Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ «ΧΙΛΤΟΝ» - «ΛΗΔΡΑ ΜΑΡΙΟΤ»
Πραξικοπηματικές τακτικές για να εξυπηρετήσουν την εργοδοσία...

...και να διασπάσουν το μέτωπο ενότητας που χτίζουν οι εργαζόμενοι στην Αττική

Από παλιότερη συνέλευση του κλαδικού συνδικάτου, όπου και οι εργαζόμενοι του «Χίλτον» είχαν ταχτεί κατά των μειώσεων μισθών και υπέρ του αγώνα
Από παλιότερη συνέλευση του κλαδικού συνδικάτου, όπου και οι εργαζόμενοι του «Χίλτον» είχαν ταχτεί κατά των μειώσεων μισθών και υπέρ του αγώνα
Σε διασπαστική και υπονομευτική, για τα συμφέροντα των εργαζομένων, δράση προχωρούν πλέον ανοιχτά οι πλειοψηφίες στα επιχειρησιακά σωματεία στα ξενοδοχεία «Χίλτον» και «Λήδρα Μάριοτ», προκειμένου να ικανοποιηθούν οι επιδιώξεις της εργοδοσίας για σφαγή των μισθών των εργαζομένων. Το «δρόμο»... βέβαια γι' αυτή την εξέλιξη άνοιξε τον περασμένο Ιούλη η πλειοψηφία της κλαδικής Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ), που υπέγραψε σύμβαση για τα ξενοδοχεία με μείωση μισθών σε ποσοστό 15%.

Το μέτωπο ενότητας και πάλης του κλαδικού και επιχειρησιακών σωματείων της Αθήνας, η οργάνωση και συσπείρωση των εργαζομένων στην κατεύθυνση αυτή, για να μην περάσει η μείωση των μισθών, έχουν βάλει σοβαρά εμπόδια στα σχέδια των ξενοδόχων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τόσο στο «Χίλτον» όσο και στο «Λήδρα Μάριοτ» η κατάπτυστη κλαδική ΣΣΕ δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, ως αποτέλεσμα της ενότητας και της μάχης που δίνει ο κλάδος με το πλαίσιο και τις μορφές πάλης που προτείνουν οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ μέσα στα δύο ξενοδοχεία.

Δράση για να σπάσει η συσπείρωση και η αποφασιστικότητα των εργαζομένων ανέλαβε προχτές η πλειοψηφία του επιχειρησιακού σωματείου στο «Χίλτον». Αυτή η πλειοψηφία, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων για καμία μείωση μισθών, προχώρησε σε συνεδρίαση του ΔΣ και με 5 υπέρ, 3 κατά (δύο συνδικαλιστές εκλεγμένοι της ΔΑΣ και ένας εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας) αποφάσισε να προτείνει στη Γενική Συνέλευση την υπογραφή ΣΣΕ με μείωση μισθών και με ποσοστό πάνω από 8%!

Το προκλητικό, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Εργαζομένων «Χίλτον» Αθηνών, είναι ότι κατά τη διάρκεια της συνέλευσης κάποιοι από την πλειοψηφία του ΔΣ κατέφυγαν σε απειλές και εκβιασμούς, προκειμένου να πετύχουν το αποτέλεσμα που επιδίωκαν. Είπαν, μεταξύ άλλων, ότι «αυτά που είχαμε τα χάσαμε, να διασφαλίσουμε τουλάχιστον τη δουλειά μας, δεν φτάνει που εδώ πληρωνόμαστε... υπάρχουν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι κ.λπ.».

Επειδή όμως ούτε με τους εκβιασμούς δεν μπόρεσαν να αποσπάσουν τη συναίνεση των εργαζομένων, μια που την πρότασή τους την ψήφισαν 4 όλοι και όλοι εργαζόμενοι, διέλυσαν τη Γενική Συνέλευση με τη δικαιολογία ότι θα πάνε στα τμήματα για να ψηφίζουν οι συνάδελφοι. Η ΔΑΣ υπογραμμίζει ότι μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις υπάρχει λύση: Αυτή που ψήφισε η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων για καμία μείωση μισθών και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Αντίστοιχη προσπάθεια υπονόμευσης έκανε και η πλειοψηφία του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου στο «Λήδρα Μάριοτ»: Ενώ υπάρχει απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για καμία μείωση μισθών, καλεί σε νέα έκτακτη Γενική Συνέλευση τους εργαζόμενους με πρόταση για υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ με μείωση μισθών. Το κάλεσμα γίνεται με βάση πρόταση που κανείς δεν ξέρει αν συζητήθηκε καν στο ΔΣ, αφού οι εκλεγμένοι με το ψηφοδέλτιο της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) δεν κλήθηκαν σε συνεδρίαση για τη συζήτηση του θέματος. Σε ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Συνεργασία» σημειώνει: «Μετά από αυτή την εξέλιξη καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση (που θα γίνει σήμερα το μεσημέρι) για να τελειώνουμε μια και καλή με τις ορντινάντσες της εργοδοσίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπογράφτηκε επιχειρησιακή σύμβαση(2012-11-24 00:00:00.0)
Διευθέτηση από την πίσω πόρτα(2006-03-15 00:00:00.0)
Οι εργατοπατέρες δούλευαν(2005-05-12 00:00:00.0)
Μισθοί πείνας και φέτος(2005-04-12 00:00:00.0)
Από τα χαράματα στην περιφρούρηση της απεργίας(2004-08-05 00:00:00.0)
Επιμένει αντεργατικά το "Λήδρα Μάριοτ"(1999-06-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ