Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
30ό ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δυο δρόμοι μπροστά στο συνδικαλιστικό κίνημα

Ο ένας δρόμος εκφράστηκε και μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου: Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο
Ο ένας δρόμος εκφράστηκε και μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου: Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο
Πιο ενισχυμένες, πιο συσπειρωμένες και έτοιμες να ριχτούν στη μάχη του ασφαλιστικού, να οργανώσουν από καλύτερες θέσεις τους εργαζόμενους, να κινητοποιήσουν ευρύτερες δυνάμεις σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση, βγήκαν από το 30ό Συνέδριο της ΓΣΕΕ οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ.

Με αποφασιστικότητα και αντλώντας επιχειρήματα από την πλούσια αγωνιστική τους δράση, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της ΔΑΣ, έδωσαν τη μάχη του Συνεδρίου, ενάντια στο μπλοκ των δυνάμεων της συναίνεσης, της ταξικής συνεργασίας, της υποταγής και της υπονόμευσης των αγώνων. Για τέσσερις ημέρες καταγράφτηκε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα συγκρούονται δύο γραμμές. Δύο δρόμοι. Ο ένας είναι ο δρόμος της αποδοχής στη λογική του «ρεαλιστικού», της ανεργίας και της λιτότητας, του ξεπουλήματος, της δημόσιας περιουσίας, της αποδοχής των επιδιώξεων του κεφαλαίου, της ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Της θυσίας στη λογική του «εφικτού», όλων των εργαζομένων στο βωμό των πολυεθνικών κερδών.

Ο άλλος δρόμος, που με συνέπεια και αγώνες κάνουν πράξη οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, είναι ο δρόμος του αγώνα, της ταξικής πάλης, της υπεράσπισης του ταξικού χαρακτήρα των συνδικάτων, σαν μετερίζι αντίστασης και υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων. Και αυτή η αντιπαράθεση, παρά τις προσπάθειες εκφυλισμού του συνεδρίου σε ανοιξιάτικο περίπατο, σε φιλοκυβερνητική φιέστα, σε παρέλαση υμνητών της ΟΝΕ, και «αριστεροδεξιών» ψαλτών της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής σύγκλισης, καταγράφηκε με τον πιο επίσημο τρόπο.

...Κι ό άλλος δρόμος εκφράστηκε επίσης μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου. Οταν οι «χρυσοκάνθαροι» έφυγαν να πάνε να μαζέψουν... ήλιο!
...Κι ό άλλος δρόμος εκφράστηκε επίσης μέσα στην αίθουσα του συνεδρίου. Οταν οι «χρυσοκάνθαροι» έφυγαν να πάνε να μαζέψουν... ήλιο!
Στις ομιλίες και στις τοποθετήσεις των συνέδρων, των προσκεκλημένων, στα ψηφίσματα, στα ντοκουμέντα που τελικά υιοθέτησε η πλειοψηφία. Το γεγονός ότι ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ απέρριψαν την πρόταση για απεργία στις 5 Απρίλη, που πρότεινε η ΔΑΣ, για την Κοινωνική Ασφάλιση, έδειξε και τις πραγματικές τους διαθέσεις για το τι δρόμο θ' ακολουθήσουν και το επόμενο διάστημα. Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» παρά τις όψιμες προσπάθειές της να διαχωρίσει τη θέση της από την πλειοψηφία, επιβεβαίωσε το ρόλο του συνοδοιπόρου στις κυρίαρχες επιλογές της ΓΣΕΕ.

Η ενίσχυση του ψηφοδελτίου της ΔΑΣ, τη βάζει μπροστά σε νέες ευθύνες σε νέα καθήκοντα. Αλλωστε η πιο έγκυρη ψηφοφορία είναι οι ίδιοι οι αγώνες των εργαζομένων, τα δεκάδες συλλαλητήρια που έγιναν την παραμονή του συνεδρίου για την κοινωνική ασφάλιση, αλλά και αυτά που θ' ακολουθήσουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ