Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Να σκεφτεί ο λαός τον άλλο δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ

Περιοδεία στη Νάουσα πραγματοποίησε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος

Από την περιοδεία στο ΙΚΑ Νάουσας
Από την περιοδεία στο ΙΚΑ Νάουσας
Οι επιπτώσεις στον εργαζόμενο λαό της Νάουσας, από την καπιταλιστική κρίση και τη διαχείριση προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, αναδείχθηκαν στην περιοδεία που πραγματοποίησε χτες ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, στο ΙΚΑ και το Νοσοκομείο της Νάουσας, στα κλωστήρια «Βαρβαρέσος», στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας και στο Δήμο.

Το ΙΚΑ, στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, προβλέπεται να μετατραπεί σε «γραφείο εξυπηρέτησης». Απόφαση που δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, καθώς σκοντάφτει στις μαζικές αγωνιστικές αντιδράσεις του λαού της Νάουσας. Ομως το ΙΚΑ λειτουργεί με σοβαρές ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό, σε γιατρούς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Οπως χαρακτηριστικά είπαν οι γιατροί, εκτελούν ταυτόχρονα χρέη γιατρού και νοσοκόμου. Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων, οι ασφαλισμένοι στοιβάζονται στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου. Και το νοσοκομείο όμως έχει αποδυναμωθεί. Τον τελευταίο χρόνο έκλεισαν η μαιευτική και η γυναικολογική κλινική, ενώ η Παιδιατρική, η παθολογική υπολειτουργούν με 2-3 γιατρούς.

Στα κλωστήρια «Βαρβαρέσος», οι 200 εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, ενώ η εργοδοσία έχει ήδη προχωρήσει σε προσλήψεις νέων κάτω των 25 χρόνων, με τον εξευτελιστικό μισθό των 400 ευρώ.

Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο Δήμο
Από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους στο Δήμο
Οι εργαζόμενοι του Δήμου, βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις και τη διαθεσιμότητα. Στη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν χτες στο πλαίσιο της στάσης εργασίας, κατήγγειλαν την παρουσία Γερμανών αξιωματούχων στη Νάουσα, που σύμφωνα με τους ίδιους, συνδράμουν τις ιδιωτικοποιήσεις και τα αντεργατικά σχέδια της κυβέρνησης.

Υπάρχουν οι προϋποθέσεις

Μιλώντας στους εργαζόμενους, σε κάθε χώρο δουλειάς που επισκέφθηκε, ο Θ. Κωνσταντινίδης προειδοποίησε ότι το ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής το επόμενο διάστημα θα συνοδευτεί από μεγαλύτερη ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής.

Ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος φιλολαϊκή, όσο θα παραμένει κυρίαρχο το καπιταλιστικό σύστημα. «Είναι ανθρωποφάγο, έχει μπει σε βαθιά κρίση, δεν μπορεί να ανακάμψει και αν υπάρξει ανάκαμψη θα είναι μικρή και πρόσκαιρη και από αυτή δεν θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι», είπε.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να σκεφτούν και να συζητήσουν την πρόταση που καταθέτει στο λαό το ΚΚΕ. «Για μας η διέξοδος είναι καθαρή. Θα προκύψει με μονομερή διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση των βασικών και συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής», διευκρίνισε. Η ανάπτυξη προς όφελος του λαού, πρόσθεσε, προϋποθέτει άλλη πολιτική εξουσία, όχι διαχείριση αυτού του εκμεταλλευτικού συστήματος. Προϋποθέτει να πάρει ο λαός στα χέρια του την εξουσία. Να αναπτύξει την οικονομία με κεντρικό σχεδιασμό.

Φέρνοντας ως παράδειγμα τη Νάουσα και τα κλειστά εργοστάσια που άφησε ο Λαναράς, σημείωσε ότι στο πλαίσιο του άλλου δρόμου ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ, οι μηχανές που κάθονται και ρημάζουν στα κλειστά εργοστάσια, μπορούν να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία, οι εργάτες να δουλεύουν, να παίρνουν το βαμβάκι και να παράγουν για λογαριασμό του λαού και όχι για τον κάθε Λαναρά.

«Αυτός ο τόπος έχει πολύ πλούτο, μπορεί να αναπτύξει τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση, να αξιοποιήσει όλες τις πλουτοπαραγωγικές δυνατότητες του τόπου, το έμπειρο και εξειδικευμένο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό. Επιμένουμε στην αλήθεια της πρότασής μας και στη δυνατότητα να υλοποιηθεί», κατέληξε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ