Ηδη, το Φεστιβάλ έχει καταξιωθεί σε διεθνές επίπεδο ως το καλύτερο του είδους του στην Ευρώπη. Φέτος διαγωνίστηκαν συνολικά 51 ταινίες όλων των ειδών από 30 χώρες. Πλήθος οι παράλληλες εκδηλώσεις, που φέτος απλώθηκαν σε τρεις νομούς, μεγάλη η συμμετοχή των παιδιών στα εργαστήρια. Αλλά και ανεκτίμητη η προσφορά στην τοπική κοινωνία. Είναι ευνόητα τα οφέλη του λαού της περιοχής και των παιδιών του από διοργανώσεις τέτοιας κλίμακας και ποιότητας.
Κι όμως, την περασμένη Τρίτη, οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ αναγκάστηκαν να παραχωρήσουν έκτακτη συνέντευξη Τύπου στον Πύργο όχι, δυστυχώς, για να αναφερθούν σε όλα τα παραπάνω, αλλά για να εκπέμψουν «SOS» για τη συνέχειά του. Αφορμή στάθηκε η παραπομπή της απόφασης για τη χρηματοδότηση του Φεστιβάλ από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ)... για τα μέσα Δεκέμβρη, μετά, δηλαδή, την ολοκλήρωση της διοργάνωσης!
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, από τον περασμένο Φλεβάρη υποβλήθηκε στην Περιφέρεια το πρόγραμμα δράσης του 2012 μαζί με τον απολογισμό του προηγούμενου Φεστιβάλ. «Το καλοκαίρι το Περιφερειακό Συμβούλιο ενημερώθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη κ. Χαράλαμπο Καφύρα επί του αναλυτικού απολογισμού του 14ουΦεστιβάλ με κάθε λεπτομέρεια. Στο περιθώριο εκείνης της συνεδρίασης τα στελέχη του Φεστιβάλ συνομίλησαν με περιφερειακούς συμβούλους και με τον ίδιο τον περιφερειάρχη κ. Απόστολο Κατσιφάρα, τον οποίο και ενημέρωσαν για την προετοιμασία του 15ου Φεστιβάλ, ζητώντας του παράλληλα μια συνάντηση για μια λεπτομερέστερη ενημέρωση».
Το Σεπτέμβρη «ζητήσαμε από την Περιφέρεια να αποφασίσει για τη συμμετοχή της στη διοργάνωση του 15ου Φεστιβάλ και λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι αυτό είναι τυπικό θέμα, ότι θα ρυθμιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα και ότι μπορούμε να συνεχίσουμε την προετοιμασία. Την ίδια διαβεβαίωση λάβαμε και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, με τη διαφορά όμως ότι το ποσό της συμμετοχής της ΠΔΕ θα μειωθεί από τις 120.000 ευρώ στις 70.000 ευρώ, εξαιτίας και του δικού της μειωμένου προϋπολογισμού. Τις παραμονές του Φεστιβάλ και ενώ έχουμε ανακοινώσει το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης, ενημερωθήκαμε ότι η απόφαση επρόκειτο να ληφθεί την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου από την Επιτροπή Αναπτυξιακής και Κοινωνικής Πολιτικής και ότι αυτό δεν δημιουργούσε κανένα πρόβλημα σε σχέση με το τυπικό μέρος της έγκρισης της σχετικής απόφασης. Αποδεχθήκαμε και πάλι τη διαβεβαίωση αυτή και προχωρήσαμε όπως έπρεπε σε όλες τις εργασίες για την οργάνωση του 15ου Φεστιβάλ. Πλην όμως, όπως προαναφέραμε, ούτε χτες (σ.σ. Δευτέρα) ελήφθη απόφαση». Πιστεύουν δε ότι πρόκειται για «παρελκυστική τακτική» της Περιφέρειας που κρύβει «μεθόδευση, η οποία τελικά έχει στόχο να μη χρηματοδοτηθεί το Φεστιβάλ».
Η απόφασή τους να συνεχιστεί μέχρι τέλους η διοργάνωση ήταν «αυτονόητη», αφού, σε αντίθετη περίπτωση, αυτό «θα σήμαινε μια τεράστια προσβολή της πόλης και της χώρας, προς όλους αυτούς τους ανθρώπους που ήρθαν εδώ για να συμμετάσχουν σε ένα από τα κορυφαία κινηματογραφικά φεστιβάλ για παιδιά και νέους του κόσμου». Και πρόσθεσαν ότι «αυτά αποτελούν δημόσια έκφραση οργής και αγανάκτησης απέναντι στη μεθόδευση της ΠΔΕ να θέσει ταφόπλακα στα 15 χρόνια δημιουργικής παρουσίας του Φεστιβάλ». «Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε κινηματογράφο, θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολιτισμό, γιατί έχουμε δίπλα μας μια ολόκληρη κοινωνία που αγωνιά, στηρίζει και τελικά θα γίνει ασπίδα προστασίας αυτού του θεσμού», κατέληξαν.
Και αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη - «μια ακόμη ελληνική τραγωδία» τη χαρακτήρισε ο σκηνοθέτης Ροβήρος Μανθούλης που ήταν στο Φεστιβάλ - αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες του κράτους και τον πραγματικό ρόλο των τοπικών διοικήσεων όλων των βαθμίδων ως «μακριού βραχίονα» για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής. Δείχνει την κυρίαρχη αντίληψη του αστικού πολιτικού προσωπικού για τον πολιτισμό, που τον θέλουν πλήρως εμπορευματοποιημένο, χωρίς καμία κρατική στήριξη, έτσι ώστε να υπάρχει μόνο αν και όπως απαιτούν τα κάθε φορά συμφέροντα της «αγοράς».
Σε κάθε περίπτωση, η αποκλειστικά κρατική στήριξη αυτού του μοναδικού Φεστιβάλ είναι η μοναδική λύση για την απρόσκοπτη δημιουργική συνέχειά του.