Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΙΔΙΚΟΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ»
Εργαλείο για επιτάχυνση και βάθεμα της επίθεσης

Το ζήτημα επανέρχεται από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, στη βάση της απόφασης του Γιούρογκρουπ το Φλεβάρη του 2012

Τη δημιουργία «ειδικού λογαριασμού», στον οποίο θα συγκεντρώνεται μέρος των δημοσίων εσόδων για να πληρώνονται οι δανειστές και οι καπιταλιστικές αγορές που ελέγχουν το ελληνικό δημόσιο χρέος, επαναφέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, με έγγραφο που απέστειλε στη συγκυβέρνηση. Στο κείμενο ξεκαθαρίζεται ότι η δημιουργία του Ειδικού λογαριασμού θα «πρέπει να εφαρμοστεί πριν από την εκταμίευση της επόμενης δόσης».

Σύμφωνα με τμήμα του εγγράφου που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το ΠΑΣΟΚ, μέσω του «Ειδικού λογαριασμού εμπιστοσύνης» θα γίνεται η διαχείριση των πόρων του ελληνικού κράτους και προτείνεται να ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οπως σημειώνεται, «ο λογαριασμός εμπιστοσύνης εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 20 Φεβρουαρίου του 2012 προκειμένου να διασφαλιστεί και η ελληνική συμβολή στην εξυπηρέτηση του χρέους», μέσω της καταβολής και εθνικών πόρων -πέρα των χρημάτων από τα δάνεια της τρόικας- απευθείας στο λογαριασμό που υπάρχει για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους.

Σ' αυτή τη βάση, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προτείνει στον Ειδικό λογαριασμό να μπαίνουν:

- Μέρος των εσόδων από ΦΠΑ και άλλους κρατικούς φόρους.

- Το σύνολο του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού σε μηνιαία βάση, ώστε να συνεισφέρει στην εξυπηρέτηση του χρέους.

Οπως προτείνεται στο έγγραφο, σε περίπτωση «μη επίτευξης του απαιτούμενου πρωτογενούς πλεονάσματος» η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε περαιτέρω «μείωση των πρωτογενών δαπανών ή αύξηση του πρωτογενούς εισοδήματος». Δηλαδή, στην επιβολή πρόσθετων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις ή επιπλέον φόρων σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.«Με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, τα ταμειακά ελλείμματα (αποκλίσεις από το σχέδιο του προϋπολογισμού) αυτόματα θα οδηγούν σε περικοπές δαπανών ίσες με το μερίδιο που αναλογούν βάσει του προϋπολογισμού τους», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Αναβάθμιση της «Task Force»

Επίσης προτείνεται να δοθούν περισσότερες αρμοδιότητες στους «εμπειρογνώμονες» της «Task Force» που εδρεύει στην Ελλάδα, ώστε σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές, να παρακολουθούν την «κατάλληλη εκτέλεση του προγράμματος προσαρμογής και παρακολούθησης, ιδίως σε ό,τι αφορά τις χρηματοοικονομικές ροές (έσοδα και δαπάνες)».

Ζητείται ακόμα από την κυβέρνηση να προχωρήσει «στην πρόσληψη και την αποστολή Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που θα τους χορηγηθεί το ίδιο καθεστώς μ' αυτό που έχουν οι Ελληνες δημόσιοι υπάλληλοι για να περιορίσουν την εξάρτησή τους από την πολιτική εξουσία σε θέσεις - κλειδιά σχετικά με την τήρηση του προγράμματος της τρόικας, σε αντικατάσταση των Ελλήνων αξιωματούχων».

Το περιεχόμενο του εγγράφου επιβεβαίωσε έμμεσα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, λέγοντας από το Βερολίνο ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να επιστρέψει σε βιώσιμα δημόσια οικονομικά με «μηχανισμούς» που θα συγκροτηθούν από τους διεθνείς πιστωτές.

Με αφορμή το έγγραφο, ο Ε. Βενιζέλος επιδόθηκε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών σε κορόνες όπως «δεν είμαστε προτεκτοράτο, αυτό πρέπει να το καταλάβουν πάρα πολύ καλά οι εταίροι μας και η τρόικα». Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι το ταμείο ήταν «ιδέα που έχει ρίξει από την αρχή στο τραπέζι ο Σόιμπλε και δεν την δέχεται κανείς. Ούτε καν η Μέρκελ».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προοδεύουν» τα παζάρια, πολλαπλασιάζονται τα αντιλαϊκά μέτρα(2017-01-27 00:00:00.0)
Νέα επιδρομή με μέτρα, φόρους και χαράτσια(2013-04-17 00:00:00.0)
Στο απόγειο τα παζάρια με αιχμή το ελληνικό χρέος(2012-10-30 00:00:00.0)
«Χέρι - χέρι» με του ΣΕΒ το ...μαχαίρι(2012-01-20 00:00:00.0)
Ανησυχία για τη διαχείριση της κρίσης(2011-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ