Τρίτη 20 Μάρτη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Αμεσος κίνδυνος απομόνωσης

«Οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δεν μπορούν να αφεθούν στα χέρια των εφοπλιστών που μοναδικό κριτήριό τους είναι η αύξηση του κέρδους τους. Χρειάζεται μια άλλη πολιτική, φιλολαϊκή που θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και θα ικανοποιήσει τις λαϊκές ανάγκες». Αυτό υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Κυκλάδων του ΚΚΕ μπροστά στις αρνητική εξέλιξη με το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Ακτοπλοΐα που επιδιώκει να περάσει η κυβέρνηση.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση κατά την εκτίμηση του ΚΚΕ με τα νέα μέτρα για την ακτοπλοΐα προβάλλει ο κίνδυνος της απομόνωσης δεκάδων μικρών νησιών που δεν είναι στο επίκεντρο του εφοπλιστικού κέρδους, όπως και άλλων που το χειμώνα δε θα έχουν οικονομικό ενδιαφέρον. Η ΝΕ Κυκλάδων του ΚΚΕ σημειώνει πως η «αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της ακτοπλοΐας στην πορεία της απελευθέρωσης, με την όξυνση του ανταγωνισμού και τη δημιουργία μονοπωλιακών ομίλων, αναδεικνύει τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες. Ταυτόχρονα, όμως, ευθύνες υπάρχουν στη ΝΔ, αλλά και τον ΣΥΝ που συντάχθηκαν με την εφαρμογή του κανονισμού 3577/92 για την απελευθέρωση, στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής τους για την ενσωμάτωση της χώρας στην ΕΕ». Η ΝΕ του Κόμματος σημειώνει την ανάγκη δημιουργίας Δημόσιου Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών. «Η πρόταση αυτή - τονίζει - προϋποθέτει τη συμμετοχή των μαζικών φορέων και τον εργατικό - κοινωνικό έλεγχο στη λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων». Το ΚΚΕ, καταλήγει, στη βάση αυτής της πρότασης καλεί τους Κυκλαδίτες σε αγωνιστική συσπείρωση, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ακτοπλοΐας και να αλλάξει ριζικά η κατάσταση.

Για τον Εύδηλο

Χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση έχει μείνει το λιμάνι του Δήμου Ευδήλου στην Ικαρία, ενώ οι αναγκαίες εργασίες σ' αυτό δεν έχουν αρχίσει ακόμα. Το θέμα αυτό έφερε με επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής.

Χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην Ερώτηση: «Οχι μόνο δεν έχουν αρχίσει οι εντελώς αναγκαίες εργασίες του λιμανιού του Δήμου Ευδήλου, αλλά επιπλέον έχει σταματήσει εντελώς και η ακτοπλοϊκή σύνδεση, αφού το πλοίο "Εξπρές Ολύμπια" αποσύρθηκε για την ετήσια συντήρησή του. Σήμερα, οι κάτοικοι της Ικαρίας "εξυπηρετούνται" από δύο πλοία τα οποία όμως προσεγγίζουν μόνο στο λιμάνι του Αγίου Κηρύκου».

Ο βουλευτής απευθυνόμενος στους υπουργούς Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου ρωτά: «Πώς εξηγεί η κυβέρνηση την απαράδεκτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί; Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση και πότε, ώστε αφ' ενός να τερματιστεί η αυθαιρεσία των ναυτιλιακών εταιριών και να δρομολογηθεί άμεσα πλοίο προς και από τον Εύδηλο και αφ' ετέρου να ξεκινήσει η διαδικασία για την άμεση εκτέλεση όλων των αναγκαίων εργασιών, για την ασφαλή προσέγγιση στο λιμάνι του Ευδήλου πλοίων κάθε τύπου;»


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ