Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Αντιλαϊκός ορυμαγδός με φόρους και χαράτσια

Οι τελευταίες αντιλαϊκές πινελιές. «Διαβούλευση» του υπουργού Οικονομικών με τα κόμματα της συγκυβέρνησης

Το νέο φορολογικό τσακίζει μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες, δίνοντας νέα αβάντα στο κεφάλαιο και τα κέρδη του
Το νέο φορολογικό τσακίζει μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς αγρότες, δίνοντας νέα αβάντα στο κεφάλαιο και τα κέρδη του
Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κλιμακώνεται η σφοδρή επίθεση του κεφαλαίου, συνέχεια του πολυνομοσχεδίου που ψήφισαν τις προάλλες και που αφορούσε στο χτύπημα μισθών, συντάξεων, εργατικών δικαιωμάτων. Με ατζέντα τις νέες καταιγιστικές ρυθμίσεις για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, συναντήθηκε χτες με τους εκπροσώπους των κομμάτων (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ) που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.

Η πλευρά του ΠΑΣΟΚ προσήλθε στη διαβούλευση με προτάσεις για αύξηση της επιστροφής φόρου των 1.950 ευρώ κατά 5% για κάθε προστατευόμενο παιδί και να μην καταργηθεί ολόκληρη η απαλλαγή για τόκους στεγαστικών δανείων. Σε ό,τι αφορά τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες (μέχρι 30 χρόνων), προτείνουν φόρο από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 13% αντί για 26% που θα ισχύσει για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Με δεδομένο το στόχο για «εξοικονομήσεις» ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, εμφανίστηκε χτες, μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά, ανοιχτός σε «ελιγμούς», με την προϋπόθεση ότι «όποιος προτείνει κάποια κατάργηση θα πρέπει να προτείνει και κάτι σε αντικατάστασή της». Σχετικά με τις δήθεν «διαφορετικές προσεγγίσεις» από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, δήλωσε ότι «θα τις δούμε όλες», αλλά «κυρίως πρέπει να διατηρήσουμε την αξιοπιστία μας».

Η μεταξύ τους συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί και την ερχόμενη βδομάδα. Μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής σύσκεψης, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο για την τμηματική κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ και οι διατάξεις για τον «ενιαίο φόρο ακινήτων», το χαράτσωμα, δηλαδή, σε κάθε σπιθαμή γης, θα πάνε σε διαφορετικό νομοσχέδιο.

Οι βασικές διατάξεις

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά:

-- Καθιερώνεται νέα φορολογική κλίμακα - καρμανιόλα για μισθωτούς και συνταξιούχους. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι θα συμπιεστεί μόλις στα 3 φορολογικά κλιμάκια (από 8 σήμερα). Η νέα φορολογική κλίμακα (αποκλειστικά για μισθωτούς - συνταξιούχους) διαμορφώνεται ως εξής:

  • 21% για τα πρώτα 25.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος, φόρος που μπαίνει από το πρώτο ευρώ.
  • 36% για το εισόδημα 25.000 - 48.000 ευρώ.
  • 45% για τα επιπλέον ποσά.

-- Καταργείται το αφορολόγητο όριο, αυτό που έχει απομείνει, για τα προστατευόμενα παιδιά των λαϊκών νοικοκυριών. Η πρόσθετη επιβάρυνση διαμορφώνεται στα 200 ευρώ για οικογένειες με ένα παιδί, στα 400 ευρώ για τα δύο παιδιά κ.λπ., πάντα σε σχέση με τα εισοδήματα της προηγούμενης χρονιάς.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, τάχα σε αντικατάσταση του γενικού αφορολόγητου ορίου (σήμερα 5.000 ευρώ), του αφορολόγητου των παιδιών και των «ελαφρύνσεων», τα οποία και καταργούνται, θα δοθεί μια «σταθερή έκπτωση φόρου» 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Για εισοδήματα πάνω από 18.000 ευρώ, η «έκπτωση» θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ.

-- Αυτοαπασχολούμενοι: Επίσης, καταργείται και το αφορολόγητο όριο (5.000 ευρώ) για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες, μαζί και οι άλλες «ελαφρύνσεις» που ίσχυαν. Το εγκληματικό σχέδιο προβλέπει «αυτοτελή φορολόγηση» με συντελεστή 26%, που θα ξεκινά από το πρώτο ευρώ εισοδήματος και για ποσά μέχρι 50.000 ευρώ, πάνω από τα οποία θα μπαίνει συντελεστής στο 35%. Χτυπούν ανελέητα τους αυτοαπασχολούμενους, τόσο με την κατάργηση του αφορολόγητου ορίου και την αφαίμαξη από το πρώτο ευρώ εισοδήματος, όσο και σε συνδυασμό με τα άλλα μέτρα που έχουν προβλέψει για μισθωτούς, συνταξιούχους (κατάργηση αφορολόγητου παιδιών, οικογενειακών δαπανών κ.ά.). Στην κυριολεξία, διαμορφώνουν όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις για νέα μαζικά λουκέτα αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών, για τη συγκέντρωση της πίτας που απομένει σε ολοένα και λιγότερα χέρια, για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου.

-- Αγρότες: Στο προσχέδιο γίνεται λόγος για φόρο με συντελεστή 13%, που θα ξεκινήσει από το πρώτο ευρώ καθαρού εισοδήματος. Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή από το 2014. Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι κλιμακώνουν με την κατάργηση του σημερινού καθεστώτος με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματα που ισχύουν ανά είδος παραγωγής. Θα αντιμετωπίζουν τους φτωχομεσαίους αγρότες όπως και τους αυτοαπασχολούμενους - επαγγελματίες, προσδιορίζοντας τα «κέρδη» με βάση τα λογιστικά βιβλία, που θα τους υποχρεώνουν να διατηρούν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Γενικευμένη ληστεία και αντιλαϊκά χαράτσια παντού(2012-12-11 00:00:00.0)
Αντιλαϊκό ξεσάλωμα για τις ανάγκες των μονοπωλίων(2012-12-09 00:00:00.0)
Στόχος τους να μη μείνει πέτρα πάνω στην πέτρα(2012-10-23 00:00:00.0)
Στόχοι πάλης για το Φορολογικό(2012-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ