Παρασκευή 12 Οχτώβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΣΠΑ
Αναθεώρηση υπέρ του κεφαλαίου

Με ταχείς ρυθμούς και αφού προηγήθηκαν οι απαραίτητες συνεννοήσεις με την τρόικα, προωθεί η κυβέρνηση την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, την ίδια ώρα που εντείνονται οι διαβουλεύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τον προσδιορισμό και την κατανομή του νέου προγράμματος της περιόδου 2014- 2020. Χτες, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης εξήγγειλε 6 πρωτοβουλίες για το ΕΣΠΑ, στις οποίες περιλαμβάνεται και η διαπραγμάτευση του νέου προγράμματος. Βασικός στόχος είναι να διοχετευτούν σε συγκεκριμένα τμήματα του μεγάλου κεφαλαίου, που αυτήν την περίοδο έχουν το «πάνω χέρι» όσο γίνεται μεγαλύτερες ενισχύσεις, ταυτόχρονα με την ωρίμανση των σχεδίων κατάρρευσης των μισθών, διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και πλήρους παράδοσης των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας.

Ο υπουργός έδωσε προχτές στις Βρυξέλλες «εξετάσεις» ότι η κυβέρνηση δεν κωλυσιεργεί στη χρηματοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου (εμφανίζοντας απορρόφηση 45% έναντι μέσου όρου της ΕΕ 41%) και χτες παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στην Ελλάδα, τα εξής:

Μεγαλύτερη και ταχύτερη απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση στοχεύει να δώσει στους επιχειρηματίες 3,73 δισ. ευρώ μέσα στο 2012 από το ΕΣΠΑ και το πρώτο εξάμηνο είχε καταφέρει να προωθήσει «μόνο» 730 εκατ. ευρώ. Για τα υπόλοιπα θα κάνει «υπερπροσπάθεια» να καλύψει τον στόχο μέχρι το τέλος του έτους. Τον Νοέμβρη αναμένονται εξαγγελίες από το ΕΤΕΑΝ για εξάλειψη εμποδίων διοχέτευσης 1 δισ. ευρώ στην «πραγματική οικονομία». Επίσης, θα δίνεται προκαταβολή στις κατασκευαστικές εταιρίες που εκτελούν δημόσια έργα, ακόμη και αν δεν το προβλέπουν οι συμβάσεις!

Επιτάχυνση και απλοποίηση διαδικασιών, με μείωση των απαιτούμενων υπογραφών κατά 60% στο σύστημα διαχείρισης πιστώσεων του ΠΔΕ (Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων), μείωση των σταδίων ένταξης των έργων, κατευθείαν έκδοση των αποφάσεων έγκρισης των έργων, επιβολή παραβόλου για τις προσφυγές των αναδόχων.

Αναθεώρηση των υφιστάμενων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, με βάση την κατάσταση της οικονομίας και τις αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, για τους τομείς που θέλουν να ενισχυθούν. Αναμένεται τον Νοέμβρη να έχει εγκριθεί η πρόταση που κατατέθηκε στην κομισιόν.

Προώθηση των 181 μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, ύψους 11,5 δισ. ευρώ με έμφαση στα 40 πιο προβληματικά (μεταξύ των οποίων η διαχείριση αποβλήτων, κτηματολόγιο, σιδηρόδρομος) με πρόσληψη ειδικών «μάνατζερς».

Κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με ημιτελή έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ. Μένουν 440 έργα που πρέπει να «κλείσουν» τέλη του Μάρτη του 2013, αλλιώς θα ζητηθεί η επιστροφή 2,2 δισ. ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει και το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης του νέου ΕΣΠΑ, όχι μόνο επειδή συζητείται η μείωση των πόρων συνολικά και ειδικά κατά περίπου 40% για την Ελλάδα, αλλά και λόγω των νέων στοχεύσεων που έχουν γίνει ήδη δεκτές, για: υποστήριξη της κινητικότητας των εργαζομένων, δια βιυ μάθηση, αλλά και παρεμβάσεις στο περιβάλλον, το κλίμα, την ενέργεια, τη γεωργία και αλιεία, που υπαινίσσονται τους τομείς που ενδιαφέρουν το μεγάλο κεφάλαιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ