Σάββατο 17 Νοέμβρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
HΠΑ - 3 ΒΔΟΜΑΔΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΥΚΛΩΝΑ «ΣΑΝΤΙ»
Τεράστια τα προβλήματα για το λαό

Ουρές για λίγα τρόφιμα από χιλιάδες ξεσπιτωμένους
Ουρές για λίγα τρόφιμα από χιλιάδες ξεσπιτωμένους
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Σάντι» από τις βορειοανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ, που σκότωσε περισσότερους από 120 ανθρώπους και άφησε βαθύτατα λαβωμένες τη Νέα Υόρκη, το Νιου Τζέρσεϊ και το Κονέκτικατ, χιλιάδες παραμένουν άστεγοι, πεινασμένοι και δίχως ηλεκτροδότηση.

Οι έρευνες που έχει διατάξει ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο τόσο για την ηλεκτρική εταιρεία «Con Edison», που εξυπηρετεί τη Νέα Υόρκη, για την ανεπίτρεπτη καθυστέρησή της να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση, όσο και για την αισχροκέρδεια που παρατηρήθηκε επί μέρες με τις τιμές των καυσίμων, είναι ενδεικτικές της χαοτικής και βάρβαρης κατάστασης που επικρατεί στην πόλη, όπου χτυπά η «καρδιά του παγκόσμιου κεφαλαίου». Μία χαοτική και βάρβαρη κατάσταση που αντιμετωπίζουν, όχι τυχαία, οι «πλέον εργατικές περιοχές», τμήματα του Κουίνς, του Στέιτεν Αϊλαντ, ακόμη και του νότιου Μανχάταν, καθώς ο κυκλώνας «Σάντι» εκτός της εικόνας της χρόνιας εγκατάλειψης κρίσιμων υποδομών, εξαιτίας των περικοπών, αποκάλυψε και τις ταξικές γραμμές που χωρίζουν την αμερικανική μεγαλούπολη.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να επισκεφτεί, για δεύτερη φορά, τις πληγείσες περιοχές και δεσμευόμενος ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα βοηθήσει το Δήμο της Νέας Υόρκης να ανακάμψει και να ανακατασκευάσει τα κατεστραμμένα σπίτια και τις υποδομές που έχουν υποστεί ζημιές. Το κόστος υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Παράλληλα για τον πρόεδρο Ομπάμα η ανακούφιση των «πληγέντων» αποτελεί και «ατού» στη μάχη χαρακωμάτων που δίνει με Ρεπουμπλικανούς αλλά και Δημοκρατικούς για την «εξεύρεση λύσης» όσον αφορά την επίλυση του «δημοσιονομικού γκρεμού ή τείχους» δηλαδή των μέτρων (αύξηση φορολογίας και περικοπών) που θα «συναποφασιστούν» ώστε να μειωθεί το έλλειμμα του ΑΕΠ κατά 5%. Μία ακόμη διάσταση της «επόμενης ημέρας» του «Σάντι» είναι οι πρωτόβουλες δράσεις διαφόρων οργανώσεων για τη στήριξη των αστέγων, λόγω της ανεπάρκειας των κρατικών δομών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ