Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας καταγγέλλει τις νέες εξαγγελίες του υπουργείου και καλεί τους φοιτητές σε νέα απάντηση στις 22 Μάρτη
Ταυτόχρονα η εξέλιξη - που μόνο αναπροσαρμόζει τον προγραμματισμό της κυβέρνησης με τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια που ετοιμάζει - αποδεικνύει το πόσο ψεύτικα είναι τα λεγόμενα του υπουργού Παιδείας, ότι εφαρμόζει δήθεν εθνική πολιτική και δεν εξαρτάται από την ΕΕ. Αντίθετα δείχνει την πλήρη υποταγή και εξάρτησή της, αφού μπροστά στη συνάντηση της Πράγας, που πρόκειται να εξετάσει την εφαρμογή της γνωστής «Διακήρυξης της Μπολόνια», εντείνει την επίθεσή της προκειμένου να παρουσιάσει άμεσα έργο στα αφεντικά της ΕΕ.
Σε ό,τι αφορά το ΕΣΥΠ, περιγράφεται ως συμβούλιο γνωμοδοτικό μέσα από το οποίο η κυβέρνηση θα προσπαθεί να δώσει επίφαση διαλόγου στις επιλογές της, ενώ ανάμεσα στους πολιτικούς, συνδικαλιστικούς και εκπαιδευτικούς φορείς, «ξεχωρίζει» η συμμετοχή του ΣΕΒ στο συμβούλιο.
Η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας με ανακοίνωσή της καλεί τους φοιτητές να εντείνουν τους αγώνες τους. Σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μετά τη δήθεν "ανωτατοποίηση" των ΤΕΙ, η κυβέρνηση προχωράει ένα βήμα παραπέρα στο ξεθεμελίωμα της ανώτατης εκπαίδευσης, προωθώντας τη λεγόμενη αξιολόγησητων ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας». Η πρωτοπόρα παράταξη καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές να «απαντήσουν» με τη μαζική συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια που έχουν αποφασιστεί για την Πέμπτη 22/3 σ' όλη τη χώρα και προσθέτει ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός, αλλά αντίθετα χρειάζεται «οργάνωση της πάλης του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος ενάντια σ' αυτή την πολιτική που υποβαθμίζει δραματικά τις σπουδές και το μέλλον μας».
Με τη λεγόμενη αξιολόγηση φανερώνεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να προχωρήσει «με μέτρα σταδιακά και αποσπασματικά, μέσα από διαφορετικά νομοσχέδια (ανωτατοποίηση ΤΕΙ, αξιολόγηση, μεταπτυχιακά) την πλήρη εφαρμογή των αρχών της διακήρυξης της Μπολόνια», τονίζει η ΠΚΣ και σημειώνει ότι η πρόταση περί αξιολόγησης αποτελεί «το βασικό εργαλείο για την επιβολή της πολιτικής που θέλει την Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας πλήρως υποταγμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου». Γι' αυτό θα αξιολογούν οι εργοδότες και ο ΣΕΒ κι αυτοί θα ορίζουν επίσης, τα κριτήρια αξιολόγησης και χρηματοδότησης, δηλαδή «το βαθμό συμμόρφωσης στο νέο μοντέλο ανώτατης εκπαίδευσης που προωθείται». Αποτέλεσμα αυτής της αξιολόγησης θα είναι, σύμφωνα με την ΠΚΣ, η κατηγοριοποίηση σχολών και τίτλων και η ενίσχυση της ανισότητας «ανάμεσα στα "προνομιούχα πανεπιστήμια" του ισχυρού πυρήνα της ΕΕ και τη μάζα των υποβαθμισμένων ιδρυμάτων των υπόλοιπων χωρών και της χώρας μας».