Τετάρτη 24 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Θολώνει τα νερά για το σύνολο των μέτρων

Για αντιπερισπασμό στα 13,5 δισ. ευρώ, ζητάει προσωρινό «πάγωμα» των εργασιακών που έχουν ήδη ψηφιστεί με το μνημόνιο!

Τις μανούβρες για εξαπάτηση, αποπροσανατολισμό και εφησυχασμό του λαού κλιμακώνει το ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας ταυτόχρονα στον ωμό εκβιασμό του.

Ενώ στη χτεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών οριστικοποιήθηκε - σύμφωνα με πληροφορίες - το βάρβαρο πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013 - 2014 με δραστικές περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα, Υγεία, Παιδεία, ο Ευ. Βενιζέλος προσπάθησε να θολώσει τα νερά και με λεονταρισμούς να μεταφέρει τη συζήτηση μονόπαντα στο θέμα των εργασιακών, για να εμφανίσει ότι το ΠΑΣΟΚ τάχα «αντιστέκεται» στις νέες ανατροπές, που όμως έχουν ήδη ψηφιστεί με το δεύτερο μνημόνιο.

Σε δήλωσή του μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, αφού ξεκαθάρισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση, κάλεσε τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε «πολιτική διαπραγμάτευση σε υψηλό πολιτικό επίπεδο με τους ομολόγους του» για το θέμα των εργασιακών, προτείνοντας να παραμείνουν στα επίπεδα των ερειπίων που δημιούργησε την περασμένη Ανοιξη η συμφωνία τρόικας - κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ολα αυτά ενώ στη διάρκεια της σύσκεψης υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ για να προωθηθούν:

  • Τα νέα δημοσιονομικά μέτρα των 13,5 δισ. (τα 9,2 δισ. αφορούν μισθούς, συντάξεις και επιδόματα) μέσω της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2013.
  • Οι «διαρθρωτικές αλλαγές» (καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις) με διαδικασίες - εξπρές μέσω της κατάθεσης και ψήφισης στη Βουλή σε ένα μόνο άρθρο.

Επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ είναι να περάσουν λάθρα κα μέσω της εφαρμογή του μνημονίου τα νέα αντεργατικά μέτρα και οι όποιες εξειδικεύσεις να γίνουν αργότερα, για να εκτονωθούν οι λαϊκές αντιδράσεις. Μάλιστα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ διέρρεαν χτες ότι «πιθανά να εξαιρεθούν προσωρινά από το συνολικό πακέτο των διαρθρωτικών αλλαγών τα εργασιακά και να επανέλθουν αργότερα με άλλο νομοσχέδιο».

Καθόλου τυχαία, το δεύτερο μνημόνιο που ισοπέδωσε τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ μεικτά και προβλέπει τις νέες αντεργατικές ανατροπές, ήταν έργο της προηγούμενης συγκυβέρνησης, στην οποία πλειοψηφούσε το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωσε μετά τη σύσκεψη ότι «δεν πρέπει να ανοίξουν μέτωπα, όπως αυτό των εργασιακών, που δε συνεισφέρουν τίποτα στο δημοσιονομικό μας στόχο και που ουσιαστικά δε συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας (...) είναι πραγματικά αδικαιολόγητο και προκλητικό να ξανανοίγει παρόμοια συζήτηση».

Για να ενισχύσει τους κυβερνητικούς εκβιασμούς, είπε ακόμα ότι «η παράταση της εκκρεμότητας», για την οριστική συμφωνία με την τρόικα «αυξάνει την ταμειακή πίεση και ανεβάζει το λογαριασμό των μέτρων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ