Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Φαρμακεροί ανταγωνισμοί πίσω από τη δραστική ουσία

Η ένταση των ανταγωνισμών μεταξύ των επιχειρήσεων στο Φάρμακο για την κυριαρχία στην αγορά, με δεδομένη και την επέκταση της χρήσης των γενόσημων, αποτυπώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), καταγγέλλοντας ότι μέσω της υποχρεωτικής συνταγογράφησης ανοίγει η κερκόπορτα για τη διείσδυση και την κυριαρχία των ξένων πολυεθνικών στην ελληνική αγορά.

Η ΠΕΦ εκπροσωπεί τους ντόπιους φαρμακοβιομήχανους με περισσότερες από 20 παραγωγικές μονάδες και ο κύριος όγκος παραγωγής αφορά σε ουσιωδώς όμοια φάρμακα (δηλαδή τα γενόσημα). Στη συνέντευξη κατήγγειλαν ότι με το νέο τρόπο συνταγογράφησης η ελληνική αγορά θα γεμίσει από γενόσημα άγνωστης προέλευσης και θα εκτοπισθούν τα επώνυμα ελληνικά γενόσημα, τα οποία στην αρχή μπορεί να ρίξουν τις τιμές αλλά στη συνέχεια θα τις εκτινάξουν καθώς θα υποκατασταθούν με νέα ακριβά φάρμακα. Ακόμα, εξέφρασαν τη γνώμη ότι στην ελληνική αγορά θα κυριαρχήσουν οι πολυεθνικές στις εξειδικευμένες θεραπείες και οι απλές θεραπείες θα παραμείνουν στο Δημόσιο.

Η ΠΕΦ κατήγγειλε την τρόικα ότι με την επιμονή της στη συνταγογράφηση με τη δραστική ουσία εκπροσωπεί οικονομικά συμφέροντα. Ταυτόχρονα όμως υποστήριξε ότι και τα δικά της «ισοδύναμα», δηλαδή να γίνεται συνταγογράφηση και με την εμπορική ονομασία εκτός από τη δραστική ουσία, βρίσκονται εντός των μνημονίων. Δηλαδή, εννοούν το να πληρώνει απ' την τσέπη του ο άρρωστος τη διαφορά μεταξύ δραστικής ουσίας και εμπορικής ονομασίας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ