργεια και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα οι ίδιοι, οι γείτονές τους, οι συγγενείς τους. Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του φαρμάκου παράγουν φάρμακα αλλά οι ίδιοι χαρατσώνονται βαριά για την απαραίτητη θεραπεία. Οι μετανάστες είναι αντιμέτωποι με όλα αυτά και πρόσθετα προβλήματα. Η συσπείρωσή τους στα εργατικά συνδικάτα, αλλά και η συσπείρωση των αντίστοιχων στρωμάτων στους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, των γυναικών και των νέων των λαϊκών στρωμάτων, η ενιαία αγωνιστική τους δράση στη γειτονιά, όπου ζουν κι εργάζονται, η οικοδόμηση μέσα από αυτή τη δράση της λαϊκής συμμαχίας, φύτρο της οποίας αποτελεί η Λαϊκή Επιτροπή, ενάντια στον κοινό αντίπαλο, τα μονοπώλια, είναι αναγκαίες όσο ποτέ. Οι Λαϊκές Επιτροπές ανοίγουν τέτοιους δρόμους, ώστε η κοινή δράση των λαϊκών στρωμάτων να πλουτίσει τα αιτήματά τους, την πείρα τους, τα επιχειρήματά τους, να απελευθερώσει τη δύναμή τους να αγωνίζονται και να έχουν κάποιες κατακτήσεις.

Αφετηρία αυτής της συμμαχίας δεν είναι ότι οι άνθρωποι γενικά έχουν «ανάγκες» ή βρίσκονται σε «ανάγκη». Στόχος είναι να συναντηθούν άνθρωποι, που είναι παραγωγοί όλου του πλούτου, που δεν αναγνωρίζουν ως δικό τους φταίξιμο το χρέος και την καπιταλιστική κρίση, που δε δέχονται να λυμαίνονται τον παραγόμενο και φυσικό πλούτο της χώρας οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, στην κοινή αντιμονοπωλιακή πάλη και την οργάνωσή της στη γειτονιά. Να κουβεντιάζουν για τις αιτίες της κρίσης, πώς προκλήθηκε το χρέος, ποιος είναι ο ρόλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και αν υπάρχει άλλος δρόμος ανάπτυξης. Και όλα αυτά θα προκύπτουν από όσα βιώνουν στο πετσί τους. Η δράση των Λαϊκών Επιτροπών χρειάζεται να δυναμώσει, να προχωρήσει η οργανωμένη δράση, να εμπνεύσει στο λαό εμπιστοσύνη στη δύναμή του και στο δίκιο του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ