Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Να κλείσει το λεγόμενο «Μουσείο της σοβιετικής κατοχής»!

Το υπουργείο Πολιτισμού της Γεωργίας με ανακοίνωσή του δηλώνει πως αρνείται να επανεξετάσει το χαρακτήρα του λεγόμενου «Μουσείου σοβιετικής κατοχής», όπου από το 2006 που λειτουργεί, με μελανά χρώματα παρουσιάζεται η σοσιαλιστική περίοδος της Ιστορίας της Γεωργίας κι επιδιώκεται η αντικομμουνιστική «πλύση εγκεφάλου» της νέας γενιάς.

Ωστόσο το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της Γεωργίας που ζητούν είτε την κατάργηση του αντικομμουνιστικού μουσείου, είτε την αλλαγή του χαρακτήρα του. Ετσι, π.χ. το γεωργιανό «Ινστιτούτο Ευρασίας» ζήτησε την αλλαγή του τίτλου του μουσείου σε «μουσείο σοβιετικής εποχής», στο οποίο δηλώνει πως θα πρέπει να παρουσιάζονται οι κατακτήσεις των εργαζομένων και οι θετικές πλευρές από την ένταξη της Γεωργίας στη Σοβιετική Ενωση.

Αλλες κοινωνικές οργανώσεις σημειώνουν πως η ύπαρξη ενός τέτοιου «μουσείου» έχει ως στόχο να δυσκολέψει την ομαλοποίηση των σχέσεων της Γεωργίας με τη Ρωσία και ζητούν την κατάργησή του.

Στη Γεωργία έχει ξεκινήσει συλλογή υπογραφών ενάντια στο συγκεκριμένο αντικομμουνιστικό μουσείο, ενώ στις 15/11 πραγματοποιήθηκε έξω από αυτό μια πρώτη κινητοποίηση ενάντια στη λειτουργία του.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ