Τρίτη 20 Νοέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ
Σκοτώθηκαν δύο νεαροί εργάτες

Ανακοίνωση της Γραμματείας Ροδόπης του ΠΑΜΕ

Ακόμη δύο εργάτες, προστέθηκαν στο μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων». Πρόκειται για δύο εργαζόμενους ηλικίας 32 και 33 ετών, που δούλευαν για την κατασκευαστική «ΙΟΝΙΟΣ ΑΕ» που κατασκευάζει τον κάθετο άξονα της «ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ» από την Κομοτηνή μέχρι τα σύνορα με τη Βουλγαρία. Σκοτώθηκαν το πρωί του Σαββάτου, κατά τη διάρκεια μετακίνησής τους με φορτηγό, το οποίο κουβαλούσε οικοδομικό υλικό στο χώρο εργασίας τους, και το οποίο ξέφυγε από την πορεία του.

Το «ατύχημα», αποδίδεται σε πρόβλημα στο σύστημα πέδησης του αυτοκινήτου, ιδιοκτησίας της ανάδοχου εταιρείας του έργου. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Οσο κι αν γίνεται προσπάθεια τα εργατικά ατυχήματα να φανούν ως «τυχαία» γεγονότα ή ως συμβάντα που την ευθύνη έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Οι απλήρωτοι μήνες εργασίας, η αύξηση των ωρών εργασίας, η εντατικοποίηση της εργασίας, η πίεση για την ολοκλήρωση των έργων ή της παραγωγής, η ελλιπής συντήρηση των μηχανημάτων και των εργαλείων, καθώς και τα μηδαμινά μέτρα προστασίας και πρόληψης, αποτελούν τους πραγματικούς λόγους που προκαλούνται τα εργατικά ατυχήματα.

Και στην περίπτωση της «ΙΟΝΙΟΣ» οι εργάτες βρίσκονται από τη μια πάνω από 6-7 μήνες απλήρωτοι, ενώ από την άλλη τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν για άμεση ολοκλήρωση του έργου.

Ολοι αυτοί οι λόγοι έχουν την αιτία τους σε έναν κοινό παρονομαστή. Τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής, που μαζί με το αντεργατικό οπλοστάσιο που νομοθετεί η κάθε κυβέρνηση, κάνει ασύδοτους τους εργοδότες, οι οποίοι μπροστά στην εξασφάλιση των κερδών τους δεν υπολογίζουν ούτε τη ζωή των εργατών και των οικογενειών τους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ