Σάββατο 3 Νοέμβρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
«Μαγειρέματα» με το τέλος ΑΠΕ

Απειλή για αύξηση της επιβάρυνσης των νοικοκυριών από την αλλαγή υπολογισμού

Νέα μέθοδο υπολογισμού του διαβόητου τέλους ΑΠΕ, που τώρα έχει μετονομαστεί σε τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), επεξεργάζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με κύριο στόχο να μειώσει την επιβάρυνση για τις βιομηχανίες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της χρέωσης των άλλων κατηγοριών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικά των νοικοκυριών. Η πρόταση της ΡΑΕ βασίζεται στο «αυστριακό πρότυπο» και τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 20 του Νοέμβρη.

Το αποτέλεσμα, ως προς την επιβάρυνση των νοικοκυριών, των μικρομάγαζων και των μικρών επαγγελματιών, μένει να φανεί και στην πράξη. Εχει σημασία, όμως, η ίδια η δήλωση της ΡΑΕ, ότι η νέα της πρόταση βασίζεται και στις «απόψεις που έχουν υποβληθεί κατά καιρούς από βιομηχανικούς καταναλωτές, ως προς την υπέρμετρη επιβάρυνση των τελικών τιμολογίων τους της ηλεκτρικής ενέργειας και, κατά συνέπεια, την ιδιαίτερα αυξημένη επιβάρυνση του μεταβλητού τους κόστους». Είναι κάτι παραπάνω από σαφές, ότι και αυτή η μεθόδευση σχετίζεται με την κυβερνητική κατεύθυνση μείωσης του ενεργειακού κόστους για τις βιομηχανίες. Μόνο που καλούνται οι εργαζόμενοι να «πληρώσουν τη νύφη» και, ως αντάλλαγμα, όλες οι φιλομονοπωλιακές πολιτικές δυνάμεις εντός και εκτός κυβέρνησης, υπόσχονται ...ανάπτυξη με «απασχόληση» μισθών πείνας, χωρίς δικαιώματα, χωρίς περίθαλψη, χωρίς σύνταξη.

Η νέα μέθοδος βασίζεται στον προσδιορισμό ενός «μέσου εσόδου» ανά κατηγορία κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, στον καθορισμό του οποίου παίζει ρόλο και το ύψος της κατανάλωσης. Στο ίδιο πλαίσιο, καταργείται το πλαφόν «ετήσιας επιβάρυνσης ανά θέση κατανάλωσης». Το αυστριακό πρότυπο, που η ΡΑΕ επισημαίνει ότι έχει εγκριθεί και από την ΕΕ, ορίζει 2 τύπους χρεώσεων, μια σταθερή - πάγια επιβάρυνση και μια που σχετίζεται με το ύψος της κατανάλωσης. Στο σχετικό ερωτηματολόγιο της διαβούλευσης, η ΡΑΕ αφήνει «ανοιχτό» και ζητά απόψεις, για το αν θα εφαρμόσει και την πάγια χρέωση. Σε αυτήν την περίπτωση, θα υπολογίζεται το ετήσιο έσοδο από τη σταθερή χρέωση, θα εκτιμάται η αναγκαία δαπάνη του επόμενου έτους και θα καθορίζεται η μεταβλητή χρέωση που κρίνεται απαραίτητη για να καλυφθεί η δαπάνη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ